Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

352 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
1-984 1-9-84 1-9-8-4
''Kötü bir barış, savaştan daha berbattır.'' -Tacitus Savaş... tanımından başlayalım. Savaş, en az iki farklı ülkenin birbirleri üzerinde farklı çıkarlar doğrultusunda başlattıkları bir akımdır ve bu zaman zaman artabilir. Peki ya iç savaş, mahalle, şehir, ev, esnaf, kelimeler savaşı? Peki ya parti savaşı? Savaş bu kadar, bu derece indirgenebilir
1984
1984George Orwell · Can Yayınları · 2019165,4bin okunma
··
1.281 görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Belki de kitap dünyasında yazılıp yazılabilecek en etkili iktidar sloganlarını barındıran roman olabilir bu kitap. İlk okuduğumda "Nasıl böyle bir kitap olabilir?" diye tepki verip bir şeyleri okumaya ve keşfetmeye geç kaldığımı anlamıştım. Zaten akabininde kullanıcı adımı şekillendirmesiyle de kendisinin etkisini üzerimde ve bu ülkede yaşadığım sürece de her anımda taşıyorum. ED'i ben 1000kitap'ta sürekli video yorumlarıyla tanıdığım için kitap incelemende farklı çeşitte videolar olması da yine yabancılık çekmememi sağladı. Ayrıca benim videoyu da arada belirterek büyük incelik etmişsin, mutlu ettin. :) Buluşmalara ve videolara yetiştirilmesi gereken kitaplardan çıktığımda sana Altıncı Koğuş okuma sözüm var, en yakın zamanda da okuyacağım. Çünkü sen sözünü tuttun bile, eline, emeğine sağlık.
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim. Kullanıcı adını ilk karşıma çıktığında farklı bir şey uyandırmıştı ve inan ne anlama geldiğini merak etmiştim. Beni video yorumlarıyla tanıman kötü bir izlenim ama iyi bir anımsama olmuş. Sıradan konuşmalar ve yapmacık diyaloglar yerine böyle tanıman daha iyi olmuş diyeyim. :)
1 sonraki yanıtı göster
Sezen B. okurunun profil resmi
Koreliler ölen liderlerine ağlıyorlar mıydı, yoksa tapınıyorlar mıydı? Video'nun hepsini seyretmeye sinirlerim dayanmadı. :) "Cahillik ne güzel şey, her şeyi biliyorsun." Einstein ne güzel demiş. Benim de bazı insanlara tepkim aynen bu tarz oluyor. Hiçbir şeyi dert etmemek. Kafalar güzel bu insanlarda deyip gülüp geçiyorum. Kitabı sana yaraşır biçimde (senden vasat bir şey beklemezdim çünkü) çok güzel yorumlamışsın. Parmaklarına sağlık. :)
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim. Farklı videoları da var, onlar daha trajikomik. :)
2 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Sorel okurunun profil resmi
Madem bir yerde birtakım gruplar iktidar olunca illa bir kişi karşı çıkmalı, o halde buradaki yorumsama mantığının temelsizligine ben karşı cikayim. Öncelikle genç dostum, sovyet tarihini Orwell gibi liberallerden okuma bu bir. Ikincisi sovyet tipi bir tur bürokrasidir( parti diktasidir) ve bir çeşit devlet kapitalizmidir. Sovyetlerde komünizm uygulanmamıştır. Komünizm ülkelerin milliyetlerin bayrağın ortadan kalkmasıdır. Öncelikle sınıfların ortadan kalkmasını varsayar. Eğer dediklerimde kuşku götürür bir yan bulan olursa da , bizzat Marx ve Engels'in Komünist Manifesto'suna başvurabilirler. Nedense herkesin ağzında sakız gibi tekrarlanan iktidar parti bürokrasi- Orwell -1984 ) tekrarlanmakta. Ancak tembelliğin saklanma biçimi tarihsel olanı da gözardı ederek tamamen temelsiz savlarla hareket ettiğini göstermekte ( Tabi ki hareket denirse tembellige) Sovyetlerdeki kolektivizmin komünizm ile eşdeğer olmadığını da eklemek gerekir. Sosyalist adımlar atılmaya çalışıldı ve bir ölçüde başarı da yakalandı. Ancak siz 1917'den Lenin'in ölümüne kadar olan içsavaşı gormezden gelirseniz, sovyetlerdeki ekonomik sistemin zorunlu NEP politikasına bakarsanız ve o dönemde yazılıp çizilen eserlerdeki politik ve sosyal koşullara ( bilakis istatikslere ) bakarsanız durumun hiç de Orwell'in ortaya atmış olduğu sorunsal gibi basit olmadığını görmüş olursunuz. Tıpkı bugün baskı ve tektiplesme derken Faşizm algılandığı gibi, kollektivizasyon veya sosyalizasyon denilince de Komünizm algılanmamalı. Konu Sovyetler olunca baya derine inilmesi gerektiği için bundan bahsetmek epeyce zaman alır. Yine de tartışmak isteyen konuyu somutlaştırmak isteyen arkadaşlar olunca tartışır konuşuruz. Not : Sivri dilimden dolayı konu sapsın istemem. Tartışma bicimimin küstahça olduğunu da kabul ediyorum. Sevgiyle Kalın
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Farklı yorum tarzlarını sevmişimdir. Yorumunuz da anlamadığım bir nokta var; benim Sovyet tarihini sadece bu kitaba dayanarak açıkladığımı ve sadece bu kitap üzerinden bilgim olduğunu da nereden çıkardınız? Hangi hakla? Ben kitap dışına çıkmayıp, kitap içerisinde yapılan söylemleri karşılaştırarak yorumladım. Küstahça olduğunu sanmıyorum, ama gerekli savı ortaya atmadan yorumlamak saygısızcadır.
4 sonraki yanıtı göster
Bi kübb okurunun profil resmi
Susmak suçtur, haksızlığın olduğu yerde. Düşünmemek de suçtur, aklın hâlâ seninleyse... Kalemine sağlık Ed, 2+2 bence de 4tür her zaman ve her yerde (derken sorgusuz sualsiz değil tabi ki) ölsek bile :)
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. :) Bence de öyle, ama susmak yerine göre suçtur. Mesela sürekli susmanın suç olması gibi, sürekli konuşmanın ya da yanlış yerde yanlış konuşmaların olması da bir suçtur. Şu an 2+2=4 demekte bir suçtur, nasıl 4 edebilir ki? Hep böyle geldiği ve böyle öğretildiği için mi? Bazen 2+2 5 edebilir, aksi halde sorgusuz bir '4' benimsemesi, bizi O Brien gibilerinden farklı kılmaz. :)
5 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.