Euripides'ten İskenderiye'ye

Antik Yunan Uygarlığı 3

Andre Bonnard

Antik Yunan Uygarlığı 3 Gönderileri

Antik Yunan Uygarlığı 3 kitaplarını, Antik Yunan Uygarlığı 3 sözleri ve alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 3 yazarlarını, Antik Yunan Uygarlığı 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her insan başarısı felaket tarafından gözetlenir. Mutluluğumuza karşı dünyanın bu kötü niyetini, dinsel söylemden eski bir deyişi ye­niden kullanan bir Îphigeneia korosu “tanrıların öfkesi” diye adlan­dırır. Bu kıskanç öfke, eğer oyunun konusuna bakılırsa hem de o bü­yük “tanrılar” sözüne karşın, Euripides’e göre, her türlü mutlu ya­şam ve özellikle de çok şey vaat eden yaşamlar üstünde asılı duran karanlık tehditten başka bir şey anlatır gibi görünmez.
Uygarlıklar gelişirken doğal varlıkların, örneğin bitkilerin yolunu izlerler. Çimlenirler, doğarlar, büyürler; klasik dönemlerinde serpilirler; sonra da solar, yaşlanır, batmaya yönelir, ölürler. Ama belki de hiçbir zaman büsbütün ölmezler. Gelecekteki insanlar için geçmişlerine ilişkin özlemler, uğuldayan anılar olarak kalırlar ve ba­zen kuşakların düşüncelerini, yeni yaratımlarını onlara göre düzen­ledikleri olur. Demek oluyor ki uygarlıklar güç durumlarında bile, şimdiye kadar boşa çıkmış, ama yokluğa teslim edilmemiş umutlar­dır, insanlığın belleğinde devinen, canlı umutlardır.
Reklam
Çok tanıdık :D
Biri Dünyayı düz bir disk, kenarlıklı bir tepsi gibi ta­sarlar ve Güneş bu kenarın ardında batıştan doğuşa kadar gece boyunca dolanır. Bir başkasına göre, Güneş ve Ay, doğuştan batışa gö­ğü baştan başa geçtikten sonra “bir çukura düşen” alevli bulutlar­dır, ertesi gün de yeni bir Güneş ve yeni yıldızlar tutuşurlar.
Din&Bilim
Müzenin gerilemesinin başlıca nedenlerinden biri Hıristiyanlığın gelişmesi oldu. Milattan sonraki ilk yüzyıllarda orada sürdürülen bilimsel öğretim çoktanrıcılığın etkisi altında bulunuyordu. Matematik­çi ve filozof Hypatia (Hipatia) I.S. IV. yüzyılın sonu ve I.S. V. yüzyılın başlarında orada ders veriyordu. Ama I.S. 415 yılında bir gün keşişle­rin kışkırttığı bir kitle evini basıyor, zavallı kadını ordan çıkarıyor, çoktanrılı bu bilim kadınının güzel bedenini parça parça ediyor.
Fener hemen dünyanın yedi harikası arasında sayıldı. Araplara minare fikrini veren de bu fenerdir.
Bi 33 sene daha yaşasa, Amerikayi da fethederdi
I.Ö. 323 yılı haziranında, İskender Babil’de idi. Yeni bir seferi, Arabistan’ın fethini düşünüyordu. Ondan sonra belki de büyük ata Herakles’in sütunlarına kadar (Cebelitarık) batının fethi öne çıka­caktı. Yunanistan, Asya, Kartaca ve Roma’nın dostluğu gelecekti ardından. 13 Haziranda, Olympias ile Philippos’un dâhi oğlu bir hum­ma nöbeti ile yıkılır 33 yaşına bile varmadan, bir insan ömrünün an­cak yarısını tamamlayarak hayata gözlerini yumar.
Reklam
33 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.