Gönderi

272 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Geçmişini bilmeyenin geleceği yoktur diyerek okuduğum güzel tarihi romanlardan bir tane daha ekledim kütüphaneme. Kitabın ana teması Devlet-i Ebed müddet. Türkler birlik olmak anlamına gelen devletin sonsuza kadar sürmesini dilemişlerdir. Kurulan her Türk devleti kendinden önceki devletin devamıdır. Kitap Selçuklu dönemin de Allaaddin keykubatın tahta çıkmadan önceki zaman da başlıyor. Ağabeyine karşı tahta çıkmak için başlattığı isyanda başarılı olamayınca 8 sene zindanda kaldı. Ağabeyi öldükten sonra tahta çıkan Alaadin devleti başarılı bir şekilde yönetti. Fakat ilk fethinde yaptığı küçük bir hata onun ve devletin sonu oldu. "Dost sofrasındaki zehir ile yar dudağındaki zehir birleşti" sultanın ve devletin sonunu getirdi. Tarih hep hükümdarları yazar ama başarı aslında onların arkasındaki isimsiz kahramanlarındır. O isimsiz kahramanlardan biri de Celalettin Karatay. Selçuklunun dağılma sürecini de geciktiren sonrasında Osmanlının kuruluşuna da zemin hazırlayan Karataydır(karatay medresesi). Tarih bize bunları göstermiyor, bu isimsiz kahramanlarla tarihin şekillendiğini bilmemiz üzücü. Kitap genel olarak birçok bilgi edineceğiniz güzel bir kitap. Kitapta çok fazla metafor yok, söz sanatları göremezsiniz salt bir kitap. Bu yüzden okurken sıkılanlar olabilir. Ama bilgi edinmek için okursanız güzel bir kitap.
Direniş Karatay
Direniş KarataySelman Kayabaşı · KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI · 2017457 okunma
·
44 görüntüleme
kitap editörüyüm okurunun profil resmi
peki bu tarihi romanların gerçeklikle münasebeti, tarihi vakıalarla muteberlik, sahihlik durumu nedir kaardeşim, yoksa sadece şuur aşılama mı yapılıyor kitapta
Kürşat okurunun profil resmi
Bence o dönemin gerçeği anlatan güzel bir kitap. Birebir aynısını aktaramaz size olay akışında ama az çok fikir edinmenize yardımcı olacağını düşünüyorum. Okumanızı tavsiye ederim.
2 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.