Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

120 syf.
8/10 puan verdi
Bir zaman makineniz olsa geçmişe mi gitmek isterdiniz geleceğe mi?
-Spoiler İçermez- Aslında kitaplar da bizi geçmişe götüren birer zaman makineleridir. Her kitap ister istemez yazıldığı döneme ilişkin ipuçları verir. Bazen bu ipuçları o kadar yoğundur ki, sizi adeta yaşadığınız zamandan alıp kitabın yazıldığı döneme götürür. O sebeple okuduğum her kitap bana kendimi bir "Time traveler" gibi hissettirir. Eğer bir zaman makinem olsaydı ve geçmişe gidecek olsaydım yazının icadından öncesine, elimizde bir veri kaydının bulunmadığı zamanlara giderdim. Büyük ihtimalle de ilk olarak, ilk insanın dünyaya geldiği zamana giderdim. Gelecekten bile çok merak ettiğim bir zaman varsa o da ilk insanların yaşadığı zamandır. Eğer geleceğe gidecek olsaydım da, sanırım korkacağım ve kendimi güvensiz hissedeceğim için, bulunduğum zamandan çok fazla uzaklaşmak istemezdim. En fazla yarım asır ileriye giderdim ve insanlığın ne kadar gelişmiş olduğunu görürdüm. Yani umarım gelişmiş olduğunu görürdüm. Şimdi biraz kitaba dönelim. Kitapta zaman makinesini icat eden ve icadıyla birlikte geleceğe yolculuk yapan bir bilim insanının başına gelenler anlatılıyor. Kitabın orijinalinde "Time traveler" terimi kullanılmış. ithaki yayınları "Zaman yolcusu" olarak çevirirken benim okuduğum yayın olan İş Bankası Kültür Yayınları "Zaman gezgini" demeyi tercih etmiş. Artık yolcu mu demek istersiniz gezgin mi, size kalmış. 802 bin 701 yılına doğru yolculuğa çıkan bilim insanımız, insanlığın 2 türe ayrıldığını ve hem fiziken hem de içsel olarak değişimlere uğradığını görüyor. Yer üstünde yaşayan eloi türü ve yer altında yaşayan morlock türü, gidilen uzak zamanda bile sınıf farkının varlığını sürdürdüğünü açıkça ortaya koyuyor. İnsanlığın, devamlı gelişme gösteren bir eğri içinde yer aldığını düşünmüştüm nedense hep. Oysa belli ki insanlık, başı ve sonu sıfır olan bir parabol eğrisi içinde. Bir noktaya kadar gelişme gösterdikten ve tepe noktasına ulaştıktan sonra grafik aşağı yönde seyretmeye başlayacak. Ve insanlık, başlangıçtaki ilkelliğine geri dönecek. Tıpkı Einstein'in dediği gibi "3. Dünya savaşında hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşında taş ve sopalar olacağını biliyorum." Kitabımızdaki zaman gezgini 802.701 yılına gitmiş olmasına rağmen gelişmiş bir dünyanın değil bilakis ilkel bir dünyanın içine düşmüştür. Bilim kurgu eserleri okurken kurgudaki mantık hataları, diğer kurgu kitaplardaki hatalara nazaran daha çok rahatsız eder beni. Bu sebeple bilim kurgu, sevdiğim türler arasında yer almaz aslında. Fakat tüm hatalara rağmen insanlık için ufuk açıcı bir tür olduğunu ve bu sebeple okunması gerektiğini düşünüyorum. Zaman yolculuğu kadar klişe bir konuyu ilk kez kaleme alan ve bu alanda öncülük yapan yazarın, kitabındaki zayıflığı görmezden geliyor ve ilk elin günahı olmaz diyorum. Okunması keyifli bir kitap, okumayanlara tavsiye ederim. Yorumlarda biraz sohbet edelim, hayal dünyalarınızı merak ediyorum. Başka kitaplarda görüşmek üzere :)
Zaman Makinesi
Zaman MakinesiH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201928,7bin okunma
··
1 artı 1'leme
·
6,4bin görüntüleme
Miss Nobody okurunun profil resmi
Bir zaman makinemiz olsa vergisini nasıl ödeyeceğimizi düşünürüz herhalde Türkiye şartlarında, siz de haklısınız.
Bu yorum görüntülenemiyor
leydi spinoza okurunun profil resmi
Düşündüm ama bilemedim ki. Belki Orta Çağ’a Spinoza’nın yanına :)
Alperen Öztürk okurunun profil resmi
Kurgudaki mantık hataları derken kitaptan örnekler vererek açıklamanız mümkün mü acaba ? Bilimsel bir gerçeğe oturtamamaktan bahsediyorsanız kurgu zaten gerçeğe kısmen yakın veya tamamen uzak anlamına gelir. Yazarın kitapta verdiği bilgilerde bir tutarsızlık varsa açıklayabilirseniz sevinirim. Bilim kurgu kitapları bilimsel veriler ışığında hareket etmek zorunda değil. Ki yazar başlangıçtaki 4. Boyut teorisi haricinde pek bilimsel bir şeyden bahsetmemiş.
Miss Nobody okurunun profil resmi
Kurgudaki mantık hatalarını kitabı yeni okumuşken sorsanız söylerdim ama okuyalı 3 ay olmuş dolayısıyla hatırlamıyorum artık :)
2 sonraki yanıtı göster
Okuyan us okurunun profil resmi
Yorumunuzu okurken en çok dikkatimi çeken şeylerden bazıları insanlığın gelişimini parabol eğrisine benzetmeniz ve bilim kurgulardaki "kurgu" hatalarına dikkat çekmiş olmanız ve bu ve benzeri sebeplerle bilim kurgu okumayı sevmiyor olmanızdı. Zira bu iki konuda sizinle aynı fikirdeyim.ayrica geçmişe gitme konusu da çok mantıklı geliyor. Zira kendinden 15-20 yaş küçük biriyle bile anlasamayabiliyor insan. Kullanılan kelimeler bile farklı oluyor. O sebeple gelecekte bocalama ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum insanın. S.stallone nin "cezalandırıcı" isimli filmi vardı çocukluk yıllarımda,gelecekte buzdan çıkarılan bir polisin tuvalet kağıdı olmayışını yadırgamış olmasını hatırlıyorum hala nedense 😂 . Ayrıca eğer zaman makinesini ülkemizde bulsak vergiyi boşver onu alıp yandaş birine verirlerdi bence. 🤭 İyi okumalar. Kitapla kalın.
Miss Nobody okurunun profil resmi
Ahhaha eğlenceli bir yorumdu, okurken eğlendim teşekkürler😅
Bu yorum görüntülenemiyor
1st okurunun profil resmi
Kitabın kurgusu ciddi anlamda ele alsak büyük kısmı elde kalır tabii ama bilimsel olarak bakmadan okunup geçilirse keyifli bir okuma olabilir. Yazıldığı zamanı ve dediğiniz gibi bu konunun öncülerinden olduğunu düşünürsek fena sayılmaz. Ben de bu kitabın incelemesini yazacaktım daha nasip olmadı. Yeni yılın ilk haftası artık 🙂
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.