Fıkıh köşesi

Fıkıh köşesi
@ilme_meftun_
Fıkhi suallere yanıtlar ve sünnet olan ameller kaynaklarıyla iktibas edilecektir.
Temel fıkhi meseleleri öğrenme, unutulan bilgileri tazeleme babında bu hesap açılmıştır.
Ukubat ve muamelata taalluk eden hususlar konumuzun haricindedir.
1989
10 okur puanı
Nisan 2021 tarihinde katıldı
Müzik dinlemenin hükmü nedir? İmam Gazâlî Hazretleri İhyâ ve Kimyâ kitaplarında musikiyi uzun anlatıyor Buna göre musikinin hükmü üç şekilde ele alınmaktadır: 1-Şarkının sözleri haram ise, söylemek ve dinlemek ittifakla haramdır. 2-Söyleyen kadın ve dinleyen yabancı erkek ise, ittifakla haramdır. 3-Dinlenen meclis fısk meclisi ise veya dinleyenler fâsık ise, ititfakla haramdır. 4-Çalgıların hepsi hakkında açık ve kesin nass olmadığı için din âlimleri ihtilaf ettiler. Düğünde def çalmak câizdir. Ramazanda sahur veya iftarı ilân etmek için davul çalmak câizdir. Hac yolunda, cihada giderken, asker karşılarken, bayramlarda davul çalmak câizdir. Sürünün veya kervanın önünde kaval çalmak da câiz görülmüştür. Ney çalmak, bazı Şâfiî âlimlerine göre câizdir. Bando ve mehterde çalgı câizdir. Her çeşit düğünde, seferden dönüş gibi sevinç günlerinde, ezcümle arkadaşların ziyaretinde, arkadaşlarla karşılaşmaktan çalgı çalınması câizdir.
Reklam
Hanefî fıkhına göre zekatın tamamını tek seferde vermek şart mıdır? Zekatla sorumlu olan kimseyi, vereceği zekatın miktarı yönünden ikiye ayırabiliriz: 1- Vereceği zekat, fakiri fakir olmaktan çıkaran meblağdadır. 2- Vereceği zekat, fakiri fakir olmaktan çıkarmayan meblağdadır. Mükellefin vereceği zekat en az nisap miktarı kadarsa ve üstelik bunu alacak fakirin de borcu yoksa fakir kimse bunualmakla artık fakir olmaktan çıkacak, o da zekat mükellefi olacaktır. Eğer kişi böyle yaparak bu büyük miktar zekatın hepsini tek bir fakire verirse zekat veren kişi mekruh işlemiş olur. Mekruh olmaması için yapması gereken şey tüm zekatını tek fakire vermek yerine bunu birçok fakir arasında bölerekvermektir. İkinci durumda ise yani mükellef kimsenin malının zekatı fakiri fakirlikten çıkarmayacak kadarsa ister tek seferde versin, ister bölerek birkaç fakire versin; her ikisi de caiz görülmüştür. 1. Bkz. Serahsi, el-Mebsut, 3/24.
İnternetten (Pdf) kitap , program, müzik vb. indirmek ve bunları kullanmak helal midir? Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranış, kul hakkı sorumluluğunu gerektirir. Bu sorumluluk ise, söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmaktadır. Bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Namazda iki secde arasında dua okunur mu? Nafile namazlarda iki secde arasında okunması sünnet olan dualar vardır. Bunlardan biri şu hadis-i şerifte buyurulduğu gibidir: İbn Abbâs (Radiyallahü anh); demiştir ki: Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) iki secde arasında; اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِى وَارْحَمْنِى وَاجْبُرْنِى وَاهْدِنِى وَارْزُقْنِى (Ey Allah'ım, beni bağışla, bana acı, bana afiyet ver, beni hidâyet et ve rızıklandır) diye duâ ederdi. (Nesâî, kıyâmü'l-leyl 9, İstiâze 63; Tirmizî, salât 95; tbn Mâce, ikâme 23, 180; Ah-med b. Hanbel, 1, 180, 185, 371; IV, 353, 356, 382, Sünen-i Ebu Davud)
Namaz kılarken vakit çıkarsa bu namaz bozulur mu? Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve İmam-ı Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, I, 124; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 397). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamberin (s.a.s.) sabah namazının 1 rekâtı kılındıktan sonra güneş doğarsa veya ikindi namazının 1 rekâtı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadisine (Buhârî, Mevâkit, 27) dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 95; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 16-17). Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi ile kılınmakta olan namaz bozulmaz.
Reklam
Reklam
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.