Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Yöntemi

İsmail Beşikçi

Bilim Yöntemi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Yöntemi sözleri ve alıntılarını, Bilim Yöntemi kitap alıntılarını, Bilim Yöntemi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim gözlenebilen ve ölçülebilen olgularla ilgilenir. Bu bakımdan bilim nesnel gerçeğe dönüktür. Bu olguları ifade eden önermeler doğrulanabilen ve yanlışlanabilen önermelerdir. Olgulara dayanmayan, nesnel gerçeğe dönük olmayan hiçbir iddia, hipotez veya teori; bilimsel değildir. Bilim yönteminde olgular tarafından doğrulanmayan önermeleri kabul etmek olanağı yoktur.
"Kitleleri sefalete mahkum eden yöneticiler, bu sefalete kendilerinin sebep olduklarını bilinmemesini isterler. Kaderden söz ederler bol bol, sefalet onların hatası değil kaderin cilvesidir. Bunun aksini söyleyenler ve düzendeki bozuklukların sebeplerini araştıranlar çoğu zaman kodesi boylar." [Bertolt Brecht]
Reklam
Bilim yapmak gül bahçesine dolaşmak değildir. Egemen ideolojilerle, baskı yönetimleriyle mücadele edilmeden bilim yapılamaz. Egemen resmi ideolojilere ve baskı yönetimlerine taviz verilerek bilimsel bilgi üretilemez.
Bir halkı yok saymak, inkar etmek suretiyle onun en demokratik haklarını, varoluşunun özüyle ilgili haklarını gasp etmek ve bu gasp işlemini meşru göstermeye çalışmak, bilim dışı bir çabadır. Antidemokratik bir tutumdur. Bilim yöntemi bu ideolojinin yapıcılığında ve yayıcılığında vasıta olarak kullanılamaz.
Türk siyasal sisteminin, Türk siyasal rejiminin en önemli kurumu kanımca resmi ideolojidir. Resmi ideoloji sadece siyaseti belirlememektedir. Düşün hayatını, bilimi ve sanatı da belirlemektedir. Resmi ideolojiye sahip devletler demokratik devletler değildir. Türkiye'de bu yönden demokratik bir devlet değildir.
“Entelektüellerin görevi, doğruluk üzerine konuşarak yalanları ortaya çıkarmaktır.” Naom Chomsky
Reklam
Bilimin üçüncü bir özelliği dogmacılığa karşı durması, eleştirici ve özeleştirici olmasıdır. Bilimin gelişmesi, doğrunun, yani hakikatin aranması, ancak, eleştirinin ve özeleştiri yönteminin bir süreç haline getirilmesi ile yapılması mümkündür. Bu ise, dogmacılığa karşı çıkmayı gerektirir
İnsanlar, kendilerini, dünyayı, etraflarında olup biten çeşitli olayları anlamak, bilmek ve kavramak için birçok düşünce biçimi geliştirmişlerdir. İnsanlığın zaman ve mekân boyutu içinde geliştirdiği düşünce biçimleri arasında din, mitoloji, sanat edebiyat, metafizik, ortak duyu önemli yer tutarlar. Bilimsel yöntem de bir düşünce biçimidir. Fakat bilgi edinmede kullanılan en geçerli ve en sağlam bir yöntemdir. Bilimsel yöntem, insan düşüncesinin, insanı, doğayı ve toplumu bilmek ve kavramak bakımından geliştirdiği en önemli bir düşünce yöntemidir.
Sayfa 15
“Kürt’ler Ortadoğu toplumlarından biridir.” Şeklindeki önermeyi ele alalım. Bu önerme nesnel gerçeğe dönük bir önermedir. Aynı zamanda olgusal bir önermedir. Bu olguyu gözlemek ve ölçmek her zaman mümkündür.
2. Baskıya ön söz
Bilimsel düşüncenin gelişmesini engelleyen en önemli kurum resmi ideolojidir. Resmi ideolojinin dinsel olmasıyla, laik olması arasında çok büyük bir fark yoktur. Her ikisinde de, devlet, polis, karakol, mahkeme, cezaevi gibi devletin zorlayıcı baskı araçlarını kullanarak resmi görüşün dışındaki düşüncelerin gelişmesini engellemeye çalışmaktadır. Her türlü cezai yaptırımı uygulayarak bu düşüncelerin sahiplerini etkisiz kılmaya, mağdur etmeye gayret etmektedir. Bütün bunlardan dolayı, resmi ideolojiyle bilim ilişkilerinin irdelenmesi çok önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 9 - Yurt Kitap YayınKitabı okudu
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.