Çanakkale'den Filistin Cephesine

Sarkis Torosyan

Çanakkale'den Filistin Cephesine Gönderileri

Çanakkale'den Filistin Cephesine kitaplarını, Çanakkale'den Filistin Cephesine sözleri ve alıntılarını, Çanakkale'den Filistin Cephesine yazarlarını, Çanakkale'den Filistin Cephesine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
287 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Güzel insanlar merhaba! Kaç zamandır okumak istediğim kitabı okudum sonunda. Yılın son günlerinde kayda değer güzel bir kitap okumuş olduk. Sarkis Torosyan, Osmanlı Devleti'nin Kayseri vilayetinde 1891 doğmuş bir Ermeni asıllı çocuktur. En büyük hayali Osmanlı ordusunda büyülü askerî üniforma içinde subay olmaktır.. Kader kısmet Ermeni asıllı birisinin orduya subay alınmadığı yerde subay olur. Müslüman dostu, kardeşi, yoldaşı Muharrem ile Çanakkale Savaşına katılırlar. Sarkis Torosyan, Osmanlı ordusunda cephede destan yazar İngiliz gemisinin batırılmsina sebep olur. İTC başkanı Enver Paşa'nın elinden madalya alan bir kaç kişiden olur. Sarkis Torosyan cephede kahraman olurken cephe gerisinde trajik şeyler yaşanıyordur. 1915 Ermeni tehciri Talat paşa emri ile başlamıştır. Sarkis Torosyan, için kader ağlarını örer. Yıllarca Osmanlı ordusuna hizmet eden Sarkis bu defa ailenin peşine düşer. Annem, babam kızkardeşim, sevgilim Cemile'ye ne oldu. Bu soruların peşine düşer. Sarkis Torosyan " kahraman" etiketi yerine "hain" olmaya doğru yol alır. Sarkis Torosyan anılarını elime alınca, 1915-1920 yılları arasını bir film izler gibi soluksuz okudum. Sonuçta bunlar anı kitabı öznel ifadelerin olması doğasının gereğidir. Yakın dönemi okumayı sevenler için değerli bir kaynak olduğunu söylemek istiyorum. Ancak sürekli "kahraman" ve "hain" hikayeleri, Araplar bizi arkadan vurdu teranesi ile tarih okumayı sevenler için bu kitaptan uzak durmalarını tavsiye ederim.
Çanakkale'den Filistin Cephesine
Çanakkale'den Filistin CephesineSarkis Torosyan · İletişim Yayınları · 20127 okunma
Savaş, muharebe halindeki insanları hayvanlara, kötü ve çoğu zaman da cengâver hayvanlara dönüştürürdü. Diplomasi ise, çakalların oyunuydu.
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
Hep böyle olmuştur!
Bazıları savaşır, bazıları da parayı öder.
Sayfa 270Kitabı okudu
Meğer Cemile Ermeni kızıymış!
“Sana kız kardeşim Cemile’den bahsetmek istiyorum,” diye fısıldadı sesinin kazandığı o garip tonla. “1896’daki Ermeni kıyımı sırasında babam Muş civarındaki tugayın komutanıydı. Babam, o zamanlar bile Türkiye’deki fanatiklerin Hıristiyan tebaaya karşı yaptıklarından rahatsız olmuştu. Bir gün, bir Ermeni köyünden geçerken, terk edilmiş, iki yaşından büyük olmayan ve sokaklarda başıboş dolaşan bir kız çocuğunu alıp eve getirdi. Çocuğun ailesinden iz yoktu. Babam acıdığı, sevdiği veya üzüldüğü için o kızı eve getirmişti. Sonunda onu ailemize kabul ettik. Annem, kızın sol kolunda bulunan Haç şeklindeki dövmeden rahatsız oldu ve bir asit çözeltisiyle haçı yok etti. Haçtan geriye, tuhaf şekilli bir iz kaldı. Annem ve babam benim Cemile ile evlenmemi bekledi, ama senin de bildiğin üzere ben hep Nuriye’ye âşıktım. Kusura bakma ama senin de Cemile’yi sevdiğinin farkındaydım. Bütün bunları Cemile’nin sizin insanlarınızdan biri olduğunu ve sizi ayırmak üzere bir tarafta Allah’ın, diğer tarafta ise Tan-rı’nın olmadığını bilmen için söylüyorum. Aziz dostum, benim sırrım buydu. Nuriye’yi gördüğünde ona olan aşkımdan bahset, annemi ve kız kardeşimi gördüğünde ise onlara sevgilerimi ilet.”
Sayfa 170Kitabı okudu
Demagog siyasetçi ve realist asker farkı!
Maksadım, askerleri savunmak veya yermek değil; fakat eminim ki eğer askerler demagogların ve ucuz politikacıların emirlerine göre hareket etmek yerine mesleklerini kendi bildikleri gibi uygulayıp, savaşları aldıkları askerî eğitime göre yönetip, kendi iradeleri ile karar alabilseler, savaşın kaçınılmaz olduğu durumlarda bile çok daha insani bir savaş yapılabilir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Suç kimde, suç emperyalist güçler!!
Hayatımın bir döneminde, samimi olarak Türklerin ailemi ve insanlarımı katlettiklerine ve yaptıkları zulüm nedeniyle kız kardeşimin ölümüne sebep olduklarına inandım. Fakat şimdi gerçek katillerin İngiltere ve Fransa olduğunu biliyorum. Katiller bu iki ülke değil, herhangi bir emperyalist ulus da olabilirdi. Türkler emperyalizmin maşasından başka bir şey değillerdi.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.