Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ulus Baker

Ulus BakerSanat ve Arzu yazarı
Yazar
Çevirmen
9.3/10
176 Kişi
1.026
Okunma
1.001
Beğeni
50,7bin
Görüntülenme

Hakkında

Kıbrıs Türk'ü bir ailenin çocuğu olarak Ankara'da doğdu. Babası Sedat Baker ruh hastalıkları hekimi, annesi Pembe Marmara ise Kıbrıs Türkü bir şair ve öğretmendi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Gilles Deleuze ve Baruch Spinoza çevirileri yaptı, makaleler yazdı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli yayınevlerine katıda bulundu. Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’ni (İletişim, 1988) hazırlayan kadroda yer aldı. Toplum ve Bilim dergisi yayın kurulu üyeliği yaptı. Başka dergilerin yanı sıra Birikim’de yazıları yayımlandı. Birçok platformda dersleriyle, konferanslarıyla, “serbest” konuşmalarıyla, sanal ortamda yazışmalarıyla, hep insanlarla sohbet halinde oldu ODTÜ, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Özgür Üniversite'de sinema tarihi ve sosyoloji dersleri verdi. Siyâsî teori, kitle iletişim araçları, sinema alanlarında çalıştı. Dziga Vertov üzerine sinema eleştirileri yaptı. Birikim, Toplum ve Bilim, Virgül, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi'nde yazılar yazdı. 12 Temmuz 2007 tarihinde, böbrek ve kalp yetmezliğinden öldü.
Unvan:
Türk Sosyolog ve Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 14 Temmuz 1960
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 12 Temmuz 2007

Okurlar

1.001 okur beğendi.
1.026 okur okudu.
102 okur okuyor.
2.283 okur okuyacak.
50 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şu giderek genel kültür haline geliyor: gittikçe daha az okuyor, daha çok seyrediyoruz...
Sayfa 39 - e-kitapKitabı okudu
Reklam
mütiş
Artık yalnızca köleler var - ve bu kölelik içinde birileri paranın, ötekiler ise parasızlığın kölesi durumundalar...
Sayfa 75 - e-kitapKitabı okudu
“Düşünce olmadan düşünce özgürlüğünden nasıl bahsedersiniz?”
Şu giderek genel kültür haline geliyor: gittikçe daha az okuyor, daha çok seyrediyoruz...
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam
"Televizyon olmadığı için pencereden bulut seyretmeye başladım.Oradaki yayın çok iyi, haberleri daha güvenilir.Gelip geçen bir iki uçak dışında pek reklam almıyorlar ve asıl önemlisi akşamları gök gürültülü süpriz programlar var.Filmler genellikle kırlangıçların hayatı üzerine ve belki biraz monoton ancak oldukça REALİST."
Ulus Baker
Ulus Baker

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
357 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
68 günde okudu
Ulus Baker doktora tezinden uyarlanan kanaatlerden imajlara kitabıyla modern toplumların, “kanaat toplumları” olduğunu öne sürerek başlıyor işe.. Kanaat toplumunun “ne” olduğunu açıklayıp ona eleştirel bir bakış açısı getirdikten sonra, toplumu ve siyasal gerçekliği “kanaatler” temelinde değil, “duygular ve sezgiler” temelinde değerlendiriyor. İmajların gündelik hayatın her alanını kaplamasının, kanaatleri ve dolayısıyla insan düşüncesini belirlemedeki önemini vurgulamış, imajları klişeler olmaktan çıkararak toplumsal düzeyde işleyen duygulara yol açabilen bir niteliğe kavuşturabilecek bir “duygular sosyolojisi” oluşturulması savını sunmuştur. Marx’ın ünlü sözünde : “filozoflar şimdiye kadar dünyayı yorumlamakla yetindiler, ama önemli olan, onu değiştirmektir”. kısacası, “bilmemek” olarak bilgisizlik, bilimsel bilginin elde edilmesinden önce gelen bir durum değildir, tersine ondan sonra gelir: eylem yoluyla başarılır.. Tasavvur, ya da sanat işi- yeniyi yaratmaya yönelen zihinler. Her konuya artık alışkın olduğumuz o ustalıkla değiniyor.. Marx'ın uyarısına kulak vererek, toplumu kavramanın yolunun, insanların eylemlerini ve bu eylemlerdeki duygudaşlığı kavramaktan geçtiğini öne sürmekte, insanlara kendileri hakkındaki kanaatlerini sormanın anlamsızlığını kelimesi kelimesine işliyor. Büyülenmemek elde değil.. :) ''Toplumsal tip sokaklar ile kitaplar arasında saptanabilir..'' diyerek bitiriyorum. :) Gerçekten de, insanlar bildiklerindense bilmeyip anlamadıkları şeylere inanırlar. Bilmek için okuyunuz.. :)
Kanaatlerden İmajlara
Kanaatlerden İmajlaraUlus Baker · Birikim Yayınları · 202297 okunma
255 syf.
·
Puan vermedi
Sanat, felsefe, sinema, edebiyat alanlarında Kant, Spinoza, Descartes'in major olduğu kendi kulvarında baskın isimlerden oluşan isimlerin referanslarıyla çok geniş çerçevede sohbetten oluşuyor. Kitabı okumadan önce Kant ve Spinoza felsefesine en azından 101 düzeyinde hakim olmak sağlıklı olacaktır. Sinema konusuna gelecek olursak Bergman filmlerinde altını çizdiği noktalar fazlalık gösterirken Godard, Kurosava ve daha bir çok isim de yerini almıştı. Ulus Hocanin hizina yetişmek ne mümkün. En başta saydığım alanlarda en azından başat isimleri ve fikirlerini bilirseniz kitabın anlaşılırlığı ve verimi artacaktır.
Sanat ve Arzu
Sanat ve ArzuUlus Baker · İletişim Yayınları · 2020313 okunma
Reklam
255 syf.
10/10 puan verdi
Çok uzun süredir üzerine kafa yorup, notlar, analizler ve bu konu hakkında ucundan bucağından değinilen sözleri topladığım bir konu var. o da ''çağımız aklının nasıl kurtulacağı?'' üzerineydi. öyle bir sistem içerisinde öğütülüyoruz ki, çift kutuplu dünyanın getirilerinden dert yanarken tek kutuplu dünyada post-modernist bir çağın da ötesine
Sanat ve Arzu
Sanat ve ArzuUlus Baker · İletişim Yayınları · 2020313 okunma