8.3/10
43 Kişi
98
Okunma
36
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme
“Demek ki, yaklaşık iki bin sayfalık kadın dergilerinde üç tane siyah kadın var; üçü de melez ya da hangi ırktan oldukları belirsiz; yani Kızılderili ya da Porto Rico’lu falan da olabilirler. Bir tanesi bile koyu tenli değil. Bir tanesi bile bana benzemiyor; yani bu dergilerden makyaj tüyoları alamam. Bak, şu yazı renk vermek için yanaklarınızı çimdikleyin diyor, çünkü tüm okurlarının çimdiklendiğinde pembeleşen yanakları olduğunu varsayıyor. Bu yazı herkese uygun saç ürünlerinden söz ediyor; herkesle sarışın, kumral ve kızıl saçlıları kastediyor. Ben hiçbiri değilim.” Ifemelu, iç savaşın hüküm sürdüğü Nijerya’da bir Igbo; üniversite eğitimi için gittiği Amerika’da bir siyah; Afro-Amerikalılara göre bir Afrikalı; yıllar sonra dönüş yolunu tuttuğu ülkesinde ise bir Amerikana, yani Amerikanlaşmış bir siyah… “Zenci kıvırcığı” saçlarını kimyasallarla düzleştirmeden, tenini renk açıcılarla en azından melez olduğunu düşündürtecek kadar açmadan var olmanın yollarını bulmaya çalışan; geleneğin, milliyetçiliğin, ırkçılığın ve endüstrileşmiş güzellik anlayışının dayatmalarından kurtulmaya çalışan bir kadın. Bloğunda yazılar yazıyor ve yaşadığı her aşk onu ilk aşkına götürüyor. İlk aşk ve anayurt, zamanın tozuna bürünmüş biçimde, orada öylece bekliyorlar; Amerikana’dan bir şans daha istercesine. Chimamanda Ngozi Adichie’dan, ırklar, kültürler, sınıflar, önyargılar, kadınlık-erkeklik ve aşk üzerine olağanüstü bir roman.
Yazar:
Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichie
Çevirmen:
Zeynep Çiftçi Kanburoğlu
Zeynep Çiftçi Kanburoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 584Basım Tarihi: Mart 2023İlk Yayın Tarihi: Mart 2014Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786256417250Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
584 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Her yazarın tüm külliyatı okunamaz ama Adichie her yazdığını okumak istediğim yazarlardan biri. Mor Amber ile arşa çıkarak tanıştım kendisiyle, Yükselen Güneşin Ülkesinde ile doruklara sevdalandım, Amerikana ile zirvede dolanmaya devam ediyorum. Bu eserini de okumadım yaşadım adeta. Hem karakterlerin diriliği hem ele aldığı kavramların insanı soktuğu düşünceler yumağı hem kurgunun akıcılığı ile eseri elimden bırakmak istemeden okudum. Yazar ırkçılık, göç , kültür, sınıf farkı, aşk, evlilik gibi geniş bir konu yelpazesine sahip. Özellikle ırkçılık ile ilgili satırlar çok vurucu. Kitap Nijerya'dan Amerika'ya okumak için göç eden Ifemelu ile İngiltere'ye gitmek zorunda kalan sevgilisi Obinze'nin başına gelenler ekseninde dönüyor. İki karakteri de içselleştirdim. Ifemelu Amerika'da ırk ile ilgili bir bolg açar ve buradan para kazanmaya başlar. Adichie' nin ırkçılığa dair muazzam satırlarını ve düşüncelerini bu şekilde yansıtması da çok güncel bence, çok hoşuma gitti. Yazar evlilikle ilgili de çok farklı açılardan bakmamızı istiyor. Sadece sorun olmaması, duygusuz, coşkusuz bir evliliği yürütmek için yeterli midir? Yoksa bize dayatılan şeyler dışında yüreğimizin sesini mi dinlemeliyiz? Ve her zaman bir kere yaşadığımız şu dünyada sahip çıkılamayan aşklar beni üzer bunun izlerini de eserde görüyoruz. Kadına dayatılan güzellik algısı, çıkara dayanan metalaşan ilişkiler, iç savaşla boğuşan Nijerya gerçeği,Amerikan rüyası, aidiyet, gitmek,kalmak,kendin olarak var olabilmek yazarın eşelediği konular zincirinin diğer halkalarından bazıları. Velhasıl kitabı okuyun çok güzel.
Amerikana
AmerikanaChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 202398 okunma
Reklam
584 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
2013 yılında yayımlanan Amerikana adlı eseri Ulusal Kitap Eleştirmenliği Birliği Ödülü’ne layık görülen Nijeryalı yazar Chimamanda Ngozi Adichie yalnızca yazmıyor aynı zamanda ışık olup aydınlatıyor. Göçmenlik, ırk renk ve cinsiyet ayrımcılığı, sınıfsal ve kültürel farklılıklar, önyargı ve ötekileştirme onun kalemi ile sese kavuşuyor. Çığlık atmıyor sözleri, kendinden emin ve özgüvenli bir şekilde açıklıyor. Öyle samimi ki yazdıklarından şüpheye düşmüyor, evet işte bunlar yaşanmıştır diyorsunuz. Nijerya’da diktatörlük rejimi altındaki yaşam iyice zorlaşmıştı. Kitabın ana kahramanı Ifemelu ve ilk aşkı Obinze’nin hayali de Amerika’ya göçmen olarak gidip üniversite eğitimlerini tamamlamaktı. Ifemelu 19 yaşında Amerika’da bir üniversiteye kabul edilir, lakin çeşitli nedenlerle Obinze İngiltere’ye göç etmek durumunda kalır. Amerika’da yaşadığı süre içinde deneyimlediği ırksal konuları, siyahilerin kendi içindeki ayrımları ve buna benzer meseleleri bloguna yazan Ifemelu yaşadığı onca zorluk sonrası nihayet tam düzenini oturtabilecekken kendi ülkesine dönme kararı alır. Peki Lagos bıraktığı gibi midir, ya da o oradan ayrılırken olduğu insan mıdır? Aradan bunca zaman geçmesine rağmen Obinze’ye karşı hisleri yeniden alevlenen Ifemelu kendisine nasıl bir yön çizecek? Benim yazardan okuduğum dördüncü kitaptı ve uzun süre sonra tekrar basılması beni çok mutlu etti.
Amerikana
AmerikanaChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 202398 okunma
579 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Yazarı
Feminist Manifesto
Feminist Manifesto
ile tanımıştım ki okuduğum en sıradışı eserlerden biri olur kendileri.. Tabii peşini bırakır mıyım? Tabii ki hayırrr! Böyle yılda 1-2 tane derken bir bakmışsın külliyat tamamlanır.. Neden olmasın , var bi hayalimiz!! Gerçek hayattan bir kesitin anlatıldığı esere gelecek olursak; Nijerya'daki diktatörlük rejiminin baskısından boğulan İfemelu ve Obinze'nin tek hayalleri var; kendilerini Amerika'ya atmak. Atarlar atmasına da sonuç pek istedikleri olmaz.Ve bunun tek nedeni ; tenlerinin rengi! Daha açık konuşayım ; siyahi olmaları. Sanırım ırkçılığın , empati yoksunluğunun bu denli sahici anlatılabilmesinin nedeni gençken Amerika'ya giden Nijeryalı yazarımızın birebir gözlemlerini bu eserde aktarması. Kürkçü dükkanı misali ülkelerine geri döner kahramanlarımız ama... İşte bundan sonrası benim en keyif aldığım , ders çıkardığım bölüm oldu. Buyrun eserimizi keşfetmeye diyelim:) Şimdiden keyifli okumalar..
Amerikana
AmerikanaChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 202398 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.