Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
·
Puan vermedi
İlahi Komedya'nın ikinci kitabı Araf. Cehennem deki koni terstir tepe noktası aşağıya bakar. Arafta koni şeklindedir ancak bu defa tepe noktası yukarıya doğrudur. Burada yine katmanlar vardır. Ve belli oranda cezalarını tamamladıktan sonra cennete çıkmaya hak kazanan veya kazanacak olan ruhlar bulunur. Bu defa ki yolculuk yukarıya doğrudur. Koni daraldıkça arafta bulunma süresi de kısalır mesela en alt katmandaki 2500 yıl arafta kalıyorsa en üst katmandaki 100 yıl kalır vb. Burada da Yaratıcı kudretin iradesiyle kendisine yine Vergilius eşlik eder. Cehennem ve Arafta karşılaştıkları ruhlar Dante'den yeryüzüne indiğinde yakınlarına kendilerini hatırlatıp dua etmeleri i isterler çünkü öyle olursa cennete daha çabuk kavuşabileceklerdir veya daha az azap çekeceklerdir. Cehennem katları ile aynı suçlar diye düşünebilir insan, ancak cehennemdeki ruhlar işledikleri günahlara tövbe etmemiş ruhlardır. Araftakiler ise işledikleri günahlara ölmeden önce tövbe etmiş ruhlardır. Araf katmanları 1. Kat: Kibir 2. Kat: Haset 3. Kat: Hiddet 4. Kat: Accidia(ilgisizlik) 5. Kat: Hasislik ve Müsriflik 6. Kat: Oburluk 7. Kat: Şehvet düşkünleri 8. Kat: Yeryüzü Cenneti Kitapla kalın efenim :)
Araf
ArafDante Alighieri · Demeter yayınları · 20111,423 okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Bu günahlar Cehennem'de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır ve yukarıya çıkıldıkça çekilen ıstırabın derecesi azalırken, uhrevi arınma bir kerte daha artarak gerçekleşir. Dante'ye bu yolculuğunda Vergilius'un yanında büyük Latin şairi Statius da eşlik eder. Araf aydınlık bir yerdir ve umudu, pişmanlığı, kefareti ve en önemlisi ise metamorfozu temsil eder. O sebepledir ki Dante sürekli olarak Vergilius'un Metamorfoz'undan alıntılar yaparak eserinin mistik dokusunu lirik ve mitolojik öğelerle besler. Alıntı yaptığı her dize düşülen bir ikilemin açıklamasıdır ve Araf'ın her katında bir muamma vardır. Çözümü ise analitik bir zekânın edebi dehayla dokuduğu örüntünün altında saklıdır. On dört yılda tamamlanan, iki asır boyunca sayısız defa elyazmaları halinde çoğaltılıp matbaanın icadından beri de aralıksız olarak basılıp bilinen bütün yazılı dillere çevrilen Araf, Dante'nin de söylediği gibi, "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir."
Araf
ArafDante Alighieri · Demeter yayınları · 20111,423 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Araf
Araf, Cennet ve Cehennem arasında kalan ruhların sıkıştığı 7 katlı bir dağdır. Dante'nin deyişiyle "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir." Cehennem yolculuğunu tamamlamış olan Dante, rehberi Vergilius ile beraber, yer ve gök arasına sıkışmışların bulunduğu Araf dağına tırmanmaya başlar. Tırmanışının ortasında Latin şairi Statius da kahramanımıza eşlik etmeye başlar. Çarpıcı Cehennem tasvirinden sonra İlahî Komedyanın Araf bölümüne geçince birazcık afalladım. Bunun sebebi Cehennemin üzerimde bıraktığı etki ve bir arınma bölgesi olan Araf da bu etkinin doğal olarak devam etmemesidir. Burada insanlar günahlarının bedellerini çekerler lakin Cehennemdeki kadar ağır cezalar yoktur. Araf'ın kapısından girerken kahramanımız Dante'nin alnına 7 tane P harfi damgalanır. Peccatum yani günah kelimesin baş harfidir. Hristiyan inancında yer alan 7 büyük günahı temsil ediyor; kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluk. Dante'nin dağın her bir katını aştığı zaman alnından bir günah simgesi silinmektedir. Bu tırmanışta aşırı bir sembolizm bulunmaktadır. Tarih ve Mitolojik olaylar o kadar simgesel bir şekilde anlatılıyor ki, bilgi sahibi olmayan okuru oldukça zorlar nitelikte. Özellikle, tarih kısmında yazar, neredeyse kendi ülke tarihindeki kişilerden ve olaylardan bahsettiği için okurken bazen ipin ucu kaçabiliyor. Neyse ki çevirmen notları burada imdada yetişiyor. Cennet'e yükselmeden önceki bu Araf yolculuğunu okumak bence okura ilahî bir katkıdan çok dünya geçmişi hakkında kültürel bilgiler katacaktır.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Oğlak Yayınları · 20141,423 okunma
320 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Araf İlahi Komedya'nın ikinci bölümüdür ve Dante Araf'ı yedi kattan oluşan bir dağ olarak tasarlamıştır. Bu dağın tepesinde yeryüzü cenneti bulunur. Kısacası bahsetmek gerekirse araf dağına tırmanan ruhlar tırmandıkça günahlarının ağırlığı ve çektikleri çile azalıyor. Hırıstiyan inancında Araf kavramı tartışılan bir konu ve 13.yy da toplanan din işleri kurulunun Cennet ve Cehennem arasında bit köprü vazifesi gören Araf'ın bulunduğu ilkesini benimsemesi üzerine Dante İlahi Komedya'sında Araf'a yer veriyor. Dante'ye göre Araf Cenennet'e geçmeden önce bir değişim merkezi; ruhlar Cennet'e geçmeden önce burada içsel bir değişim geciriyor ve Adem ve Havva'nın yasak meyveyi yemeden önce yaşamış oldukları Yeryüzü Cenneti'ne ulasiyor. Bölümlerin tasvirleriyle Dante yine kendisene hayran bıraktırıyor.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Nilüfer Yayınları · 20151,423 okunma
Reklam
292 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Araf, Dante'nin Cehennemde başlayan serüveninde Cennete geçiş yapmadan önce geçmesi gereken yerdir..
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Alfa Yayınları · 01,423 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Araf, Cennet ve Cehennem arasında kalan ruhların sıkıştığı 7 katlı bir dağdır. Burada bulunanların günahları Cehennem'de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır. Buradaki günahkarlar günahlarından arınarak Cennet'e gitmek için ıstırap çekerler. Cehennem'de Dante'ye rehberlik eden Latin şair Vergilius, yine rehberliğine devam etmektedir. Aynı zamanda Latin şair Statius da bu yolculukta onlara eşlik eder. Cehennemde olduğu gibi yine tarihi isimlerle burada da karşılaşıyoruz. Çevirmenin dipnotları olmasa bağlantı kaçabiliyor. Cehennem tasviri o kadar güçlüydü ki Araf yanında biraz sönük kalıyor. Yolculuğun sonlarına doğru biricik aşkı Beatrice ile karşılaşma sahnesi ve ondan sonra yaşananlar ise kitabın en güzel kısmıydı.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,423 okunma
232 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Serinin ilk kitabı olan cehennemdeki tasvirleri bu kitapta göremedim. Daha durağan, akıcı olmayan, daha fazla mitolojik ve tarihi karakterlere yer verilen, anektodlardan dolayı konudan kopmalar vardı. Yedi kattan oluşan arafta her katta günahlarından arınarak cennet yolculuğuna hazırlanır. Bir türlü anlatılanlara adapte olamadığım bir okuma oldu.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,423 okunma
292 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
“Cehennem” in verdiği o merak duygusu “Araf” ta biraz sönüyor. Adı üzerinde burada her şey ve herkes arafta. Lakin Dante, Vergilius ve onlara bu yolculukta katılan Statius’un adım adım geçtiği ırmaklar, şahıslar, mitler ne kadar anladığımıza bağlı olarak keyif veriyor. Ki tek okumadan çözemem sanırım bu kadar derin bir şiiri ve tarihi. Dante’yi yakından anlamak için belkide bizde bu “İlahi Komedya” yı hayatımızın farklı dönemlerine bölerek yedi kez okuyabiliriz.
İlahi Komedya / Araf
İlahi Komedya / ArafDante Alighieri · Alfa Yayınları · 20211,423 okunma
Reklam
232 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yolculuk devam ediyor.
Serinin 2.kitabıyla sizlerleyiz :) Beklenti kurbanıyım yine yeniden :D :D bu huyumdan vazgeçmeliyim ama sürekli beklentiye giriyorum. açıkçası ilk kitaptan sonra daha kolay anlaşılır bir kitap gibi görünüyor, evet bazı bölümleri öyle. lakin bazı bölümlerde art arda 10 tane falan isim geçiyor. dipnota mı bakacak kitaba mı, sıkıntı oluyor. açıkçası yolculuk hikayesi bu kitapta biraz az işlenmişti. çok fazla düz anlatım vardı. yolculuktan pek haz almadım. lakin yine günah işleyenleri görmek ve günahlardan uzak durmak için güzel bir eser. araf dediğine bakmayın bildiğiniz cehennem suçu işleyenlerden bahsediyor. Şehvetine,oburluğuna,müsrifliğine,kibrine düşkünler... Aldıkları cezalardan cehennem kadar bahsetmiyor. açıkçası o yüzden biraz üzdü. yolculuk varmış gibi ama yok gibiydi. güzel yerleri tabii ki vardı. mesela son anda tövbe dualarını bekletenlere karşı güzel bir tokat atan bölüm, direkt aklıma geliyor. yukarıda saydığım günahlarda keza öyle. yani açıkçası okuyun. ama çokta beklentiye girmeyin. ama bir şeyler katacaktır eminim. Serinin son kitabı puan anlamında en düşük kitabı bakalım ne olacak. Çünkü sonunda beklediğim karakteri gördüm. bakalım son kitapta etkisi olacak mı, merakla okuyacağım.
İlahi Komedya - Araf
İlahi Komedya - ArafDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20141,423 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.