Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A ve B Yayımları İçin Önsözler, Giriş; Aşkınsal Estetik

Arı Usun Eleştirisi

Immanuel Kant

Arı Usun Eleştirisi Gönderileri

Arı Usun Eleştirisi kitaplarını, Arı Usun Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Arı Usun Eleştirisi yazarlarını, Arı Usun Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sezgi olmaksızın tüm bilgimiz nesnelerden yoksundur ve o zaman bütünüyle boş kalır
Reklam
Eğer bilimlerin birbirlerinin sınırları ötesine geçmelerine izin verilirse, sonuç genişlemeleri değil ama bozulmaları olacaktır...
Zaman tüm sezgilerin temelinde yatan zorunlu bir tasarımdır.
Keşiş Terrasson'un dediği gibi, insan bir kitabın büyüklüğünü sayfa sayısı ile değil ama onu anlamak için gereken zamanla ölçerse, birçok kitap üzerine şu söylenebilir: Bu kadar kısa olmasaydı daha kısa olurdu.
Sayfa 19
“Hiç kuşkusuz felsefe yalnızca kendi sınırlarını tanımaktan oluşur.”
Sayfa 432
Reklam
"Hiç kuşkusuz felsefe yalnızca kendi sınırlarını tanımaktan oluşur."
Sayfa 432
Sadece kendi gerçeğin, sadece kendi bulguların seni özgürleştirebilir; bunu senden başka hiç kimse yapamaz!
Şimdi eğer arı usun kurgul kullanımında içeriğe göre hiçbir dogma yoksa, o zaman tüm dogmatik yöntemler, ister matematikçiden ödünç alınmış isterse kendilerine özgü bir yolda üretilmiş olsunlar, kendi başlarına uygunsuzdurlar. Çünkü yalnızca eksiklik ve yanlışlıklar gizlemeye yararlar ve gerçek amacı usun her adımını en açık ışıkta ortaya sermek olan felsefeyi aldatırlar. Hiç kuşkusuz yöntem her zaman dizgesel olabilir. , Çünkü usumuzun (öznel olarak) kendisi bir dizge, ama salt kavramlar aracılığıyla yer alan arı kullanımında yalnızca birlik temel ilkelerine göre bir araştırma dizgesidir ki, buna gereci ancak deneyim sağlayabilir.
Reklam
Ahlaksal inanç açısından durum bütünüyle başka türlüdür. Çünkü burada birşeyin olması, eş deyişle, tüm adımlarda törel yasalara uygun davranmam saltık olarak zorunludur. Erek burada yadsınamayacak bir biçimde saptanmıştır, ve, tüm içgörüme göre, bu ereğin tüm başka erekler ile bağlanmasının ve böylelikle kılgısal geçerlik taşımasının tek bir koşulu vardır: Bir Tanrının ve gelecek bir dünyanın olması. Ve yine tam bir pekinlikle bilirim ki, hiç kimse ahlaksal yasalar altında ereklerin aynı birliğine götürecek başka koşulları bilmez. Ama törel buyruk aynı zamanda benim düzgüm olduğu için (çünkü us böyle olmasını bildirir), kaçınılmaz olarak Tanrının varoluşuna ve gelecek bir yaşama inanırım ve bu inancı hiçbirşeyin sarsamayacağından kuşkum yoktur, çünkü böylelikle kendimden tiksinmeksizin yadsıyamayacağım törel ilkelerimin kendileri yıkılacaktır.
Hiç kimse yalnızca arı anlak-kavramlarmdan çıkarak bireşimli bir önermeyi tanıtlamayı başaramamıştır—söz gelimi, Olumsal olarak varolan herşeyin bir nedeni vardır önermesini.
Zaman oldu metafizik tüm bilimlerin kraliçesi olarak adlandırıldı, ve eğer istenç edim diye alınacak olursa, nesnelerinin olağanüstü önemi nedeniyle hiç kuşkusuz bu onur sanını hak etmiştir. Şimdi ise çağın modası ona yalnızca küçümseyerek bakmaktır, ve yadsınmış ve vazgeçilmiş nedime tıpkı Heküba gibi yakınır: Modo maxima rerum, tot generis natisque potens— nunc trahor exul, inops*
Kant’ın felsefesi, tüm kuşkucu örtüsüne karşın, ve bütünüyle açıkta yatan kaçınılmaz öznelciliğine karşın, analitik bir kötüye kullanımına izin vermeyecek denli ussal, ve görgücü her yaklaşıma direnecek denli kurguldur.
435 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.