Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

336 syf.
·
Puan vermedi
Kitap Nietzsche’nin Ebedi Dönüş düşüncesinden yola çıkarak yaşamlarımızın her saniyesinin sonsuz kere yinelenmesinin insan için yüklerin en ağırı olduğunu, Parmenides’in oluşturduğu olumlu -olumsuz kavram karşıtlarından biri olan ağırlık-hafiflik karşıtının hangisinin olumlu olumsuz olduğunu sorgulayarak başlıyor. Yaşamımızda yüklerimiz bizi ağırlaştırıp yere yapıştırdığında mı gerçek yaşamımızı yakalayıp mutlu oluruz veya yüklerimizden kurtulup hafifleyip göğe yükselip özgürleştiğimizde mi? Yazar bu ikilemden yola çıkarak Çekoslovakya’nın Prag kentinde birçok tesadüfler sonucu karşılaşan Tomaz ve Tereza’la, Sabina, Frank, Karenin karakterlerinin her birini bölümler halinde vererek onların iç dünyalarını okuyucuya aktarıyor. Olaylar Çekoslovakya'da Komünist Parti’nin iktidar olduğu dönemde geçiyor, komünist yönetimin bir Sovyet ‘kitsch’e -Kitsch kavramı 6. bölümde ele alınmış okurken en zorlandığım beni yavaşlatan bölümdü, bu Almanca kavramın Türkçe’de net bir karşılığı yok, ben sahte kavramıyla özdeşleştirdim – dönüşmesi eleştirisi, kadın erkek, aile ilişkileri, aşk, hayvan sevgisi, baskılara göğüs gerip ben olabilme mücadelesi anlatılıyor. Ağırlık mı hafiflik mi derseniz hangisinin bizi mutlu ettiğine bağlı.
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Varolmanın Dayanılmaz HafifliğiMilan Kundera · Can Yayınları · 201910,4bin okunma
··
24 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
emin okurunun profil resmi
Ben de bu kitsch midir ne haltsa artık, neyin nesi diye merak ediyordum. Sağolun Sezen hanım. Kitapla ilgili büyük bir muammayı çözdünüz. :)
Bu yorum görüntülenemiyor
mısra okurunun profil resmi
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim Sezen Hanım. Bahsettiğim bölümde bu kelimenin geçtiği o kadar çok cümle vardı ki kelimenin anlamı sanki her cümlede farklılaşıyordu :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.