Gönderi

Bir Okuma Yöntemi
Değerli okur
Ebru Ince
Ebru Ince
'nin okuduklarına dikkat ettim de çok mantıklı bir yol izlediğini anladım. Çünkü, ortak temalı ve aynı kültürden beslenmiş farklı yazarların kitaplarını peş peşe okumak çok zihin açıcıdır, diye düşünüyorum. Bunu örneklersem daha iyi anlarsınız. Mesela, 1) Turgenyev'den --Babalar ve Oğullar 2) Puşkin'den -- İstasyon Görevlisi 3) Dostoyevski'den -- Ezilmiş Ve Aşağılanmışlar 4) Griboyedov'dan -- Akıldan Doğan Bela 5) Fonvizin'den -- Anasının Kuzusu (Tarkan bestesi değil ha :))) Bu beş eserin teması ortaktır. <<<<<Nesiller arası çatışma, Çocukların nankörlüğü ve Ebeveynlerin aşkı >>>>> Aslında bu beş roman bu üç başlık üstüne inşa edildi diyebiliriz rahatlıkla. Dikkat edin, aradaki gerginliğin-çatışmanın ana sebebi Zeitgeist. İkincisi çocukların nankörlüğü, üçüncüsü ebeveynin ihaneti. İlk sebep nesnel, diğer iki sebep öznel. Nesnel olan tetikliyor, özneler birbirine giriyor. Bir roman için daha ne istenebilir ki? Ballı kaymak. Yazarın maharetine kalmış gerisi. Ne kadar klişe geldi size değil mi? Ama işte çoğu roman aşağı yukarı benzer bir kaç tem üstüne yazılır. Bu tür (yukarda özet) okumalarda üslup ayırt etme ustalığı çok artar. En önemlisi felsefi besleme kaynaklarını ortaya çıkarabilmeye başlarsınız. Mesela Turgenyev'de nihilizmi keşfedersiniz. Neden Bazarov nihilist arkadaş, ne yaptı ki? İşte karşılaştırma bunu anlamanızı sağlayacak. Moskova'dan misafir bekliyorum. Trafiğe yakalanmışlar. Kaza vs. Çıkamadım ofisten. Herkes de gidince, benim de çenem düştü :)))) Anlayışınıza teşekkür ederim .
··
29 görüntüleme
Metin T. okurunun profil resmi
Kadının sadakatsizliği temalı 4 harika kitap. (Yazılma tarihlerine göre) 1-Gustav Flaubert--- Madam Bovary 2-Lev Tolstoy---Anna Karenina 3-Halit Ziya--Aşkı Memnu 4-John Galsworthy---The Forsyte Saga (Sitede bulamadım. Galiba hala Türkçesi yok) Emma, Anna, Bihter ve İrene, dört kadın ve dört farklı bakış. Zamanlarının toplumlarını ve toplum-kadın ilişkilerini anlamak açısından da iyi bir fırsattır.
İbrahim okurunun profil resmi
Bende amatör olarak okuma planlaması yapanlardanım ve faydası yüksek okuyor. Bilinçli okuma mı yoksa derin okuma mı adına ne derseniz artık. Misal rus edebiyatını tarih sırasına göre okurum epeydir okuyamıyorum gerçi. Tarihsel olarak gittiniz mi yazarlarla beraber toplumun değişimini de görüyorsunuz. Diğer taraftan da yazar toplum ilişkisini. Özellikle toplumsal gerçekçilerinin boy gösterdiği toplumlarda tarihsel sıralama çok faydalı oluyor.
Necip G. okurunun profil resmi
Ben buna benzer bir okumayı farkında olmadan ve tamamen tesadüf seçimlerle Jack London üzerinden yapıyorum. İlk Adem’den Önce’yi okudum. Sonra Beyaz Diş. Şimdi de Vahşetin Çağrısı’nı okuyorum. Üçünde de hikaye hayvanların gözünden anlatılıyor. Böyle giderse yakında muzu ağacından, eti de çiğ olarak yemeye başlayacağım:)
Szweig okurunun profil resmi
Bazen o tarz kitaplari pes pese okumak skici olabiliyor araya tamamen farkli bir tur koyup biraz dinlendikten sonra devam edebiliyorum ben kendi adima soyluyorum..
Metin T. okurunun profil resmi
Derin okuma yapmak isteyene sıkılmak yasak :))))) Bu da bir fikir elbette. Yeter ki gönüller bir olsun.
1 sonraki yanıtı göster
Ebru Ince okurunun profil resmi
Teşekkür ederim hocam :) ayrıca Bu tarz okumalar algıda kolaylık sağlamakla birlikte okuma hızını 'da yükseltiyor. .saygılar :)
Metin T. okurunun profil resmi
Saygı bizden hocam. Sefa getirdiniz.
Düzlükteki Kavalcı okurunun profil resmi
Daha derin okuma,daha derin konular o zaman Metin abi,bu durumda biz okurlara çok iş düşüyor,sadece okumak değil,kitaplarla ilgili saptamaları da yapmak gerekiyor. -fazla saptama yapmam:)- Başka örnek var mıdır,konu aynı ,yazarların farklı olduğu? :) Yarından tezi olmadan başlamam için :)
Hatice Filiz okurunun profil resmi
Aynı konu çerçevesinde farklı kitaplar. sevdim bunu güzel :)
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.