Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Eğer ilericiliğin bir anlamı varsa, onu burada aramak gerek. Susmamak. Göze Almak. Özgür olmanın tek koşulu bu bence." Costa-Gavras (1933-)
Sayfa 167Kitabı okudu
Türk aydınlarının, insanlarının Bosna'ya gitme kararını, kampanyasını şaşkınlıkla izliyorum. Costa-Gavras'ın "Kayıp" filmini ne zaman görecekler? Ne zaman Türkiye'nin "kayıplar"ını aramak için harekete geçecekler? Güney-Doğu'ya ne zaman gidilecek? Bosna'dan hemen sonra mı? Bosna konusunda söyleyecekleri var. Türkiye konusunda söyleyecekleri var mı? Cümlelerini toparlayabilecek, kelimelerini bulabilecekler mi?
Sayfa 141 - KırmızıkediKitabı okudu
Reklam
Bu uzmanlardan birini yakaladık ve bütün yaptıkların anlattı. Yunanlı ünlü sinema yönetmeni Costa Gavras, CIA ajanının anlat­tıklarına ilişkin hikayeyi film yaptı "Gizli isyan" isimli bu filmde ben de küçük bir rol aldım. Ayrıca bizim cezaevinden çıkışımızı an­latan başka bir film daha yapıldı. Filmin adı "13 Yıl Ve 1 Gün"!. Uruguay'da son olayları ve Tupamaroları anlayabilmeniz için bu filmleri izlemenizi isterim. Tupamarolar hapse girince, onlarla bir­likte mücadele eden binlerce köylü başka ülkelere sığındı. 400 bin Uruguaylı mülteci arasında dünya çapında ünlü yazarlarımızda Ga­leano, Benedetti Onetti bunlardan birkaçı.
Yılmaz Güney'in senaryosunu hapishanede yazdığı ve onun verdiği direktifler ışığında Şerif Gören'in yönettiği Yol, 1982 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü Costa Gavras'ın Kayıp (Missing) filmiyle paylaştı. Yapıldığı dönemde, Türkiye'deki darbe sonrası siyasi baskı koşullarında ülkeye sokulması ve gösterimi yasaklanan Yol, on yedi yıl aradan sonra ilk kez 9 Şubat 1999'da İstanbul'da sinema salonlarında gösterime girdi
Sayfa 36 - Metis Yayınları
“Yılmaz Güney, Cannes ödülünü paylaştığı ve bu aralar onun hakkında bir film çekmeye hazırlanan dostu Costa Gavras'tan çok Richa'ya yakındır. Ne yazık ki Leyla Erbil'in Yılmaz Güney olgusuyla baş edebilecek bir senaryo oluşturabileceğine de inanmıyorum. Fatih Altaylı ile Serdar Turgut'un budalaca saldırılarının ardından Yılmaz Güney adına " cevap vermeye" kalkışan yandaşlarının tavrı da Güney sinemasının ima ettiklerinden o kadar uzaktı ki, onun işlediği cinayetten, hatta " politik" sloganlarından "ayrı" , salt sinema açısından değerlendirmek gerektiğini söyleyip duruyorlar. Oysa Yılmaz Güney sinematografisi, ta başlarından itibaren bir " toplumsal tip" , bir " yaşam biçimi"ve bunların sinema dilinde beliriş biçimine dair bir düzenlilik sunuyordu.."”
Yılmaz Güney, Cannes ödülünü paylaştığı ve bu aralar onun hakkında bir film çekmeye hazırlanan dostu Costa Gavras'tan çok Richa'ya yakındır. Ne yazık ki Leyla Erbil'in Yılmaz Güney olgusuyla baş edebilecek bir senaryo oluşturabileceğine de inanmıyorum. Fatih Altaylı ile Serdar Turgut'un budalaca saldırılarının ardından Yılmaz Güney adına " cevap vermeye" kalkışan yandaşlarının tavrı da Güney sinemasının ima ettiklerinden o kadar uzaktı ki, onun işlediği cinayetten, hatta " politik" sloganlarından "ayrı" , salt sinema açısından değerlendirmek gerektiğini söyleyip duruyorlar. Oysa Yılmaz Güney sinematografisi, ta başlarından itibaren bir " toplumsal tip" , bir " yaşam biçimi"ve bunların sinema dilinde beliriş biçimine dair bir düzenlilik sunuyordu.."
Reklam
1999'da Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Ahmet Altan ve Mehmet Uzun'un girişimleriyle tüm dünyadan 46 yazar ve sanatçı imzaladıkları ortak bir bildiri kalem alırlar: "Yeni yüzyılda Türkiye'yi, insan hakları ve demokrasi konusunda örnek alınması gereken bir ülke olarak görmek istiyoruz." Bildiriye imza atan yazar ve sanatçılar arasında yazar Günter Wallraff, Nadine Gordimer, Harold Pinter, José Saramago, Arthur Miller, Elie Wiesel, Jack Lang ve yönetmen Ingmar Bergman ile Costa Gavras'da vardır. Yaşar Kemal, bildiriyi okuduktan sonra yaptığı konuşmada tarih boyunca uygarlıkların ve kültürlerin birbirini beslediğini belirtir.
"Yol" Fransa'ya kaçırılarak 35. Cannes Film Şenliği'nde Costa Gavras'ın "Missing-Kayıp" adlı filmiyle büyük ödül, "Altın Palmiye"yi paylaşacaktı. Metin Erksan'ın "Susuz Yaz"ından sonra yurt dışında kazanılan "ikinci büyük zafer"di ....
Sayfa 94 - YILMAZ YAYINLARI, 1990Kitabı okudu
"Yol" Reji: Şerif Gören Oyuncular: Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoğlu, Sevda Aktolga. İnsanoğlunun temel sorunlarını, Anadolu kadınlarının yalnızlığını, yazgısal dramlarını en yalın biçimde ele alan, yorumlayan bir "başyapıt". Yılmaz Güney'in Sinop hapisha­nesinde yazdığı senaryodan oluşuyor. Erden Kıral'ın başla­yıp Güney'le bir anlaşmazlığa düşmesi sonucu Şerif Gö­ren'in tümüyle çektiği film. Yılmaz Güney'in 12 Eylül döne­minde yurt dışına kaçıp Türk vatandaşlığından çıkarılması üzerine Zülfi Livaneli filmin özgün müziğini Sebastian Argol- Kendal takma adıyla yaptı. Cannes Film Şenliği'nde (1982) kazandığı "en iyi film" ödülü (Costa Gavras'ın "Missing- Kayıp" adlı filmiyle) Altın Palmiye, Türk sinema tarihinin en büyük iki zaferinden biri. Mahalle festivallerinin dışında alınan ikinci büyük ve gerçek ödül.
Sayfa 145