Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Liz

Liz
@iamliyd
Liz
@iamliyd·Bir kitabı okumaya başladı
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus
8.3/10 · 8,4bin okunma
Reklam
Liz
@iamliyd·Bir kitap okudu
88 syf.
·
Puan vermedi
Seçme Şiirler
Seçme ŞiirlerEmily Dickinson
7.9/10 · 1.617 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Güvence, düzen, mutluluk; alt alta yazılıp toplandığında aşka benzeyebilecek, hemen hemen aşk sayılabilecek sayılar. Ama aşk değildi bunlar; bu kuşkular şaşkınlığını artırıyordu; çünkü aşkın gerçekte yaşamak için ona en gerekli şey olduğundan kendisi de emin değildi.
Sayfa 261Kitabı okudu
ama insanların her zaman annelerinin onları dünyaya getirdiği zaman doğmadıkları, yaşamın onları bir kez daha, hem de sık sık kendi kendilerinden doğmaya zorladığı düşüncesine kaptırdı kendini.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Dazai bu kısa romanında yarattığı karakter ile aslında kendi hayatını, iç dünyasını, ilişkilerini, bağımlılıklarını anlatmış. Yani direkt olarak bu otobiyografik bir romandır demiyor ama Dazai’yi biraz bile biliyorsanız Yozo’nun kendi yansıması olduğunu kolayca fark edebilirsiniz ki muhtemelen yazarın amacı da bu. Dazai, Yozo’yu üç zaman diliminde ele alıyor: Çocukluk, ergenlik (lise yılları) ve yirmili yaşları. Yozo hayatının her evresinde hayır diyemeyen, isteklerini dile getiremeyen, insanlardan korkan ve onlara güvenmeyen, çevresindeki insanların ve olayların akışında sürüklenen bir karakter. Hayatı boyunca gerçek kimliğini “soytarı” maskesi altında gizliyor. Aile dinamikleri, çocukluk travmaları ve onların yetişkin hayatındaki yansımaları, romantik ilişkileri, bağımlılıkları, depresyonu ve intiharları Dazai’nin hayatı ile mükemmel bir paralellik haline. Yozo’yu sevebilirsiniz de nefret de edebilirsiniz, aynı insanların Dazai’yi ya çok sevmesi ya da nefret etmesi gibi. Roman her ne kadar melankolik bir içeriğe sahip olsa da hem kısa olması hem de yazarın üslubu nedeniyle okurken beni hiç bunaltmadı. Bol bol psikolojik analiz yapılıp bağlantılar kurulabilinecek bir eser olmuş. Uzak Doğu edebiyatına pek ilgili değilim ama Osamu Dazai’nin diğer romanlarını da otobiyografik özelliğinden dolayı merak ediyorum ve okumayı düşünüyorum.
İnsanlığımı Yitirirken
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202333,4bin okunma
Masum güven, nihayetinde, suçun özü müydü?
Toplum dediği tam olarak neydi? İnsanın çoğulu mu? Toplum denen şey tam olarak nerede bulunuyordu? Tüm hayatımı toplumdan korkarak, onu güçlü, ürkütücü ve korkutucu bir şey olarak hayal ederek yaşamıştım. Ama Horiki konuşurken birden anladım. “Toplum dediğin şey sen değil misin?”
Gerçek korkak mutluluktan bile korkar. Pamuk yün bile yaralar onu. Neşeden bile incinir. Panikledim, yara almadan önce hızlıca kaçmak istedim, bu yüzden kendimi o tanıdık soytarı sis perdesiyle sarmaladım.
Yine de durum buysa, buna nasıl tahammül ediyorlar? Her gün pes etmeden, umutsuzluğa kapılmadan, intihar etmeden, hatta siyaset tartışmaya devam ederek nasıl atlatıyorlar? Bu kadar katı egoist olabilirler mi? İşlerin böyle olması gerektiğinden o kadar eminler ki kendilerinden bir kez bile şüphe duymuyorlar mı? Eğer öyleyse, sanırım katlanmak daha kolay olabilir. Merak ediyorum, insanların böyle olup olmadığını ve onları mutlu eden şeyin bu olup olmadığını merak ediyorum.
Reklam
200 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Edna Pontellier 27 yaşında evli ve iki çocuk annesi bir kadın. Yazıldığı zamanın - ve şimdinin de - toplumsal yapısına göre Edna’ya biçilen rol evini çekip çevirebilen şefkatli, anlayışlı ve sabırlı bir eş ve anne olması. Yani Edna’nın aklına ben kimim, ne yapıyorum, bu hayattan ne istiyorum gibi soruların gelmemesi gerekiyor ama geliyor işte.
Uyanış
UyanışKate Chopin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,007 okunma
265 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.