Bilgi Bilinci

Ekrem Sağıroğlu

Bilgi Bilinci Gönderileri

Bilgi Bilinci kitaplarını, Bilgi Bilinci sözleri ve alıntılarını, Bilgi Bilinci yazarlarını, Bilgi Bilinci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tefsir Okurken Bunlara Dikkat
Ekrem Sağıroğlu
Ekrem Sağıroğlu
'nun
Bilgi Bilinci
Bilgi Bilinci
'nde tefsir okumaları için bazı uyarıları: 1- Tefsirler mukayeseli okunmalı. 2- Lügat ve nahiv gibi detaylı bilgilere fazla dalmamalı. 3- İsrailiyyat'tan uzak durmalı. 4- Mevzu rivayetlere karşı temkinli olmalı. 5- Kişisel teviller, isabetsiz yorumlara dikkat edilmeli. 6- Doğrunun ölçüsü yazar değil, hak olmalı. 7- Ayet ve hadisleri okurken, hepsinin kendisi için geldiğini düşünmeli. 8- Bazı sure ve bölümlere öncelik tanımalı. Mesela iman, şirk, küfür, ehli kitap, münafıklık, peygamberlerin mücadeleleri, cihad, müminlerin vasıfları gibi.
152 syf.
7/10 puan verdi
Bilgi Bilincine Doğru
Bilgi Bilinci adıyla yayımlanan bu kitapta ilk önce "Bilgi Kavramı" işlenmekte, daha sonra niçin, nasıl ve ne okumalı türünden sorulara cevaplar verilmeye çalışılmaktadır. Yazarın bazı konularda söyledikleri dikkatimi çekti : Bunlardan ilki bilgi çağı hakkında. Bu çağın bilgi yığını haline geldiğini ancak bunların hikmete dayalı bir
Bilgi Bilinci
Bilgi BilinciEkrem Sağıroğlu · Denge Yayınları · 200550 okunma
Reklam
Kitabı Çizerek Okumak
* Kitap okurken elde kalem bulundurmak, önemli cümlelerin altını çizmek, sayfa kenarlarına, paragraf yanlarına "hüküm" ve "intiba" belirtici notlar düşmek, işaretler koymak da faydalı bir yöntemdir. Böylece güzel olan, ilgiyi çekeni, hatırda tutulması gereken, ileride kullanılması ve tekrar okunması gereken, yoğun anlamlar ve ana-fikir taşıyan, mesaj veren cümleler belirlenmiş olur. Paragrafın yanına veya sayfa başına, o kısmın ana-fikri ve konusu da yazılabilir. * Kitabın sonundaki boş sayfalara, her okuyucu, okuduğu yerlerin fihristini çıkarabilir. Çoğu kitabın fıhristi (içindekiler) vardır ama, okuyucunun, değer yargılarına ve önemli bulduğu fikirlere göre çıkardığı fihrist " daha kullanışlı ve yararlı olur. * Daha ileri düzeyde bir inceleme tarzı ise, kitaptaki önemli bilgilerin ve beğenilerin fikirlerin not edilmesi, yazılması ve fişlenmesi suretiyle yapılan inceleme ve okuma tarzıdır. Bu not alma işinde bir defter de kullanılabilir,. Böylece, kitap bittikten sonra, "acaba hatırımda ne kaldı, ben bu kitaptan ne öğrendim?" diye insan kendi kendine sorduğu zaman, zihninde/belleğinde, hiç değilse notlarında birşeylerin kaldığını görür. O tutulan notlar ve fıhrist, ileride hatırlamak için, bir yazı, bir sohbet ya da konferans için, en azından bir insana fikir vermek için... kullanılabilir. * Okunan bir kitaptan bazı yerlerin mutlaka belleğe alınması şart değildir. Hatta insan birkaç cümle anlatmaya kalksa belki de anlatamaz. Fakat bu kitabın o okuyucu da bir "kanaat", bir "ana fikir" hasıl etmesi, ona bir dünya görüşü aşılamış olması yeterlidir.
Sayfa 89-90
Yazarlar Nasıl Okuyorlar - 7
6) Başka düşünce ve önerileriniz var mı? (Rasim Özdenören) 6. Şimdi buradan amacımızı nasıl belirleyebileceğimiz sorusu ortaya çıkıyor. Bu amaç bazan kısa vadeli olabilir. Diyelim ki, kafanıza takılmış bir mesele vardır, ona bir çözüm, bir açıklama, bir betimleme bulmak istiyorsunuz; bu sizin amacınızı oluşturabilir. Veya daha uzun vadeli
Sayfa 115-117
Yazarlar Nasıl Okuyorlar - 6
5) Gençler (ve büyükler) kitap alırken, okurken ve seçerken nelere dikkat etmeli? (Rasim Özdenören) 5. Kitap okumak bir amaca yönelik olmalıdır. Yani ben şu elimdeki kitabı niçin okuyorum? Kitap elbette kimileri için eğlence kabilinden de okunabilir, bir şey diyemem. Ama ben elimdeki kitabı niçin okuduğumu bilmeliyim. Kitap, bir amaca yönelik olarak okunduğunda, o kıtap seni başka referanslara ulaştırır. Böylelikle okuma kendiliğinden bilinçli bir hal alır. Bu demek değildir ki, başka kitap okumayacaksın ve sırf kafanda belirlediğin amaç doğrultusunda katı bir çizgi takip edeceksin! Hayır, aslında amacın belli olduktan sonra okuduğun her satır senin amacına hizmet edebilir. Ben bir iktisat veya hukuk kitabını da, bir felsefe kitabını da ve bir romanı da kendi amacıma hizmet et| tirebilirim. Bu anlamda sinema oyuncularının biyografileri bile bana yardımcı olur ve ben o tür kitapları da keyifle okurum. Önemli olan, insanın, niçin okuduğun belirlemiş olmasıdır.
Sayfa 115
Yazarlar Nasıl Okuyorlar - 5
3) Okumak için belli bir zaman ve mekan arar mısınız? Mustafa Özçelik (Şair ve Yazar) 3. Okumak için çok özel zamanlar ve mekanlar aramam. Ama verimli okuma saatlerim, sabahın erken vakitleri ve gecenin ilerlemiş anlarıdır. Okuma sırasında sükunet, aradığım bir özelliktir. Buna rağmen her vakitte ve ortamda okunabilecek kitaplar vardır. Kitapların konu ve tür özellikleri onları her zaman ve her yerde okumayı mümkün kılmaktadır bana göre. "Boş zamanlarımda ağaç altında ya da balkonda kitap okurum" gibi lafları hiç anlamamışımdır. Bana bu söz, dünyanın en büyük yalanı gibi gelir. Boş zamanlarımızda yemek yemek, uyumak nasıl anlamsız bir ifade ise bu da öyledir.
Sayfa 108
Reklam
90 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.