Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Yöntemi

İsmail Beşikçi

Bilim Yöntemi Gönderileri

Bilim Yöntemi kitaplarını, Bilim Yöntemi sözleri ve alıntılarını, Bilim Yöntemi yazarlarını, Bilim Yöntemi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fikirlerin eskisi, yani, tutucusu olabildiği gibi devrimcisi de olur. Devrimci fikirler yeni gelişen güçlerin, tutucu fikirler eski güçlerin, egemen güçlerin fikirleridir. Egemen güçler, sömürge yönetimleri; basın, radyo, televizyon, sinema gibi kitle haberleşme araçlarıyla, eğitim kurumlarıyla ve çeşitli yollarla tutucu fikirlerin gelişmesini teşvik ettikleri halde; devrimci fikirlerin gelişmesine büyük bir ambargo koyarlar. Devrimci fikirleri yasaklarlar. Sahiplerini zindana atarlar. Böylece yeni fikirlerin, yeni düşüncelerin toplumdaki etkinliklerini kırmaya çalışırlar. Çünkü, yeni fikirlerin ve yeni düşüncelerin toplumda çok önemli etkinlikleri vardır. Yeni fikirler ve yeni düşünceler toplumu dinamikleştirirler. Yeni fikirlerin ve yeni düşüncelerin toplumları değiştirici, yenileştirici, harekete geçirici ve örgütleyici güçleri vardır. O halde, "yeri ve zamanı değil", "şartlar müsait değil", "hassas çevreleri endişelendirmeyelim" tezleri, özünde egemen güçlerin anlayışıdır. Sömürge yönetimlerinin anlayışıdır. Onlara hizmet eder. Devrimciler bakımından ise, sadece bir kaçışın ifadesidir. Bir kaçışı, uzak duruşu meşru göstermenin ifadesi.
Sayfa 118 - Yurt YayınlarıKitabı okudu
"yasalarını ona bırakmak, bir haraç biçmek ve bir hükümet kurup oraya bu hükümeti sulh içinde tutabilecek az sayıda insan yerleştirmek... Özgürlüğe alışmış bir şehir kendi vatandaşları ile yönetilirse, daha kolaylıkla muhafaza edilir... Kim ki özgürlüğe sahip olmaya alışmış bir ülkeyi ele geçirir ve onu ortadan kaldırmazsa, kendisi onun tarafından ortadan kaldırılmayı beklemelidir."33
Sayfa 81 - Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
2. Baskıya ön söz
Bilimsel düşüncenin gelişmesini engelleyen en önemli kurum resmi ideolojidir. Resmi ideolojinin dinsel olmasıyla, laik olması arasında çok büyük bir fark yoktur. Her ikisinde de, devlet, polis, karakol, mahkeme, cezaevi gibi devletin zorlayıcı baskı araçlarını kullanarak resmi görüşün dışındaki düşüncelerin gelişmesini engellemeye çalışmaktadır. Her türlü cezai yaptırımı uygulayarak bu düşüncelerin sahiplerini etkisiz kılmaya, mağdur etmeye gayret etmektedir. Bütün bunlardan dolayı, resmi ideolojiyle bilim ilişkilerinin irdelenmesi çok önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 9 - Yurt Kitap YayınKitabı okudu
Türkiye de Tarih özellikle de #Yakın Tarih hiç şüphesiz ki yeniden yazılacaktır.fakat bunu kim yazacaktır hiç şüphesiz ki yanlış Yazımdan dolayı Zarar görenler yazacaktır.
Sayfa 257
İnsanlar, kendilerini, dünyayı, etraflarında olup biten çeşitli olayları anlamak, bilmek ve kavramak için birçok düşünce biçimi geliştirmişlerdir. İnsanlığın zaman ve mekân boyutu içinde geliştirdiği düşünce biçimleri arasında din, mitoloji, sanat edebiyat, metafizik, ortak duyu önemli yer tutarlar. Bilimsel yöntem de bir düşünce biçimidir. Fakat bilgi edinmede kullanılan en geçerli ve en sağlam bir yöntemdir. Bilimsel yöntem, insan düşüncesinin, insanı, doğayı ve toplumu bilmek ve kavramak bakımından geliştirdiği en önemli bir düşünce yöntemidir.
Sayfa 15
Türk siyasal sisteminin, Türk siyasal rejiminin en önemli kurumu kanımca resmi ideolojidir. Resmi ideoloji sadece siyaseti belirlememektedir. Düşün hayatını, bilimi ve sanatı da belirlemektedir. Resmi ideolojiye sahip devletler demokratik devletler değildir. Türkiye'de bu yönden demokratik bir devlet değildir.
Reklam
Bilim yapmak gül bahçesine dolaşmak değildir. Egemen ideolojilerle, baskı yönetimleriyle mücadele edilmeden bilim yapılamaz. Egemen resmi ideolojilere ve baskı yönetimlerine taviz verilerek bilimsel bilgi üretilemez.
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.