Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ulus Yeni Türkiye Üzerine Tezler

AKP, Cemaat, Sünni - Ulus

Fatih Yaşlı

AKP, Cemaat, Sünni - Ulus Gönderileri

AKP, Cemaat, Sünni - Ulus kitaplarını, AKP, Cemaat, Sünni - Ulus sözleri ve alıntılarını, AKP, Cemaat, Sünni - Ulus yazarlarını, AKP, Cemaat, Sünni - Ulus yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cumhuriyet’in işaret ettiği başka bir şey ise vahyin yerini aklın ve bilimin almasıdır, bu açıdan 1923 bir aydınlanma devrimi olarak da görülmelidir elbette. Bu aydınlanma devriminin idealindeki “yurttaş” ise dinsel hurafelerin etkisinden sıyrılmış, hayattaki en hakiki mürşit, yani yol gösterici olarak bilimi benimseyen kadın ve erkeklere tekabül etmektedir.
1923, egemenliği saraydan ve dolayısıyla gökyüzünden alıp millete/ulusa verir, yani yeryüzüne indirir. Egemenliğin kaynağı artık Tanrı değil, seküler bir kolektif varlık olarak ulustur. 1923’ün temel paradigması tam da bu olarak görülmelidir: Egemenliğin kaynağının ve kullanım biçiminin değişmesi.
Reklam
256 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. AKP dönemi ile ilgili olarak yazılmış en güzel araştırma eserlerinden biri. AKP'nin nasıl iktidar olduğu, kurulun aile holdingi ile devletin nasıl beraber yürütüldüğü, havuz medyasının nasıl oluşturulduğu, ihalelerden komisyonların nasıl alındığı anlatılarak başlıyor kitap. Sonrasında Menderes döneminden itibaren ülkemizde İslamizasyon'un nasıl yayıldığı, komünizme karşı bu cemaat ve tarikatların nasıl parlatıldığı, Sünni tabanlı din eğitiminin nasıl verildiği anlatılıyor. Soğuk savaş sonrasında Brzezinski ve Dugin'in Atlantik ve Avrasyacı tezleri, ordudaki Avrasyalı komutanları ekarte etmek için AKP ve Cemaat tarafından hazırlanan Ergenekon dosyaları, o dönemde yaşanan çatışmalar anlatılıyor. Gezi olaylarında, Alevilerin rolü ve etkilenmesi, Geziyi hazırlayan süreç, Suriye'nin Arap Baharından etkilenmemesi, Soros gibi think tank kuruluşları vasıtasıyla yapılan renkli darbeler de detaylıca anlatılıyor. AKP Cemaat savaşında Uludere olayı, İlker Başbuğ'un tutuklanması, Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması gibi olayların nasıl tetiklediği, yolsuzluk operasyonlarının amacı, AKP ve cemaat medyasının o dönem yazdıkları anlatılıyor. En sonunda cumhurbaşkanlığı seçimi, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş adaylıkları, Abdullah Gül'e olan olumsuz tavırlar vb. anlatılarak kitap tamamlanıyor. Detaylıca ve farklı bir bakış açısı ile değerli bilgiler veren bu kitap herkesin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.
AKP, Cemaat, Sünni - Ulus
AKP, Cemaat, Sünni - UlusFatih Yaşlı · Yordam Kitap · 201562 okunma
..sürekli olarak Cumhuriyet’i kurmakla övünen parti, Cumhuriyet’e muhalifliği ailevi kökenleri ve yaşamı itibarıyla sabit birini cumhura başkan yapmak için aday göstermiş durumdaydı ve bu neresinden bakılırsa bakılsın İslam paradigması üzerine kurulu yeni rejimin, yani yeni Türkiye’nin zaferiydi. Dolayısıyla İhsanoğlu kazansaydı da aslında restore edilmiş haliyle yeni Türkiye kazanacaktı.
Sayfa 229 - Yordam Kitap
Ulus (millet) inşasından söz etmek, inşa edilmekte olan ulusa dair bir tarih yazımına girişmekten de söz etmek anlamına gelir. Çünkü bugün, her zaman geçmişte kurulur ve kendisini her zaman tarihe atıfla var eder. Bugün nasıl yaşanacağına, ne olunacağına, neyin iyi ve neyi kötü olarak adlandırılacağına dair yapılan her tercih, geçmişin nasıl kurgulanacağına dair de bir tercihtir dolayısıyla. Yeni bir ulus inşa etmek, tarihi yeniden yazmak değildir sadece; o yeniden yazılan tarihten, bugüne ve bugün mevcut olanın meşrulaştırılmasına hizmet edeceği düşünüleni çekip almak ve bugüne taşımaktır. Hangi günler önemli kılınacak, hangi günler devlet töreniyle ve elbette ki ulusun da katılımıyla kutlanacak ya da anılacak, hangi ölülerin yası tutulacak vs. Yeni ulus inşası bu soruların yanıtlanmasıdır da aynı zamanda.
Sayfa 132 - Yordam Kitap
Mustafa Kemal
Egemenlik, güçle, erkle ve zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk ulusunun egemenliğine el koymuşlardı. Bu yolsuzluklarını altı yüzyıldan beri sürdürmüşlerdi. Şimdi de Türk ulusu saldırganlara artık yeter diyerek ve bunlara karşı ayaklanarak egemenliğini kendi eline almış bulunuyor. Bu bir olupbittidir. Söz konusu olan ulusal egemenliğini bırakacak mıyız bırakmayacak mıyız sorunu değildir. Sorun, gerçekleşmiş bir olayı yasa ile saptamaktan başka bir şey değildir. Bu ne olursa olsun yapılacaktır. Burada toplananlar, Meclis ve herkes, sorunu doğal bulursa, sanırım ki uygun olur. Yoksa, yine gerçek yöntemine göre saptanacaktır; ama belki birtakım kafalar kesilecektir.
Sayfa 24 - Yordam Kitap
Geri111
116 öğeden 111 ile 116 arasındakiler gösteriliyor.