Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Baba Evi

Orhan Kemal

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
102 syf.
·
Puan vermedi
·
15 saatte okudu
Baba Evi benim Orhan Kemal'le tanışma kitabım. Kitapta,sert,otoriter ve hukukçu bir babanın milli mücadele sonrası hükümetle ters düşmesi sonucu ailesi ile birlikte Adana'dan Beyrut'a kaçmasını ve Beyrut'ta yaşadıkları yoksulluğu okuyoruz.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
Reklam
102 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Orhan KEMAL klasiği... Yine zevkle okuduğum, bitmesini istemediğim bir kitap oldu. Kâh Adana sokaklarında , kâh Lübnan da buldum kendimi. Mahalle maçları yapan çocukların arasına karıştım kimi zaman. Kitabı baştan sona kadar yaşadım diyebilirim. Okumanızı tavsiye ederim.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
102 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Açlık, her duyguyu ve durumu değiştiren bir şey... Bunu kitapta en derinlere kadar hissedebildim. Hayatı her zaman istediğimiz veya hayal ettiğimiz gibi yaşayamıyoruz.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
102 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Arka Kapak
Kurtuluş Savaşı'na gönüllü olarak katılmış olan hukukçu baba, savaştan sonra iktidarla çatışınca, kalabalık ailesiyle birlikte Beyrut'a kaçmak zorunda kalmıştır. Orada ufak bir lokanta açar ve iki oğluyla birlikte çalışmaya başlar. Ancak işler kötü gider ve aile geçinemez hale gelir; üstelik baba ağır bir hastalığa yakalanmıştır. Aile çocukların kazandığı üç-beş kuruşla hayatını sürdürmeye çalışırken, babasının baskısından bunalan -aslında çok genç yaştaki- büyük oğul işten atılır, bir türlü yeni iş bulamaz, ailenin yükünü tek başına taşıyan kardeşiyle çatışmaya başlar. Sonunda babasını razı ederek yurda -Adana'ya- geri döner. Hala yoksuldur ama baskıdan kurtulmuş, yaşama sevincini yakalamıştır; arkadaş edinir, futbolda başarı kazanır ve hayatına kızlar girer... Tıkanmış yaşamlarında bireysel çıkış arayan küçük insanları anlatan "Küçük Adam'ın Romanı" dizisinin birinci kitabı olan 'Baba Evi', Orhan Kemal'in yokluk içinde, aile baskısıyla geçen çocukluğunun, ilkgençliğinin öyküsü.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
Reklam
102 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bilmeden bir serüvene kapıldım gitti. Baba Evi okuyacağım derken kendimi 3 kitaplık " Küçük Adamın Romanı" serisinin ilk kitabı olan Baba Evi ile başlamış oldum. Yarı otobiyografik olarak geçiyor eser. Osmanlı'nın son yılları, Türkiye'nin ilk yılları tarihlerinde geçiyor eser. Çok farklı dili ve anlatımı var Orhan Kemal'in. Bereketli Topraklar Üzerinde serinde Anadolu'nun cahilliğini, Adana'nın ne durumda olduğunu göz önüne sermişti şimdi biraz daha derinden derine anlıyorum. Küçüklüğünden başlıyor eser ve onların Beyrut'a göç etmelerine kadar devem ediyor. Çocukluk yıllarının anlatıldığı eser baba evinde yaşanan olaylardan oluşmakta. Yoksulluk, sefalet, açlık derinden derine işlemiş bir zamandan söz ediliyor. Babası büyük bir insan olan Necati'nin bir anda işlerin tersine dönmesiyle yıkılan bir hayat hikayesi sizi bekliyor. Edebi açıdan çok güçlü ve yerel dile sahip eseri okuyabilirsiniz.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
102 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabı okurken, döneme ait olaylarla ilgili biraz bilgi verilsin, ortama ait tasvirlerle okur biraz havaya sokulsun diye bekledim ancak malesef hikaye ekseriyetle birbirinden kopuk anlatılardan oluşuyor. Evet, bir kronoloji var ama kurgu yok, karakterler detaylandırılmamış, Ermeni meselesi konu ediliyor gibi ama söylenen birşey yok. Ayrıca genç yaşında hayatın zorluklarını taşıyan kahramanın 17-18 yaşındayken ağzından anlatılanlar ve düşünce tarzı çok naif, çok çocuksu. Sanki tüm kitap, 50 sayfa önce 10 yaşında ödev yapmak yerine top peşinde koşturan çocuğun ağzından anlatılıyor gibi. Kitabın ortalarında yazar bir gerilim yaratıp, kitaba tutunmamızı sağlıyor, yoksa kitabın başı da, sonu da -finali diyemiyorum, nitekim kitap üçlemenin ilkiymiş- tatminkar değil.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Tekin Yayınevi · 20002,141 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
1949 yılında yayınlanan kitap Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nın temeli gibi. Aklıma acaba Vasconcelos Şeker Portakalı'nı yazmadan önce bu kitabı okumuş mu sorusu geldi. Benzerlikler çok fazla fakat aralarındaysa neredeyse bir kuşak yaklaşık 20 yıl olması beni şaşırttı. Şeker Portakalı'nın bu kadar popüler olup Baba Evi'ni göz ardı ettiğimizi görmek beni biraz üzmedi desem yalan olur. Şeker Portakalı tadında demek ondan önce yazılan kitap için hakaret sayacağımdan dolayı, Şeker Portakalı, Baba Evi tadında demek daha doğru olacak.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Epsilon Yayınları · 20052,141 okunma
97 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Zeze ve Nemescek’i anımsayan bir ben miyim?
Küçük Adamın Romanı kitabının birinci bölümü olan Baba Evi’ni okudum. Uzun aralıklı okumama rağmen benim için çok keyifli bir okuma oldu. Çok toksunuzdur ve buna rağmen ısrarla yemeniz tavsiye edilen ve yeni bir tarifle hazırlanmış bir pasta veya bir tatlı yersiniz de ağzınızda mükemmel bir lezzet bırakır ya hani işte bu kitap da benim için aynen bu hislerle okuduğum bir kitap oldu. Kitabın ikinci bölümü olan Avare Yıllar’ı okumak için sabırsızlanıyorum. Kitap, yazar Orhan Kemal’in biyografik eseri konumunda. Lübnan ve Adana’da geçen ilk bölüm Adana’da geçiyor olmasından ötürü müdür bilmem okurken dejavu etkisinde kalarak okuduğum birçok kısım oldu. Veya okuduğum diğer kitaplardan bazı hatıralar da olabilir. Çünkü bazen kendimi Zeze ile ağaca tırmanırken bazen de Nemescek ile misket fırlatıyorken buluyordum. Şimdi ikinci bölümü okuma zamanı. Detaylı yorumumu tüm seriyi okuduktan sonra yapacağım. Şimdilik hoşçakalın.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20082,141 okunma
Reklam
97 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Küçük Adamın Romanı
Baba Evi’nde Orhan Kemal, her ne kadar bunun “küçük adamın” romanı olduğunu söylese de başında, kendi öz yaşam hikayesinin ilk gençlik yıllarını anlatır. Orhan Kemal’in asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Babası TBMM 1. Dönem milletvekillerinden ve aynı dönem Adalet Bakanlığı da yapmış olan avukat Abdülkadir Kemali’dir. Çok partili dönemin acılarını birinci elden yaşamış Abdülkadir Kemali, bu dönemde Adana’da bir fırka kurmuş, ancak görüşleri tehlikeli bulununca Beyrut’a kaçmak zorunda kalmıştır. Romanda, hem o dönemin çocuk yetiştirme anlayışı ile zalim babanın en büyük oğluna disiplin ve terbiye vermek uğruna reva gördüğü zalimliğe varan kötü davranışı görürüz, hem de Beyrut’a taşındıktan sonra yaşadıkları yoksulluğu iliklerimize kadar hissederiz. Orhan Kemal’i Türk Edebiyatının en önemli kalemlerinden biri yapan da işte bu acı deneyimlerdir. Okul hayatını bırakmak zorunda kalan, yoksulluğu iliklerine kadar yaşayan ve ne kadar arasa da bir kurtuluş ümidi bulamayan Orhan Kemal, bu yaşanmışlıkları ile ezilen ve yoksul halkın sesi olmayı başarmıştır. Romanlarında beni hep etkileyen basit ama çarpıcı anlatımı, gerçekçiliğin en önemli temsilcilerinden biri olmasını sağlamıştır.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20082,141 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Baba Evi
Merhaba, Tıkanmış yaşamlarında bireysel çıkış arayan küçük insanları anlatan "Küçük Adam'ın Romanı" dizisinin birinci kitabı olan 'Baba Evi', Orhan Kemal'in yokluk içinde, aile baskısıyla geçen çocukluğunun, ilkgençliğinin öyküsüdür. Orhan Kemal bu kitabında kendi hayat hikâyesini gözler önüne seriyor. Keyifli okumalar diliyorum.
Baba Evi
Baba EviOrhan Kemal · Epsilon Yayınları · 20052,141 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.