Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

391 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Gerçek Bir Sanat Eseri
Bir İstanbul romanı: Huzur. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Savaş, Buhran, İhtiras, Aşk, Kader, Sanat, Musiki, Din, Mevsim, Ümit, Acı, Hastalık, İsyan, Toplumsal Kalıp, Nesne. Anahtar kelimeleri yavaş yavaş ve üzerine biraz da yoğunlaşarak okuduğunuzda neler düşündünüz ya da düşünüyorsunuz? Huzuru okumuş olanları ayrı tutuyorum elbette. Bu kadar
Huzur
HuzurAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201916,3bin okunma
··
237 görüntüleme
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Eline sağlık Anıl. Yazında pek çok detaya temas etmişsin, belli ki romanı hakkını vererek okumuşsun. "Huzur" emek verince kendini kat kat açan bir roman. Bugün de katılan arkadaşlarla romanın okunma zamanı olduğundan aksi takdirde okumanın güçlüklerinden de söz ettik. Yazının girişinde verdiğin anahtar kelimelere belki varoluşsal sancılar'ı da eklemek mümkün. Zira roman yarattığı çok kültürlü ama huzursuz kahramanlarıyla bu sancıları fazlasıyla yansıtıyor. Ben de toplantı iletisinde "huzuru arayan huzursuzların romanı" diyerek bu durumu ifade etmeye çalıştım. Yazındaki Dostoyevski detayı ve Tanpınar'ın bizim öz kültürümüze dair dikkatleri üzerine verdiğin örnekler de çok iyiydi. Tekrar eline, emeğine sağlık. İyi ki okumuş ve iyi ki de yazmışsın.
Anıl okurunun profil resmi
Ayşe teşekkürü ve iyikilerimizi sana yapmamız gerekiyor aslında. Bu kitabı okumamiza vesile oldun lakin biliyorsun bendeki durumları maalesef katılamadım ve sanırım bir buluşmayı kaçırdığıma hiç bu kadar üzülmemişimdir ama katilanlar adina da oldukca sevindim. Umarım daha güzel toplantılarda tekrardan görüşürüp kitabımızı tartışabiliriz.
Anıl okurunun profil resmi
Huzur Bilinmeyen Kelimeleri (Okumaya geçmeden bakılabilir.) Kesif: Yoğun, sık. Somnambül: Uyurgezer. Sanem: Çok güzel kadın. Muhayyile: Hayal etme gücü. Mücrim: Suçlu. İnsiyak: İç güdü. Uzviyet: Organizma. Vakıa: Her ne kadar. Feyiz: Verimli. Velut: Doğurgan. İhtiras: Aşırı kuvvetli istek, tutku. Zaviye: Köşe. Takunya: Tahta terlik. Cumba: Çıkma (Eski ev çıkıntısı). Tenakuz: Çelişki. İtiyad: Alışkanlık. Zemberek: Saatin kimi parçalarını tetikleyen nesne. Marşandiz: Yük treni. Vehim: Kuruntu. İlga Etmek: Bir şeyin varlığını ortadan kaldırma. Satıh: Yüzey. Merih: Mars. Manzume: Tekke ve benzeri bir yapı topluluğu. Haşere: Böcek. Mücerret: Soyut. Yekpare: Tek parça olarak bütün. Mudil: Karmaşık. Riyaziye: Matematik. Rakkas: Sarkaç. Biteviye: Sürekli olarak, tekdüze. Emprime: Kumaş için zemin ve desen basma işlemi. Muadele: Çözülmesi gereken, anlaşılmaz iş. Mikyas: Ölçü. Teganni: Şarkı söyleme. Hüviyet: Kimlik. Tasnif Etmek: Sınıflandırmak. Acuze: Yaşlı, çirkin ve huysuz kadın. Tecessüs: Kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenme, merak. Sahife: Sayfa. İstintak: Sorgu, sorgulama. Behemehal: Kesinlikle. Libas: Giysi. Tashih: Düzeltme. Hodbin: Bencil. Perhiz: Diyet. Şimendifer: Demiryolu, tren. Muvazene: Denge. Müntehir: İntihar eden. Mutaassıp: Bağnaz, bir düşünceye aşırı ölçüde bağlanan. Teessür: Üzüntü, üzülme, duygulanma. Mayi: Sıvı. Haşiye: Dipnot. Tanzim: Sıraya, düzene koyma. İstihsal: Üretme, üretim. Müphem: Açık seçik olmayan, belirsiz. Müşahede: Gözlem. İhata: Çevresini sarma, kuşatma. İzafe: Mal etme, ekleme, katma. İtikat: İnanç. Zaviye: Köşe, küçük tekke. İstihza: Alay. İstihfaf: Aşağılama, hor görme. Mahzun: Üzgün, üzüntülü. Mütareke: Ateşkes, barışma. Füsun: Büyü, sihir. Pervasız: Çekinme, sakınma. Primitif: İlkel. Akis: Yankı. Tezhip: Süsleme. Hudut: Sınır. Haşin: Kırıcı, sert söz, davranış. Filhakika: Doğrusu, gerçekten. Siya: Kayığı tersine ilerletmek. Yalpa Vurmak: İki yana, bir sağa bir sola sallanarak yürümek. Mihver: Eksen. Döpiyes: Aynı kumaştan etek ve ceket, kadın giysisi. Muayyen: Belirli, kararlaştırılan. Nekahet: Hastalık sonrası sağlıklı duruma geçiş evresi. Mengene: Sıkıştıran alet (Suyunu, yağını çıkarır.) Muvazi: İnanılır. Vuzuh: Açıklık, açık olma durumu. Merhale: Aşama, derece, evre. Halita: Karışım, alaşım. İptidai: İlkel (Primitif). Nedamet: Pişmanlık. Muhteris: Aşırı tutkuları olan kimse, ihtiraslı. İntibak: Çevreye, duruma uyma, alışma. Marazi: Hastalık derecesinde olan (Marazi sevgi) Bizatihi: Özünde. Meftun: Gönül vermiş, tutulmuş. Sırça: Cam, camdan yapılmış olan. İltica: Sığınma. İnhina: Bükülme, eğrilme, baş eğme. Müstesna: Benzeri az bulunan, seçkin. Nefti: Karaya yakın koyu yeşil. Muttasıl: sürekli, boyuna. Tasavvur: Zihninde canlandırma. Belagat: İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği. Kozmik: Evren ve onun düzeniyle ilgili. Mukadderat: Yazgı. Helecan: Yürek çarpıntısı. Asab: Sinir.
müphem okurunun profil resmi
anıl şahanesin
Anıl okurunun profil resmi
Teşekkürler. :)
Mehmet can kılıç okurunun profil resmi
Çok güzel bir yazı bırakmışsın dostum
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.