Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği

Abdülhak Şinasi Hisar

Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği Gönderileri

Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği kitaplarını, Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği sözleri ve alıntılarını, Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği yazarlarını, Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fakat, biraz dikkat edersek, ekseriyetle kullandığımız kelimelerin ne kadar yerinde olmadığını görürüz.
Hayat fecaatini bize en iyi gösteren Shakespeare'dir. Zira daima trajedinin koynunda bir komedi gizlenir ve -gerçi insan- da gülmeye cesaret kalmazsa da- facia, her zaman mudhikeden nükteler kapar.
Sayfa 65 - 2. Baskı, İstanbul, Şubat 2011, YKYKitabı okudu
Reklam
Ehemmiyet verdiğimiz her sözün ağzımızdan çıkabilmek için merhun bulunduğu bir vakit vardır. Tehlikeli bulduğumuz her sözü açığa vurmak için bir karantina devrine tabi tutarız. Zehrini bildiğimiz her söz, çiçekler arasında dolaşan bir yılan gibi, başka sathî sözler altına gizlene gizlene süründükten sonra ifadesinin imkânını bulur ve meydana çıkar.
Sayfa 47 - 2. Baskı, İstanbul, Şubat 2011, YKYKitabı okudu
Bir geçmiş zamanı böyle bütün hususiyetleri, renkleri, şekilleri ve insanlarıyla göstermek bütün bir felsefe ayarında tutulacak bir muvaffakıyet değil midir? Zira bütün iddialarına rağmen felsefe sistemleri bile, olsa olsa filozofların zamanlarını ve ruhi hâletlerini göstermek ve söylemek değil midir? Siz bütün kainatın esaslı sırrını bulup asıl hikmetini söylediğinizi umarsınız. Halbuki ifade ettiğiniz ancak kâinatın bir tek köşesinde, bir an için açmış bir tek ve muvakkat hakikatten ibarettir. İşte, muvaffak olunca, sanat da, en yüksek felsefe gibi, bunu mükemmel olarak gösterir!
Sayfa 17 - 2. Baskı, İstanbul, Şubat 2011, YKYKitabı okudu
“İnsanlar öyle tuhaf yaratılmıştır ki, bilhassa memnu meyvalara düşkün oldukları gibi, ellerinde mevcut olan kıymetlerden ziyade havadan gelecek kazançlara meraklıdırlar. Hepsinde, avını arayan ve bekleyen bir ruh vardır. Şahsen tok ve lakayt olması icabedenler bile elleriyle kopardıklarını daha lezzetli bulurlar.”
Sayfa 21 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
68 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Ali Nizami Bey bana ilk önce alafranga züppeliği zamanla­ rında insanların gülünç çocukluklarının parlak bir mümessili; sonra da, ölüm karşısındaki buhran zamanlarında insanların muhtaç kaldıkları büyük tesellinin feci bir numunesi olarak gö­ rünmüştü. Şuurumuzun kainatında arada bir -kuyrukluyıldız­ lar gibi- gördüğümüz böyle perişan nazarlar karşısında düşü­ nüp hesap ettikçe insanların hayatlarıyla da ölümleriyle de ma­ zur ve mahkum olduklarını görürüz.
Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği
Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve ŞeyhliğiAbdülhak Şinasi Hisar · Yapı Kredi Yayınları · 2013193 okunma
Gözleri iç âleme açılan ve onları gösteren pencerelere dönüşmüştü. Bu gözler nemlenmiş, ıslanmış, adeta boğulmuş bir bakışla bakıyor, yaşayarak parıldıyordu.
Gördüğümüz gözler bize neler gösterir! Hepimiz gözlerimize ancak etrafımızı, başkalarını görmeyi umarız. Nadiren hatırlarız ki, gözlerimizle, asıl kendimizi göstermiş oluruz. Gözlerimiz, bizim görmemize yaradığı kadar başkalarına da kendimizi göstermeye yeter.
Reklam
“Siz bütün kâinatın esaslı sırrını bulup asıl hikmetini söylediğinizi umarsınız. Halbuki ifade ettiğiniz ancak kâinatın bir tek köşesinde, bir an için açmış bir tek ve muvakkat hakikatten ibarettir.”
245 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.