Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İK

İK
@ibrvhim
ODTÜ
16 Ağustos
26 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Oysa cesaret için zorlama değil güzel olma koşulu vardır. Tekil durumlarda bilgili olmak da cesarettir. Bu nedenle Sokrates'e göre cesaret bir bilimdi.
Reklam
İnsanın ilk uyacağı yasa, varlığını korumak; yapacağı ilk şey de, kendine borçlu olduğu özeni göstermektir. İnsan kendini bilecek çağa gelir gelmez, nefsini korumaya yarayan araçlara değer biçmede tek söz sahibi olduğu için, sonunda kendi kendisinin efendisi olur.
İnsan hür doğar, ama her yerde zincire vurulmuştur. Birisi kendisini başkalarının efendisi sanabilir, fakat bu onun başkalarından daha fazla köle olmasına engel değildir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İK
Bir kitabı okumaya başladı
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau
8/10 · 13,9bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Meditasyonlar
MeditasyonlarRené Descartes
8.3/10 · 1.069 okunma
Reklam
65 syf.
2/10 puan verdi
Kitap tuhaf bir biçimde yarım kalmış. Her nasılsa tam çözümleme yapmaya başlarken kitap bitiyor. Sebebini biraz araştırdım ama bulamadım. İkinci bölüm olmadan okumak manasız oldu. 2 puan verdim. Tavsiye etmem.
Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
Tabiat Işığı ile Hakikati AramaRené Descartes · Say Yayınları · 2015129 okunma
112 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Descartes'ın Kraliçe Elisabeth'e ayarsız iltifatları sinirimi bozdu. Her dönemi kendi içinde değerlendirmek lazım ama aşırı saygı duyduğum bir insanın saray yalakası çıkması beni hayal kırıklığına uğrattı. Onun dışında kendi başına kalıp analiz yaptığında yine döktürüyor. Herşeye rağmen okuduğuma memnunum o yüzden 6 puan verdim. Tavsiye ederim.
Ahlak Üzerine Mektuplar
Ahlak Üzerine MektuplarRené Descartes · Say Yayınları · 2015262 okunma
İnsan ruhunda iki şey vardır ki doğası hakkında edinebileceğimiz bütün bilgiler onlara bağlıdır; bunlardan biri düşünmesi, diğeri de bir bedenle birleşmiş olduğuna göre, bedene etkisi ve bedenden etkilenmesidir.
Aklı başında birisi, sevgi duyduğu kişinin liyakatini gözden geçirmeden kendisini bu tutkuya bırakmamalıdır.
Reklam
Sevdiğimiz zaman toplardamarın en saf kanı kalbe akar, bu da beyne birçok hayvan ruhları gönderir, dolayısıyla da bize daha çok güç ve daha çok yüreklilik verir; oysaki nefret ettiğimizde safranın acılığı ile dalağın ekşiliği kana karıştığı için bu türlü ruhlar beyne fazla gelmez, böylece de daha zayıf daha soğuk ve daha çekingen oluruz.
İki türlü aşk vardır: Birincisine, iyiyi isteyen aşk diyoruz, onda arzu fazla görülmez, ikincisi şehvet aşkıdır, bu, zayıf bir aşk üzerinen kurulmuş şiddetli bir arzudan başka bir şey değildir.
Aşkta kalbin çevresinde öyle bir sıcaklık, ciğerde de o kadar bol kan bulunur ki insan sanki bir şeyi kucaklayacakmış gibi kollarını açar; bu da ruhu karşılaştığı şeyle birleşmeye yöneltir.
Karaciğerle dalağın işi, her zaman toplardamarınkinden daha az saf yedek kan bulundurmaktır; kalpte bulunan ateş ya doğruca mideden gelen özsuyla ya da bu yedek kanla sürekli olarak beslenmek zorundadır, çünkü toplardamarda bulunan kan çok kolay genişler; ruhumuzla bedenimiz arasında öyle bir bağ vardır ki, hayatımızın başlangıcından itibaren, bazı beden hareketleri ile oluşan düşünceler, şimdi de onlar birlikte oluşur öyle ki bir nedenle bedende yeniden oluşan aynı hareketler ruhta da aynı düşünceleri oluşturur ve karşılıklı olarak, aynı düşünceler aklımıza gelince de aynı hareketler oluşur.
114 syf.
4/10 puan verdi
Kötü Dialektik
Platon kitapta Parmenides'i konuşturuyor ancak Platon'un daha önce başkalarının ağzından kendi fikirlerini söylettiği biliniyor o yüzden kime atıf yapılır bilmiyorum. Parmenides genel olarak "bir" ideasının ne olduğu ya da olabildiği üzerine dialektik yürütmüş. Konuşmak için karşısına Aristoteles'i davet etmesi beni beklentiye soktu ancak genç dönemine denk geldiği için belkide o da çözümleme yapmamış. Kısır döngüden kurtulamamış bir dialektik olarak kalmış. Dolayısıyla 4 puan verdim ve tavsiye etmiyorum.
Parmenides
ParmenidesPlaton (Eflatun) · Ara Yayıncılık · 1989209 okunma
186 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.