Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

188 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Hamlet kompleksi
Hamlet
Hamlet
,
William Shakespeare
William Shakespeare
in en uzun tiyatrosudur. 29.551 kelimeden oluşur. Bu trajedi belki de dünyadaki en popüler trajedidir. İntikam konusuyla ilgili yazılan en önemli eserlerden de aynı zamanda biridir. 1600 yılında yazılmıştır ve günümüze kadar ünü artarak gelebilmiştir. İngilizce dilinde yazılan en iyi, en etkili, en güçlü, en unutulmaz eser olarak çoğu listede kendine yer bulmuş bir trajedidir. Belleforest in yazdığı Amleth hikayesi ile birçok konuda ortak benzerlikler içermektedir. İsimde dahil olmak üzere. Ama sadece bu hikayeden değil, 3 4 farklı hikayeden daha esinlendiği bilinmektedir. Kitapta çok fazla karakter vardır. İş Bankası Kültür Yayınlarından okuduğum için oradakinden bahsedecek olursam; karakterlerle ilgili olarak kitabın başında bir şema mevcut.Kullanışlı ve faydalı. Kitap kısaca taht kavgası, aile içi kavga çerçevesinde intikam, kin, öfke gibi duygularla beraber ilerliyor. Amca, yeğen ve anne,oğul mevzusu buradaki ana konu. Aptal kahraman temasının Hint Avrupa kaynaklı olduğu düşünülüyor. Kitabın başında Hamlet tam bir gözü açılmamış, pohpohlanan, gazlanan saf bir prens. Özellikle Ambales Destanı ile kitap birçok konuda birbirine benzemektedir. Örneğin; annesinin yatak odasında kralın danışmanını öldürmesi, amcasını öldürmesi ana benzerlikler.Hamlet le ilgili teoriler o kadar çoktur ki yazarı Kyd olan ve adıda Ur-Hamlet olan ve hikayenin çok benzediği bir kitaptan dahi bahsedilir. Ama bu kitap ne basılmış, ne yazarı, ne de konusu nettir. Malumunuz popüler kitaplarda böyle söylentiler çoktur. 1600 lü yıllardan bahsettiğimiz için bu söylentilerin de net olmaması gayet pek tabi normaldir. Kitabın adı ile ilgili de şu da bilinmelidir :
William Shakespeare
William Shakespeare
in erken yaşta ölen ve derin üzüntüler duyduğu tek oğlunun adı Hamnet tir. Bu isim oradan da gelmiş olabilir. Çok sevdiği komşusunun adını oğluna koymuştur William. O nedenle bu konuda kesin değildir. Ben özellikle hayalet kısmını beğendim. Çünkü farklıydı ve de net değildi. Hayaleti dinleyerek hareket ediyordu ama gerçekte hayalet yoktu. Bunu kitabın sonuna kadar değişebilecek veya kandırmaca çıkacak bir yerde diye yorumladım ve bekledim. Bunu benim gibi düşünen eminim çok olacaktır. Delilik ve hayalet ilk yazıldığı dönem çok saçma görülmüştür ama zaman ilerledikçe, mistik ve psikolojik unsurların edebiyatta iyice yer etmesi ile bu hava değişmiştir. Özellikle mezarlık ve kafafası sahnesi aklınızdan çıkmayacak bence. Bu sahne bence Hamlet in Tanrı nın olduğunu kabul ettiği sahnedir. Bununla ilgili de dolu fotoğraf internette görebilirsiniz. Özdeşleşmiş bir sahne denilebilir. Kitapta; Üst sınıf, alt sınıf, hatta orta sınıfın konuşma şekilleri çok net biçimde değişiklikler gösteriyor. Hepsinde harika bir edebi üslup var evet ama kendi doğalarına göre. Bunu harika yedirmiş William. Ayrıca monolog ve hiciv sanatını da görmek kitapta pek mümkün. Kitapta bir şey de dikkat çekmektedir : Hamlet, babasının ölümünü kendi mi almak istemektedir yoksa bunu Tanrıya mı bırakmak istemektedir? Bunu kitapta sorgulamaktadır. Kitapta sık sık varoluşçuluk, şüphecilik, görecelik, öznelcilik kavramlarını görmek mümkün. Olmak ya da olmamak sözünden yaşam ve ölümü söylediginden dolayı varoluşçu anlayışın William da ne denli olduğunu görmek mümkün.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
çocuk psikolojisi için önemli bir eser olduğunu söylemiştir bu kitabın. Özellikle anne, baba sevgisi veya nefreti, intikam,kin duygularında ailenin etkisi ile ilgili olarak çeşitli örneklerde bulunmuştur. Oedipus Rex den bahsetmiştir. Bu komplekse hatta Hamlet adını vermeyi bile düşünmüştür. Feminist yazarlarda kitabı çok beğenmişlerdir.
John Stuart Mill
John Stuart Mill
,
Kayıp Cennet
Kayıp Cennet
isimli kitabını bu kitaptan esinlenerek oluşturmuştur. Yine aynı şekilde
Büyük Umutlar
Büyük Umutlar
isimli
Charles Dickens
Charles Dickens
kitabı da Hamlet ten esinlenerek ortaya çıkmıştır.
George Eliot
George Eliot
un
The Mill on the Floss
The Mill on the Floss
eseri de Hamlet ten esinlenerek oluşmuş eserdir. Ayrıca dünyaca ünlü eser
Ulysses
Ulysses
de yine Hamlet esintisi içermektedir. Ayrıca kitabın birçok defa tiyatrosu, filmi, radyo sineması yapılmış olup, günümüzde de halen güncel versiyonları çıkmaya devam etmektedir. Kitap, genel anlamda edebi dile bizi doyurdu. Çok fazla alıntı çıktı. Beğendim. Seveceğinize de eminim. Özellikle sesli olarak dinlemenizi de veya tiyatrosuna gitmenizi de öneririm. Puanım 9.
Hamlet
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202044,8bin okunma
··
12,3bin görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.