Antikiteden Feodalizme Geçişler

Perry Anderson

Antikiteden Feodalizme Geçişler Gönderileri

Antikiteden Feodalizme Geçişler kitaplarını, Antikiteden Feodalizme Geçişler sözleri ve alıntılarını, Antikiteden Feodalizme Geçişler yazarlarını, Antikiteden Feodalizme Geçişler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Feodalizm hakkında genel bir değerlendirmeye sahip olan okuyucular için çok yormayan bir kitap. İsminden de anlaşılacağı üzere antik çağdan erken orta çağa geçiş sürecinde Roma ve Germen kavimlerin üretim sistemlerinin çöküşünü, bu çöküşün ardından iki sistemin bir sentez oluşturarak feodalizme evrilmesini detaylıca anlatıyor. Yalnızca feodalizmin gelişimini incelemekle kalmıyor, bu sistemin doğu-batı Avrupa ülkelerinin hepsinde aynı şekilde işlemediğini nedenleriyle açıklıyor.Feodalizmi yalnızca ekonomik,sosyal bir sistem olarak anlatmıyor; bahsedilen dönemin olaylarını da vererek genel bir tarih anlatımı da sunuyor. Kitap genel manada zevkli.
Antikiteden Feodalizme Geçişler
Antikiteden Feodalizme GeçişlerPerry Anderson · İletişim Yayıncılık · 201710 okunma
İskandinavya, Almanya ve Anglo-Saxon lngiltere'sinde, kırsal toplumda istikrarlı hiyerarşik farklılıkların ortaya çıkmasından, bağımlılık ilişkilerinin gelişmesinden ve klan savaşçılarının toprak sahibi aristokrasiye dönüşmesinden çok sonra bile, güçlü komünal kurumlan olan, kendi arazisine sahip köylülük varlığını sürdürdü.
Sayfa 176 - İletişim YayıneviKitabı okuyor
Reklam
"Gerek feodalizmin Batı'daki vatanı, gerekse de oraya doğru yayıldığı veya orada genişlemeyi başaramadığı Doğu'nun toprakları, 15. yüzyılın başlarına gelindiğinde derin sosyo-ekonomik, çözülüş ve başkalaşım süreçlerinin sahnesi oldu. Erken modern çağın eşiğinde, Konstantinopolis istihkamları, Türklerin topuna boyun eğerken, Avrupa'nın siyasal düzeni için bu değişimlerin sonuçları hâlâ büyük ölçüde karanlıktı."
Sayfa 329Kitabı okudu
"Aslında, Batı tam ondan kurtulduğu sırada, Doğu bağımlı gelişmenin bütün tarihsel çevrimiçini izlemek zorundaydı. Sonunda, Avrupa feodalizminin genel krizinin ekonomik sonuçlarının iki bölgede birbirine tamamen zıt olmasının en derindeki nedeni budur: Batı'da yükümlülüklerin ödeme şeklinin değiştirilmesi ve serfliğin solması; Doğu'da manor'un tepkisi ve serfliğin aşılanması."
Sayfa 297Kitabı okudu
"Görmüş olduğumuz gibi, kabile paganizminin terk edilmesi, normal olarak toplumsal organizasyonun klanla ilgili ilkelerinin bastırılmasının ve merkezi otorite ve hiyerarşinin tesis edilmesinin ideolojik bir önkoşuluydu."
Sayfa 260Kitabı okudu
"Tarımsal gelişmenin temel motoru, üretim biçiminin maddi ifadelerinden birisi olan yeni teknolojinin bulunmasında değil, üretim biçiminin içsel dinamiğinde aranmalıdır."
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.