Batı Karşısında Asya

Daryush Shayegan

Batı Karşısında Asya Gönderileri

Batı Karşısında Asya kitaplarını, Batı Karşısında Asya sözleri ve alıntılarını, Batı Karşısında Asya yazarlarını, Batı Karşısında Asya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Godot'yu Beklerken adlı piyeste, ne meydana gelen bir olay vardır, ne gelen, ne de giden... Hikayenin iki kahramanı "Vladimir" ve "Estragon" oturup Godot'yu beklerler. Bu ikisinin bekleyişi, aslında son derece absürddür; çünkü ikisi de hiçbir zaman gelmeyecek olan birisini beklemektedirler. Ne onun kim ve ne olduğunu bilmekte, ne de bilmek istemektedirler. Her şeyin boşlukta ve askıda olduğu böyle bir durumda iletişim de söz konusu değildir. Çünkü bu kişiler arasında bağlantı ve iletişim kurmayı gerektirecek bir sebep yoktur. Bu iletişimsizlik ve anlaşmazlık, kitle iletişim araçlarının bizi her yandan kuşattığı, yeryüzünün etrafını kocaman bir frekans iletişim ağına çevirdiği bir dünyada yaşıyor olmamız yüzünden daha çok göze çarpmaktadır. Ancak bu iletişim ve haber ağları güçlendiği oranda insanlar arasındaki iletişim ve anlaşma azalmaktadır. Çünkü anlaşma yalnızca bilgi ve haber iletişimi demek değildir; anlaşma her şeyden çok yakınlık ortamı kurmaktır ve bu yakınlık ancak ortada sığınacak bir yer olduğunda gelişir; bu sığınaksa ancak insan bir yerde kökleri bulunduğunda var olabilir.
"Artık insan ne Tanrı’ya inanmaktadır, ne küfre ne de imansızlığa; ne birincisine karşı çıkmakta ne de ötekine sığınmaktadır: Hatta bu kavramların sözünü bile etmekten çekinmektedir.(..) Günümüz insanı, tek bir şeye inanır: Her şeyin boş, anlamsız ve saçma olduğuna..."
Reklam
"Namaz bir ayindir ve bir ayin ancak anlamlar ve mitler dünyasıyla derinlenmesine bağlı olan birisi için anlam taşır. Avrupalı düşünürler , realist, sağcı veya solcu bir idealist  ya da herhangi bir ist olmaktan önce hristiyandırlar. Hayır bundan kastımız , inançlı Hristiyan değildir..."
"Batılılaşmak yalnızca Batı'yı bilmemek ve kendi tarihi kaderimizden habersiz olmak demek değil; aynı zamanda kendimize yabancılaşmaktır..."
"Mademki Batı toplumu böylesine problemiydi. mademki rüyaları böylesine boş çıkmıştı. O hâlde biz neden kayıtsız-şartsız  onların ideolojilerine teslim olalım..."
Kimliksizlik artık bizim kimliğimizdir.
"Yani biz fetret döneminin çocuklarıyız... Artık ne Mevlana' nın imanına sahibiz, ne Kafka' nın korkunç deneyimine, Ne Rıza Abbasînin renkli dünyasını tanıyoruz, ne Van Gogh' un cinnetli ruhunu. Ne kendimizle halvetimiz var, ne yapayalnızız. Ne Tanrı' ya tevekkül ediyoruz, ne de böyle bir şeyin iddiasındayız. Ne teslimiyetle donanmışız, ne de inkarın maddeci gücüyle silahlanmışız. Kimliksizlik artık bizim kimliğimizdir..."
Reklam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.