Çağımızın Son Filozofunu Anlamak İçin Çizgibilim

Christopher Kul-Want

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zizek, süperego ve bilinçdışı arasındaki bütünleştirici bağın edebiyatta Franz Kafka'nın dehası tarafından kurulduğunu düşünür. "Hiçbir şeyin noksan, hiçbir şeyin eksik olmadığı yasanın kör makinesi" Kafka'nın ana konusu olduğu halde, Kafka bu yasayı, tutarsız ve gelişigüzel bir keyif mantığına dayalı olarak gösterir. Bilinçdışı çoğu kez vahşi, gayrimeşru güdülerin yatağı olarak tanımlansa da Kafka bunun ayrıca "tramvatik, zalim, değişken, manasız ve mantıksız bir yasa metninin parçalarından, birtakım yasaklar ve emirlerden" de oluştuğunu ortaya koyar.
Zizek süperego tarafından savunulan her emrin müstehcen bir karşılığı olduğu fikrini Alfred Hitchcock 'un filmlerinden bazılarında, özellikle de Psych/Sapık' ta görebileceğimiz kanaatindeydi. Norman Bates 'in ruhunun üç ana katmanına tekabül ettiği görüşündedir. Üst kat = Norman' ın süperegosu, giriş kat = ego ve bodrum katı = bilinçdışı id.
Reklam
Finnegans Wake okunması zor bir kitaptır elbette. Onu sıradan bir gerçekçi romanı okuduğumuz gibi okuyamayız. Metnin akışını takip etmek için bir tür okur rehberine, bitmek tükenmek bilmeyen bir şifreli göndermeler ağında yolumuzu bulmanızı sağlayacak bir tesfire ihtiyaç duyarız. Ancak bu okunaksızlık muhakkak ki sonsuz bir okuma, yorumlama sürecine davet etme işlevi görür.
Zizek'e göre ekolojik krizden çıkaracağımız ders, evrenle ilgili bütün duygusal fikirlerden vazgeçmemiz gerektiğidir: İnsanlığın geri dönülecek bir temeli ya da doğal dengesi yoktur ve hiç bir zamanda olmadı. Varoluşumuz tamamen olumsal ve kontrolümüz dışındadır.
Arzu, doğal ve kendiliğinden eğilimlerinizin peşinden gitmeniz anlamına gelmez, arzu acı verse bile onun peşinden gitmenizdir.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.