Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar

Yves Lacoste

Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar Sözleri ve Alıntıları

Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar sözleri ve alıntılarını, Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar kitap alıntılarını, Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halk
Zamanımızın siyasi sorunlarına ne kadar ilgi gösterirlerse, kendilerini o kadar hayal kırıklığına uğramış ve rahatsız hissederler.
Sayfa 157Kitabı okudu
... coğrafya, önce, savaş yapmaya yarar. Her bilim için, her bilgi için bilgikuramsal önkoşullar sorunu ortaya atılmalıdır; bilimsel süreç bir tarihe bağlıdır ve bir yandan ideolojilerle ilişkileri için­de, öte yandan uygulama ya da iktidar olarak düşünülmelidir. Coğ­rafya önce savaş yapmaya yarar sözü, sadece askeri harekata yarar anlamına gelmez; sadece şu ya da bu düşmana karşı açılması gereken savaş olasılığına karşı değil, aynı zamanda devlet örgütünün, üstün­de güç kullandığı insanları daha iyi denetlemek amacıyla, bölgeleri düzenlemesine yarar. Coğrafya, önce siyasi ve askeri uygulamalar için stratejik bir bilgidir ve ilk anda karışık, çok çeşitli bilgilerin biraraya gelmesini gerektiren de bu uygulamalardır. Bilgi için, bilginin parçalara ayrılması gerçeğinin dışına çıkılmazsa, bu bilgilerin varlık nedenleri ve önemleri kavranamaz.
Sayfa 12 - Özne Yayınları (1998)Kitabı okudu
Reklam
Aldatmaya katılıyorlarsa, kendileri aldatıldıkları içindir.
Sayfa 61 - profesörlerden ve öğretmenlerden bahsediyorKitabı okudu
Söz konusu olan sıkıcı ve sonuç olarak anlamsız bir disiplindir, zira herkesin bildiği üzere "coğrafyada anlaşılacak bir şey yoktur, onları ezberlemek gerekir."
Benim yaptığım jeopolitik tanımı ise daha kısadır ve jeopolitik kelimesini güçlü bir anlamda ele almaktadır. Ele aldığımız şey basında kullanılan ha­liyle jeopolitik olduğunda -ki giderek artan oranda böyledir- söz konusu olan, ister resmi ister yasadışı olsun, net olarak yerleşmiş siyasi güçler ara­sındaki ilişkilerdir. Etnik veya dini gruplar arasındaki kanlı mücadeleler, ülkeler arasındaki savaşlar, bir halkın bağımsızlık mücadelesi, büyük dev­letler arasındaki çatışma tehditleri. Ben ise, terimin başlangıçtaki anlamı itibarıyla jeopolitik derken, kentsel yığılmalar da dahil olmak üzere büyük veya küçük boyutlu bir toprak üzerindeki güç rekabetlerini kastediyorum. Jeopolitikte coğrafi toprak temel önemdedir, fakat söz konusu olan sadece var olan haliyle değil, kapsamı, engebe biçimleri ve kaynaklarıyla birlikte topraktır. Söz konusu olan aynı zamanda orada yaşayan erkekler ve kadınlar ve kendilerine anlatılan (haksız veya haklı) hikâye nedeniyle kabul ettikleri veya savaşım verdikleri iktidarlar, korkuları ve şu veya bu düzeyde yakın bir gelecek ile şu veya bu düzeyde uzak bir geçmiş hakkında yaptık­ları temsillerdir.
Sayfa 173 - Ayrıntı Yayınları (2014)Kitabı okudu
Bir haritanın ölçeği, gerçek bir mesafe ile onun kâğıt üzerindeki temsili arasındaki küçültme oranını ifade eder. Kesirin paydası ne kadar büyükse, ölçeğe o kadar “küçük” denilir. Bu nedenle 1/1,000,000 ölçeğindeki bir harita, 1/10,000 ölçeğindeki bir haritaya göre çok daha küçük ölçeklidir, ancak ilki, ikincisine oranla çok daha büyük bir alanı ifade eder. Güçlü araçlar ve büyük alanlar veya çok sayıda insan üzerinde gerçekleşen bir eylemi ifade eden, "büyük ölçekli bir şey yapma”, “büyük ölçekli operasyon" gibi yaygın ifadelerin, harita ifadesinin tersi bir anlama sahip olduğu belirtilmelidir. Büyük ölçekli bir harita, görece küçük bir alanı temsil eder. Nereden türediği bilinmeyen bu karmaşa hayli yaygındır ve çok sayıda coğrafyacı da bu hatayı yapmaktadır.
Sayfa 94 - Ayrıntı Yayınları (2014)Kitabı okudu
Reklam
Bir dizi istatistik ve yazılar bütününden çok daha fazlası olan hari­ta, coğrafi temsilin en üst biçimidir. Taktiklerin ve stratejilerin oluştu­ rulması için gerekli bütün bilgiler, haritanın üzerine getirilmelidir. Ha­rita, yani mekânın bu şekilde formelleştirilmesi bedava olmadığı gibi yansız da değildir. Kaçınılmaz tahakkümün, mekân tahakkümünün aracı olan harita, öncelikle yetkililer tarafından ve yetkililer için ha­zırlanır. Bir haritanın üretilmesi, yani iyi bilinmeyen bir somutluğun soyut, etkili, güvenilir bir temsile dönüştürülmesi ancak devlet aygıtı tarafından ve devlet aygıtı için gerçekleştirilebilecek zorlu, uzun ve maliyetli bir operasyondur. Bir haritanın oluşturulması, temsil edilen mekâna siyasi ve bilimsel olarak bir düzeyde vâkıf olmayı gerektirir ve bu, hem bu mekân üzerinde hem de orada yaşayan insanlar üzerinde bir iktidar aracıdır. Bugün bile çok sayıda haritanın, özellikle de büyük ölçekli, çok ayrıntılı, çoğu kez "kurmay haritası” denilen ha­ritaların çok sayıda ülkede askeri sır kapsamında olması şaşırtıcı değildir.
Coğrafyanın temel olarak savaş yapmaya yaradığını ileri sürmek, onun sadece askeri operasyonları yönetenler için vazgeçilmez bir bilgi olduğu anlamına gelmez. Söz konusu olan sadece savaş başlatıldıktan sonra birliklerin ve onlann silahlannın yerlerinin değiştirilmesi değil­dir, aynı zamanda savaşı hem sınırlarda hem de içeride hazırlamak, müstahkem mevkilerin yerini seçmek ve çok sayıda savunma hattı inşa etmek, dolaşım yollarını organize etmektir. Lenin’in "en derin as­keri yazarlardan biri [...], fikirlerinin bugün bütün düşünürlere mal olduğu bir yazar” diyeceği Cari von Clausewitz (1780-1831), “Mekânı ve nüfusuyla birlikte alan, sadece bütün askeri güçlerin kaynağı de­ ğildir, aynı zamanda savaşta etkisi bulunan faktörlerin aynlmaz bir parçasıdır ve bunu nedeni, operasyonlar sahnesini oluşturmasıdır” diye yazıyordu.
Devlet aygıtının birçok örgütünün işlevlerinden biri sürekli ola­rak bilgi toplamaktır (bu, polisin, jandarmanın en önde gelen görev­lerinden biridir), ileri gelen kişiler de bilgi sahibidirler ve bunu “yüksek makama” bildirmekte çok isteklidirler. Buna karşılık, iktidar kurumları ile alanın düzenlenme biçimleri arasındaki ilişkiler iktidarda olma­yanlardan kısmen gizlenmektedir. Yararı oldukça konjonktürel olan çok açık bazı bilgileri çember içine alan gizliliği delmeye girişmek­ten çok, orayı daha açık görmek için, kısmi bilgilerden kafası karış­mış olan bir kitleyi örgütlemeye olanak veren bir yönteme sahip ol­mak gerekir; buna dikkat etme nedenleri kavrandığı andan itibaren bu bilgiler büyük ölçüde elde edilebilir olurlar.
Sayfa 32 - Özne Yayınları (1998)Kitabı okudu
| ”Bu coğrafya bir şeylere yaramalı mı? Belki de bu kesin değildi. Fakat “savaş yapmaya” yaraması, işte en şaşırtıcı olan bu! Bugün artık pek kullanılmayan bu zarif formül, 17. yüzyılda, 14. Louis tebaasına ve Avrupa’ya, Hollandalılarla “savaş yapmaya” gittiğini söylediğinde (1671) ortaya çıkmıştı. Bugün de partizan savaşlarının dağlarda, büyük ormanlarda, kısacası, özel coğrafi bölgelerde yapıldığını söylemiyor muyuz?”
Reklam
19. yüzyılın ilk yarısında Lyon’lu kapitalistler, dokuma iş­çilerinin siyasi gücünü yıkmak için gerçek bir coğrafi stratejiyi hayata geçirdiler: O tarihe kadar Lyon’da yoğunlaşmış olan ipek dokuma işi, çok sayıda teknik operasyona ayrıldı; bunlar geniş ölçüde kıra serpişti­rildi: yalnızca “tüccar-üretici” kendisi için çalışan çok sayıda atölyenin yerini biliyor, bunlann her birinde çalışanlar, ötekilerin nerede çalış­tığını bilmiyordu. Bu nedenle, dağılmış olan çalışanlar, ortak eylemle­re artık pek girişemiyordu.
19. Yüzyıl sonunda Fransız coğrafi ekolünde başlayan şeyin, elli yıl öncesinde Alman birliği hareketini başlatmış olan Alman coğrafi ekolünün taklit edilmesiyle ortaya çıkmış, büyük ölçüde jeopolitik bir hareket olduğunu söyleyebiliriz.
Coğrafi savaş, bölgelere göre farklı metodlarla, bütün ülkelerde hayata geçirilebilir.
Gerek "fiziksel" diye adlandırılan boyutlarıyla gerek iktisadi, sosyal, demografik, siyasi özellikleriyle mekânların metodik ta­nımlanması olarak coğrafyanın kesinlikle, pratik olarak ve güç ola­rak, devlet aygıtının bölgede yaşayan insanların kontrol edilmesi ve organize edilmesi için ve savaş için ifa ettiği fonksiyonlar çerçevesine yerleştirilmesi gerekir.
Sayfa 50 - Ayrıntı Yayınları (2014)Kitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.