Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aklın Yönetimi İçin Kurallar

René Descartes

Aklın Yönetimi İçin Kurallar Gönderileri

Aklın Yönetimi İçin Kurallar kitaplarını, Aklın Yönetimi İçin Kurallar sözleri ve alıntılarını, Aklın Yönetimi İçin Kurallar yazarlarını, Aklın Yönetimi İçin Kurallar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öte yandan, gerçeği yöntemsiz bir şekilde aramaya kalkışmaktansa hiç aramamak daha iyidir: Düzensiz çalışmaların ve karmaşık düşüncelerin doğal aydınlıkları kararttığı ve körelttiği kesindir.
Reklam
Karanlıklar içinde yürümeyi âdet haline getirenler görüşlerini o denli zayıflatırlar ki gün ışığına dayanamaz hale gelirler.
Sayfa 16
İnsanların içine düşebileceği tüm hatalar yanlış bir tümevarımdan değil, yeterince anlaşılmamış bazı deneyimlerden ya da gelişigüzel ve hiçbir sağlam temele dayanmayan yargılamalardan kaynaklanır.
Sayfa 11
Çünkü pek fazla kendimizi beğenmiş değilsek başkalarının yaptıklarından daha çoğunu yapacağımızı düşünemeyiz.
Sayfa 11
Çünkü bir okumuşun bir şeyi bilmediğini itiraf etmesini yakışıksız sanırlar, uyduruk nedenlerini süsleyip püslemeye o kadar alışmışlardır ki, sonunda farkında olmadan bunlara kendileri de inanırlar ve doğru sayarlar.
Sayfa 10
Reklam
İnsanlar ne zaman iki şey arasında bir benzerlik fark etseler, ikisinden birinde doğru buldukları şeyi, bu iki şeyin farklı noktalarına dahi aynı şekilde uygulama alışkanlığındadır. Bu nedenle de hatalı bir biçimde yalnızca zihinsel çalışmaya dayanan bilimleri, bedenin belli bir kullanımını ve yatkınlığını gerektiren sanatlarla kıyaslarlar.
Öğrenmenin en büyük mutluluğu başkalarının kanıtlarına kulak kabartmaktansa onları kendimin bulmasını tercih eden bir kafa yapısına sahip olmaktır.
Gerçeği yöntemsiz bir şekilde aramaya kalkışmaktansa hiç aramamak daha iyidir: Düzensiz çalışmaların ve karmaşık düşüncelerin doğal aydınlıkları kararttığı ve aklı körelttiği kesindir
Reklam
Eğer herhangi bir konu üzerine sağlam bir yargıda bulunamıyorsak, Platon’un ve Aristoteles’in büyük akıl yürütmelerine hakim olsak da filozof olamayız. Bu yolla bir bilim değil, sadece tarih öğrenmiş oluruz.
3. Kural
İnceleme konumuz hakkında başkalarının düşündüklerini ya da kendi kuşkularımızı değil, açık ve seçik görebildiğimiz veya kesin olarak elde edebileceğimizi düşündüğümüz şeyi araştırmamız gerekir. Bilime ulaşmanın tek yolu budur.
Herhangi bir konuda üstün körü fikre sahip olmak, onunla ilgili doğruya ulaşmaktan çok daha kolaydır.
Gerçeğin bilgisine ulaşmanın iki yolu vardır deneyim ve tümdengelim. Deneyim çoğu kez yanıltıcıdır; tümdengelim ya da bir şeyin başka bir şeyden çıkarsanması ise, eğer dikkat edilmezse atlanabilir, ancak yeterince dikkat edilirse mantık yürütmeye alışık olmayan biri tarafından bile asla yanlış yapılmaz. Bu işlemin, mantığın insan aklını yönetmeye çalıştığı kısıtlayıcı bağlara karşı büyük bir yardımı dokunmasa da, bu yöntemlerin başka kullarım alanları olduğunu inkâr etmeyeceğim. Hayvanları kastetmiyorum ama insanların içine düşebileceği tüm hatalar yanlış bir tümevarımdan değil, yeterince anlaşılmamış bazı deneyimlerden ya da gelişigüzel ve hiçbir sağlam temele dayanmayan yargılamalardan kaynaklanır.
2. Kural
Sadece, zihnimizin hakkında kesin ve kuşku götürmeyen bir bilgiye erişebileceği konularla meşgul olmamız gerekir.
682 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.