Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

156 syf.
10/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Mehmed Alagaş, bu romanında, ana kurguyu üzerine yaptığı Saffet hoca ve Tapusuz Süleyman karakterleri karşısında kendi adıyla kendine de diyaloglar yazmış. Mehmed Alagaş'ın kim ve nasıl biri olduğunu merak edenler romanın sonlarına doğru kendisiyle tanışabilirler. Böylece ne kadar sıradan bir insan ve doğal bir Müslüman olduğunu görecekler. Bu durumun, onu kendilerine, kendilerini de ona daha yakın hissetmelerini sağlayacağını düşünüyorum. Mehmed Alagaş sıradan bir insan olabilir ama tespit, yorum ve değerlendirmelerinde okuyacağınız cümleler gayet ciddi, olgun ve isabetli. Kitabın son kısmında gençlerle olan buluşmasında mukayesesini yaptığı ve kendisinin dahil olduğu 80 dönemi İslami gençliği ile günümüz İslami gençliğine dair karşılaştırmaları ve tavsiyeleri de Türkiye özelinde İslami hareketin, tebliğin, metodun tarihi özeti niteliğinde. Bir genç, bir hoca, bir çoban, bir kadın, bir kayınpeder, bir İzmirli gibi karakterler üzerinden özellikle ailenin ve bireylerin her yerine ve konusuna dokunan, yer yer güldüren ama çokça düşündüren satırlar, tespitler, ufuk açıcı bahisler okuyucuyu bekliyor. Şu ana kadar okuduğum Mehmed Alagaş romanları içerisinde en beğendiğim buydu diyebilirim. Hepsi birbirinden güzel hatırlatmasını da yapmış olayım ki diğer eserlere de haksızlık olmasın. Edebiyat muhitlerinde kaliteli eserlerin tekrar tekrar okunması gerektiği söylenir, birçok eserin okunmasındansa bir eserin çokça okunması daha faydalıdır denir. Bu yaklaşıma Tapusuz Süleyman romanı rahatlıkla örnek olarak verilebilir.
Tapusuz Süleyman
Tapusuz SüleymanMehmed Alagaş · İnsan · 2000341 okunma
·
157 görüntüleme
DERYA okurunun profil resmi
İncelemelerinizden anladığım bu kitabı ilr tanışılabilir Mehmed Alagaş'ın kalemi ve fikirleri ile. Ve bir şey sorucam tüm kitapları roman mı?
Mehmet Erturan okurunun profil resmi
Alagaş'ın onlarca kitabı var. 10 kadarı roman türünde diye biliyorum. Ben sadece onları okudum. Fikir, düşünce, araştırma, mektup türü eserleri de var. Roman demişken, şunu da eklemek gerekiyor. Alagaş'ın romanları tür itibariyle birer roman, evet. Ama okuyunca göreceğiniz üzere hepsi de ciddi konu ve içeriklere sahip. Yani onlara edebi tür itibariyle roman diyoruz. Bana sorarsanız roman deyince akla gelen hafifliği aşan eserler bunlar. Kolay okunan bir dil, sürükleyici bir anlatım, olay örgüsü gibi romana benzeyen başka unsurları da var. Tapusuz Süleyman dışında Alagaş'ın kendinden bahsettiği veya kendine yer verdiği bir romanını görmedim. Bu kitabı okuyunca hakkında başlangıç düzeyinde bir bilgi edinmiş olursunuz. Mehmed Alagaş vefat etti. Ben eserlerini okurken hayattaydı. Geride kitapları kaldı. Ölümsüz olan da onlar. Allah geçmişlerimize rahmet eylesin.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.