Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aydın Üzerine Tezler 1

Yalçın Küçük

Aydın Üzerine Tezler 1 Sözleri ve Alıntıları

Aydın Üzerine Tezler 1 sözleri ve alıntılarını, Aydın Üzerine Tezler 1 kitap alıntılarını, Aydın Üzerine Tezler 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İtalyanların bir atasözü var: Doğru değilse de iyi uydurulmuş:
Sayfa 589 - Tekin Yayınevi
Popülizm, bir istekten çok bir kıskacın ideolojisidir. Fizikten bilinir. Birbirine zıt iki kuvvet karşılaşırsa, biri diğerine egemen olamazsa, ortak bir kuvvet doğar ve yeni bir yöne akar. Popülizm de böyle. Burjuva ideolojisi ile proleter ideolojinin birinin tam egemen olamadığı durumda popülizm bir akım olarak doğuyor.
Sayfa 123 - Tekin Yayınevi
Reklam
"Biyolojik insana göz, düşünen insana bakış açısı gerek. Bakış açısı olmadan bakmak, bakmamak demek. Bir araştırıcı eğer, somutun zenginliğinden doğan bir teorik şema olmadan tarihe bakıyorsa, aslında bakmıyor demektir."
Sayfa 56 - Tekin YayıneviKitabı okudu
İşte modern insanın tanımı
''(Namık)Kemal'in arkadaşlığı necip bir nüans taşıyordu: Müsavilik. Onda, biriyle arkadaş olmak demek, arkadaşını kendine müsavi yapmak demekti. Arkadaşı çocuk denecek kadar genç de olsa, cahil sayılacak kadar hiç de olsa onunla müsavi sesle konuşmasının sırrını biliyor ve bu sesini tevazu şekline sokmayacak kadar tabii olarak kullanıyordu. Hem de çok kibirli olduğu halde.''
Sayfa 565 - Tekin Yayınevi
..şakacı olamayan bir kimsenin ciddiyetinin hiç bir değer olamayacağını düşünüyorum. Sevmesini bilmeyen bir kimsenin nefreti yalnızca bir hastalığa işaret olur. Affedemeyen bir kalb, kinden kurur. Ancak yalnızca affetmeyi bilen bir kalb deniz anası gibidir, kalb ikisiyle birlikte büyür.
Sayfa 120 - Tekin Yayınevi
Dış savaş, bir eğilim olarak, sıradan kütlelerin savaşıdır; iç savaşın bireyleri ise, yine bir eğilim olarak, toplumun seçkinleridir.
Sayfa 40 - Tekin Yayınevi
Reklam
Şunu şunu yapanı sevin diyenlere
Sevmek için mutlaka sistemli veya tutarlı olması gerekmez. Tarihin gerisinde kalıyor. Tutarlılık testi, her zaman, çağdaş aydının sorunu oluyor. Tutarlılık birlikte olmak için gerekli; sevmek için değil. Ayrıca gelişmiş biri, karışıklığı sevebilir; basiti sevmek köylülerin işidir. Gelişmişle birlikte senfonik müzik, bu yüzden türkünün yerini alıyor.
Sayfa 487 - Tekin Yayınevi
Dönmeler, daha ortodoks olurlar.
Sayfa 307 - Tekin Yayınevi
Yenilikçi embriyonik bir biçimde, bir Don Kişot’tur. Yenilikçi aydın, Don Kişot öğelerini, hiçbir zaman kaybetmemeli. Yenilikçi aydın her zaman bir ‘saf akıllı’ olmalı. Çok akıllı veya aynı anlama gelmek üzere pek hesaplı. Bundan ne yenilikçi ne de aydın olabilir. Çok akıllı veya pek hesaplı ancak düzen adamıdır.
Sayfa 120 - Tekin Yayınları
Tek başına eylem aydını büyütmez. Aydın, tanımı gereği, kafasıyla ve çok büyük bir inatla, toplumu değiştirmek için mücadele eden hayvandır. Tanımı kısaltmak gerekirse, aydın kafasıyla mücadele eden insandır. Mücadele etmeyen aydın olmaz. Eyleme inmeyen aydın olmaz. Güzel, ancak, kafasız mücadele aydını büyütmez. Aydını, tarihin diğer aktörlerinden ayıran en belirgin çizgi, mücadeleye kafasını koymasıdır. Aydının kafası, mücadelede ön plandadır. Bu yüzden zaman zaman önce aydının kafası koparılır.
Sayfa 16 - Tekin Yayınevi
Reklam
Gerçek ama güzel: Türk yenilik hareketi, yeniliğe düşman halkı yenilikçi yapabilme serüvenidir.
Sayfa 287 - Tekin Yayınları
İş yapmak için önce uzun uzun program yapılması gerektiği, önemli doğruluğu içermekle birlikte, çok zaman iş yapmamanın kılıfı oluyor.
Sayfa 325 - Tekin Yayınevi
Öğretim, bu kavganın en can alıcı noktası olduğu için de çok hassas bir kelime haline geliyor. Bu ise, öğretim kelimesinin son derece hassas bir konuma ulaşması, iki türlü abartmanın doğmasına yol açıyor. Birisi şu: Öğretim, bütün diğer reçeteleri geri plana iterek, tek kurtarıcı formül oluyor. İkincisi, zaman içinde de yıpranmaz bir önem kazanıyor. Öğretim, kendinden beklenecek ‘iyilikleri’ bonkörce karşılayabilecek bir düzeye ulaştığı zamanda bile, öğretim eksikliği ülkenin yaşadığı bütün bozuklukların nedeni olarak görülüyor ve gösteriliyor. Geçerken altı çizilmeli: Meşrutiyet entelijansiyasının eğitim tutkusu, Çalıkuşu Feride’nin öğretmenliği ile Cumhuriyet aydınının köylere kurtarıcı öğretmen yaratma sevdasının kökleri Nizam-ı Cedid’de yatıyor. Başka bir deyişle, entelijansiyanın çok zaman öğretmenle kurtarıcıyı özdeşleştirmesi bir Nizam-ı Cedid kalıntısıdır.
Sayfa 93 - Tekin Yayınları
Bilim, bir bakış açısıdır, yeni insan, yeni bakış acısına sahip bir hayvandır. Hayvanların bakışı var, açısı yok. Bu yüzden hayvanla insanı ayıran açı oluyor. Bu yüzden Engels, İngiltere'de işçi Sınıfı'nın Koşulları çalışmasında, bakış açısı olmayan insanı, bir tür hayvan olarak niteliyor. Bu yüzden popülizm, aydının, en baş düşmanı oluyor. Çünkü bilim maddeyi, kütleyi ve toplumu değiştirmek için ortaya çıkıyor. Aydın, toplumu aklıyla değiştirmek için mücadele eden kişi olarak tanımlanıyor. Aydın kütleye yeni bir bakış açısı kazandırabilen kimse sayılıyor. Popülizm ise önce kütleyi olduğu gibi kabul ediyor; sonra kütleye yaklaşıyor ve özdeşleşme yolunu arıyor. Popülizm, bulaştığı kimseleri, bukalemun yapıyor. Bukalemun, bir hayvandır. Üzerine örtülen kütlenin rengini alıyor.
Sayfa 241 - Tekin Yayınevi
Kendine güveni pek zayıf Türk aydını, kendini yabancı aynalarda görmeyi ve kendisinin yabancı ağızlar tarafından anlatılmasını tercih etti. Türk aydını, Türk bilim adamları, yabancı değerlendirmelerden hiç kuşku duymadı. Yıllar yılı yabancıların Türkiye üzerine yazdıklarını tartışan kaç bilimsel çalışma gösterilebilir?
Sayfa 213 - Tekin Yayınevi
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.