Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gökaçınlar

Gökaçınlar
@dissidentapologist
konformizme karşı bireycilik, degradasyona karşı realite, yapmacıklığa karşı mizah. | Atatürk le parfait
Gökaçınlar bir yorumu yanıtladı.
Bu gurur hepimizin. ❤️🎉😍🇹🇷
Bu yorum görüntülenemiyor
Reklam
Gökaçınlar bir yorumu yanıtladı.
340 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Jean-Jacques Rousseau'nun Emile adlı başat eserinde anlattıkları gibi, John Locke'un da kendi pedagojik düsturunu oldukça açıklayıcı bir dille ele aldığı, bir çocuğu, dışsal birtakım tahakküme dayanan yanlış metotlarla ve uygulamalarla insan-dışılaştırmadan nasıl en iyi şekilde yetiştirebiliriz veya ideal eğitim nedir gibi sorulara cevap niteliğinde kaleme aldığı düşüncelerini aktardığı oldukça faydalı bir kitap olmuş. Rousseau'nun Natüralist Eğitim felsefesinin pek çok ilkesi(çocuğun birey oluşuna ağırlık verme, pratik öğretim, doğayla iç içe olma vs.), Locke'un pedagojisiyle de uyumlu ve ekstra olarak, Locke'dan maddeler halinde daha fazlasını öğreneceksiniz. Ayrıyeten John Locke, "Hükümet Üstüne İkinci Tez" ya da "Hoşgörü Üstüne" gibi liberal eserleriyle tanınan ve klasik liberalizm felsefesinin ilk savunucularından biri olmasıyla bilinen biri olmasının bilindik bir getirisi olan fikirlerinin etkilerini, bu pedagojisinde de görüyoruz. Nitekim, Locke, salt dayağa karşı olmakla birlikte, modern özgürlükçü pedagojilerin temel ilkelerinin ilk hallerini bize sunuyor (spoiler vermemek için okumayı size bırakıyorum). Tabii, çağından bağımsız bir filozof düşünülemeyeceği gibi, zamanının sosyolojik konjonktüründen de etkilenmiş John Locke, pek tasvip etmediğim "korkuya dayanan saygı" veya bazı keyfi durumlarda dayağa izin verilmesi gerektiği gibi fikirleriyle de handikaplarını sergiliyor. Fakat, bunlar da faydalıdır, çünkü rasyonel düşünceyle ne yapmamamız gerektiğini bize gösteriyorlar. Mutlaka kütüphanenizde bulunmalı.
Eğitim Üzerine Bazı Düşünceler
Eğitim Üzerine Bazı DüşüncelerJohn Locke · Afrika Yayınları · 2020125 okunma
Fatih Beyazkaya okurunun profil resmi
İşin en güzel noktalarından biri teorik kısmını kendi çocukları üzerinde pratiğe uygulamısıydı. Başta anne babalar olmak üzere öğretmenlerin de okuması gereken çok kaliteli bir eser. Değerlendirmeniz içinde ayrıca teşekkür ederim hocam🙃😊
Gökaçınlar okurunun profil resmi
Evet, orayı atlamışım (: Cidden çok faydalı bir eser.
Gökaçınlar bir yorumu yanıtladı.
"Doğanın hayat iksiri uykudur. Uykusu kaçan kişinin vay haline; hayat iksirini tahta kaptan değil de sadece annesinin yaldızlı fincanından içebilen kişi çok talihsizdir. Güzel bir uyku çekebilen kişi, hayat iksirini içmiştir ve onun için yumuşak yatak mı yoksa sert tahta üzerinde mi uyuduğunun önemi yoktur. Zorunlu olan tek şey uykudur."
Sayfa 48 - Afrika Yayınları - 06Kitabı okudu
Davut özen okurunun profil resmi
Bunu lisede derse geç gittiğim yıllarımda bahane olarak kullanabilirdim :( ki geçerliliği yüksek :)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gökaçınlar bir yorumu yanıtladı.
Goethe:
"Bize ancak yasa özgürlük verebilir."
Olcay Arın okurunun profil resmi
bize şu an ancak para özgürlük verebilir. Olcay Arın.
Gökaçınlar okurunun profil resmi
Aslında evet, maddiyat konusundaki yeterlilik ruhsal olgunluk için gerekli boş zamanı yaratabilir. Ancak paranın varlığı çoğunlukla sefahate sürüklüyor, maalesef...
1 sonraki yanıtı göster
Gökaçınlar bir yorumu yanıtladı.
İmam-Hatipler Zararlı ve Gereksizdir:
"Akılcı' olmaktan ziyade 'nakilci' bir felsefeyi ön planda tutan İmam-Hatip türü okullar yoluyla da PISA başarısının gelmesi mümkün değildir."
Sayfa 58 - Kırmızıkedi YayıneviKitabı okudu
Mehcûre okurunun profil resmi
Pisa başarısının temeli öğretmendedir. Bu yönde hızlı bir gelişim göstermiş ülkeler öğretmene bakışını değiştirdiği için, onun donanımını kuvvetlendirdiği için pisada başarı sağlamışlardır. Ya hu ayrıca nakilci felsefe diye sunulan şeyden haberi yok yazarın. O nakil "Hiç Akletmez misiniz ? " diye soruyor sürekli, teşvik ediyor :) nakilin ön planda olması zarar vermez, bizzat yüceltir. Zararlı olan gereksiz olan da bu zihniyetten başkası değil. İstemeyen tercih etmesin, bu özgürlük de dine gelince yok nedense. Lütfen hocam ya akla mantığa uyuyor mu :) tüm eğitim kurumları şuan zayıf.imam h. Yokken de en başarılı değildik, varken de gerilemedik. Evvela şu sistemin bir bütün olduğunu farkedelim.
3 önceki yanıtı göster
Gökaçınlar okurunun profil resmi
Elbette, İslam öncesinde mevcut olan İyonya Biliminin mirasını keşfeden Avrupa, bu sayede bu kadar güçlü olabildi -ki İslami altın çağ da bundan nemalanmıştır. Dinin, bilimin önüne engel olduğu andır benim buna karşı olduğum. Benim de koyu bir dini inancım vardır, ancak göz göre göre bunun göksel olduğunu bilmeme rağmen hala daha bilimin yerini tutacakmış derecesine onu bağnazca savunamam. İmam-hatiplerin yaptığı budur. Onlar sürekli olarak cehalet üretiyorlar. Burada bir suçlu varsa, başta Atatürk gibi yüce insanların böyle söylevlerine bilerek karşı gelenlerdir. Gazali'nin yolundan gitmek istiyorsanız buyrun, İslam'ın yıkılışı oradadır. Bilimin ve irfanın yolundan gitmek istiyorsanız da yol bellidir.
1 sonraki yanıtı göster
51 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.