Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Dizisi

Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti

İsmâil Hâmî Dânişmend

Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti Sözleri ve Alıntıları

Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti sözleri ve alıntılarını, Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti kitap alıntılarını, Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Orta Çağın Hıristiyan âlimleri riyâzıyyât ilimlerini Müslümanlardan öğrenmişler ve çok geçmeden hocalarını geride bırakmışlardır. İslâm riyâzıyyecilerin en meşhurları işte şunlardır: Garplıların (Alkarismi) dedikleri (Muhammed İbni Mûsa- el-Hârizmi) dokuzuncu asırda yaşamıştır; riyaziyyâtta işaretleme usulü manâsına kullanılan (Algorithme) kelimesi bunun isminden gelir. 1029-1087 tarihlerinde yaşayan (Ez-Zerkali) usturlâbı icad etmiştir. 929 tarihinde vefat eden (Ebu-Abdullah Muhammed il-Battânî) ayla güneşin harekâtını tesbit etmiştir. (Abbas İbni Finas) da billûr yapmaya muvaffak olmuş ve bir nevi uçak icat ederek havada bir miktar mesafe katetmiştir.
Reklam
Cahiller içinde bir alim, ölüler içinde bir diriye benzer.
Sayfa 12 - Hadis
Azamet devrimizde bizim silâh kuvvetiyle mahvedilemiyeceğimizi anlayan Avrupa'nın mütaassıp Hıristiyan müelliflerinden bir çokları Türk milletinin ancak Garplılaştırılmak suretiyle imha edilebileceğine hükmetmişler ve eserlerinde bu noktayı büyük bir ehemmiyetle tebâruz ettirmeye çalışmışlardı. Bunların içinde nadir olmakla beraber, irkî ve milli meziyetlerimizi takdir edenler de vardı. Bilhassa On dokuzuncu asırdan itibaren körü körüne Garplılaşmaya başladığımızı gören bu gibi Garplı dostlarımız bizi ikaz edecek ihtarlarda bile bulunuyorlardı.
Eğer milli benliğimizi büsbütün yok olmaktan kurtarmak istiyorsak, şunu bilmeliyiz ki Garp medeniyeti demek, Garb'ın bir örf ve adet halitası değil, ilimleriyle san'atlarından mürekkep bir kültür mecmuası demektir ve onun da Garp'la ve Garplılıkla hiç bir alakası yoktur.
On beşinci asırda Kopernik nazariyesine istinaden kâinatta birçok dünyalar bulunduğunu ve bu dünyaların ruhu da Allah olduğunu ileri süren meşhur İtalyan filozofu (Jordano Bruno), Roma Engizisyon mahkemesinin kararı ile diri diri yakılarak idam edilmişti.
Reklam
Bin yıldır Müslümanız ve İslâm'ın başına geçip onu hem müdafaa eden, hem genişleten iki büyük milletten biriyiz.
Biruni, dünyanın yuvarlaklığını hiç tereddüt etmeden kabul etmekle beraber, her şeyi arzın merkezine çeken cazibeyi de tespit etti ve hey'et esaslarının hem küre-i arzın her gün kendi mihveri ve her sene güneş etrafında döndüğünü hem de aksini tasavvur etmekle izah edilebileceğini ileri sürdü.
Bize lâzım olan şey, Garp'a intikal etmiş olan kendi ilimlerimizi bir an evvel oradan toplamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Her halde unutmamalıyız ki; biz geriledikçe kendimizi kaybedip Garplılaştık; şimdi ancak ilerledikçe kendimize gelip Şarklılaşabileceğiz. Çünkü Garp medeniyeti hakikatte Şark medeniyetidir.
Buna mukabil, bize bir hastalık gibi ârız olan aşağılık duygusu, Garb'ın bizden aldığı medeniyyete değil, yalnız kıyafetiyle süsüne ve birçokları iptidailiğini hâlâ muhafaza etmekte olan örf ve âdetleriyle sefâhatine hayrandır! Bugün bize milli benliğimizi gittikçe unutturan rûhî vaziyetimizin en büyük sebebi işte budur.
141 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.