Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Açıklıyor - 3

Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960

Cüneyt Arcayürek
Gazetecilerin anıları daima ilginç olur. Çünkü gazeteciler olayların ortasında yaşarlar. Ama bu gazeteci bir "Ankara Muhabiri" ise, onun yazdıkları daha da çekicidir: Ankara Muhabirleri olayların içinde yaşarlar. Cüneyt Arcayürek denilince benim gözümün önünde tipik ve ideal "Ankara Muhabiri" canlanır. Gazete sahibi veya genel yayın yönetmeni çok arka¬daşım benden kendilerine bir "Ankara Muhabiri" tavsiye etmemi istemişlerdir. Daima bir tek ismi söylemişimdir: Cüneyt Arcayürek. Cüneyt Arcayürek Ankara Muhabirlerinin ikinci kuşağındandır. Kendinden önceki "Mekki Sait Esen takımı'ndan bayrağı devralmış, sonradan çıkan boynuzun kulağı geçtiğini kanıtlamış, kendisini şimdi bir üçüncü kuşak takip ettiği halde "Ankara Muhabirlerinin krallığı tahtı"nı kaptırmamıştır. Uzun arkadaşlığımız ve meslektaşlığımız sırasında birçok olayı Cüneyt Arcayürek ile birlikte izledik, beraber yaşadık. Bu kitap da böyle bir dönemi kapsıyor. Dönem, Türk demokrasisinin en önemli günleridir. Saatin ibreleri geri döndürülebilecek midir, döndürülemeyecek midir? Bunun mücadelesinde en amansız savaşçılar tek partiyi yaşadıklarından dolayı çok partinin kadrini belki herkesten iyi bilen genç gazeteciler olmuşlardır ve biz bunlardan ikisiydik. İnanır mısınız, böyle bir dönemi Cüneyt Arcayürek'in kaleminden okurken birçok olayı hatırladım ama, birçoğunu da öğrendim. Onun için "gazetecilerin anıları daima ilginçtir, ama bu gazeteci bir Ankara Muhabiri ise onun yazdıkları daha da çekici olur" demiştim. Cüneyt Arcayürek'in anılarının bu cildini de tamamladığınızda bana katılacağınızdan şüphem yok.
Yazar:
Cüneyt Arcayürek
Cüneyt Arcayürek
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 326Basım Tarihi: 1984Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
326 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
GELİŞMEYE DİRENEN ÜLKE
Bu incelemede, gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek’in (6 Mart 1928-23 Haziran 2015) “Açıklıyor” serisinin, 1946 ile 1960 arasındaki dönemi anlattığı üç kitabını konu alacağım. Öncelikle, anı formatında bir seri olduğu için akademik bir üslup beklememeniz gerekiyor. Bununla birlikte yazar, salt kronolojik aktarım ve dönemin fotoğrafını çekme amacını
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960Cüneyt Arcayürek · Bilgi Yayınevi · 198421 okunma
Reklam
326 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Yazarın Açıklıyor serisinin üçüncü kitabı. 1955 yılında Menderes aleyhinde yazılan bir kedi fare hikayesi yüzünden hapse atılması ile başlıyor kitap. Metin Toker ile olan ilişkisi, İsmet Paşa'nın ziyaret etmesi ve sonrasında beraat etmesi anlatılıyor. 1955-1960 arasında ordunun durumdan rahatsız olması, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sürekli ABD ziyaretleri, CHP cephesinin DP gaflarını iyi değerlendirmesi, İsmet Paşa'nın oyunu gayet iyi oynaması, Menderes basın ilişkilerinin iyice bozulması, 1980 ve 12 Mart darbeleri ile paralel giden yönler de anlatılıyor. Ayrıca Hürriyet gazetesine geçmesi, bir ara milliyet gazetesi bünyesinde çalışması ve Abdi İpekçi ile Bayar röportajı yüzünden papaz olması anlatılıyor. Kitabın sonunda Bayar röportajı notları da veriliyor. Bayar, darbenin planlayıcısı olarak İnönü'yü görüyor. Elinde belge olduğunu da söylüyor ve ilginç açıklamalarda bulunuyor. Keyifle bir solukta okunan bir kitap.
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960Cüneyt Arcayürek · Bilgi Yayınevi · 198421 okunma
326 syf.
3/10 puan verdi
·
46 günde okudu
İlk 2 kitabı su gibi akıp insanın kendini alamadığı bir seri iken 3.kitap ne yazık ki o tadı vermedi, böyle olunca da uzadııı gitti. 1960 ihtilalini anlatırken geleceğe çok fazla değinen yazar tam olarak o döneme odaklanmayı başaramıyor böyle olunca da konu çok dağılıyor.
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960
Bir İktidar Bir İhtilal: 1955-1960Cüneyt Arcayürek · Bilgi Yayınevi · 198421 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.