Atinalıların Devleti

Aristoteles

Atinalıların Devleti Gönderileri

Atinalıların Devleti kitaplarını, Atinalıların Devleti sözleri ve alıntılarını, Atinalıların Devleti yazarlarını, Atinalıların Devleti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
130 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
2300 Yıl Önce Demokrasi
Kitap Atina devletlerinde yönetim, yargı ve siyasal tarih üzerine bir çok bilgi içeriyor. Demokrasinin doğduğu Atina'da M.Ö. 300 lü yıllarda bile demokrasinin nasıl egemen olduğunu, gelip geçen yönetimlerin halkın ve devletin çıkarlarına ters düşünce nasıl yönetimden azledildikleri ve yargı sisteminin seçim ve işleyişinin ne kadar adil olduğunu gösteriyor. Ben okurken hep çağımızla karşılaştırma yaptım ve insanlığın ileri değil neden geri gittiğini bir türlü anlayamadım. Belki de nüfus bir etkendir. Adaletin işleyişi ve devlet adamları halktan seçildiği halde adalet duygusunun ve bilgi düzeyinin yüksekliği beni çok etkiledi. Yargıçlar bile halktan seçiliyor ve bu kişiler adalet duygusu yüksek insanlar. Gerçekten insanların asırlar önce bu kadar dürüst olması şaşırtıcı. İnsanlık çok şey kaybetmiş. Yunan demokrasi ve adaleti hakkında bilginin bu kitapla sınırlı kalmayacağı kesin, listeye bir konu daha eklendi. Az sayfalı bilgi dolu bir kitap. Okumanızı şiddetle öneririm.
Atinalıların Devleti
Atinalıların DevletiAristoteles · Araf Yayıncılık · 20131,138 okunma
Benim yerime bu güç başkasına verilseydi Halka hükmetmekten vazgeçmez Sütü çalkalayıp kaymağını almadan durmazdı. Ama ben ikisinin ortasında bir sınır taşı gibi durdum.
Sayfa 15
Reklam
Meclis'in başka bir görevi de sakatları gözden geçirmektir. Kazançları üç minadan az olanlarla vücutlarının sakatlığı yüzünden hiçbir iş yapamayanları Meclis'in araştırmasını ve yiyecek giderlerine karşılık devletin bu gibi kimselerin herbirine günde iki obolos vermesini buyuran bir yasa vardır.
Bir atlının kendisine verilen güzel bir ata iyi bakmadığını görürse onu besleme masrafına eşit bir para cezasına çarpıtırır.
Başlangıçta Atinalıların kralları vardı. İon, Attikaya gelip yerleştikten sonra Atinalılar İonlar (Yunanlar) adını aldılar.
Mahkemelerde su saatleri bulunur. Bunların dışarı su akıtmak için boruları vardır. Saatlere su koyarlar. Bu konulan suya göre dava üzerine söz söylenir. Beş bin drakhmeden yukarı davalar için on khus su, ikinci söze üç khus su, beş bin drakhmeden aşağı davalarda birinci söze yedi khus, ikinci söze iki khus su verilir. Bin drakhmeden aşağı davalarda verilecek su beş ile iki khus, mahkemeye edilen itirazlarda altı khustur. Bu sonuncularda ikinci kez söz verilmez. Yazıcı bir yasa ya da bir tanıklık tutanağı ya da bunlara benzer bir şey okuyacağı zaman boruyu kapatarak suyu durdurur. Dava görülmesi için bütün bir gün ayrılan bir devlet davasındaysa suyu kapatmayıp davacıya ve kendini koruyana aynı çoklukta su verilir.
Reklam
763 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.