Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bence, Refik Halit'in affı kararı üzerinde bu içli yazılarının tesiri büyük olmuştur. Atatürk'ün bunları okuyup duygulandığını yakından biliyorum. Fakat, birkaç zamandır gönlünde beslemekte olduğu bu af arzusunun nihayet kanuni bir şekilde uygulanmasına yol açan yazı -buna bir eser de diyebiliriz- öyle sanıyorum ki, Refik Halit'in Deli adlı küçük bir komedya kitabıdır.Atatürk, hiçbirimizin görmediği bilmediği bu eserciği nereden bulmuştu ve ona kim göndermişti hatırlayamıyorum. Yalnız, dün geçmiş bir olay gibi noktası noktasına hatırladığım şudur: Bir akşam, Atatürk, sofraya oturduğumuz sırada "Çocuklar," demişti, "size bu akşam tadına doyum olmaz bir 'ziyafet-i edebiye' çekeceğim" ve elinde tuttuğu cep dergisi kıtasında bir kitabı göstererek: "Bu" diye ilave etmişti, "Refik Halit'in, yirmi yıllık bir akıl hastasının, şuuru yerine gelip kendini baştan başa değişmiş bir Türkiye içinde bulunca, tekrar dirilişini gösteren bir tiyatro piyesidir." Ve gözlüğünü takarak bizzat kendisi okumağa başlamıştı. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 71-72) Refik Halid Karay, güncel olaylara getirdiği mizahi yaklaşımın bir örneği olan Deli'de, cumhuriyet sonrası modernleşme sürecinde değişen hayat şartlarını ve hayata dahil olan yenilikleri eskiyle kıyaslayıp okuyucusunu gülümsetirken, Ankara ve Karacaoğlan hakkındaki detaylı anlatımı ile de dönemin Ankara'sına ve büyük ozana ışık tutuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Refik Halid Karay
Refik Halid Karay
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 190Basım Tarihi: 2011Yayınevi: İnkılap Kitabevi
ISBN: 9789751031181Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
190 syf.
10/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Refik Halit Karay'la Tanışmak Büyük Bir Şans
Refik Halit Karay'dan okuduğum ilk eser Ayın On Dördü kitabıydı. Yazarın yazım diline ve keskin zekasına hayran olmuştum. Şu anadolu topraklarında Reşat Nuri Güntekin gibi bir başka yazarla daha tanışır mıyım ümidini beslerken Refik Halit'i keşfetmek benim için tarif edilmez bir sevinç:) Dedikten sonra: Eseri her yönüyle harika buldum.Kitapta alıntı olarak paylaşılacak yüzlerce güzel pasajlar vardı. Başta kitaba ismini veren Deli hikayesi Osmanlının son dönemimde gözlerini kapayıp 20 yıl süren bir hastalıktan sonra Cumhuriyet döneminde gözlerini açan Maruf Bey'in yapılan devrimler ve yenilikler karşısın duyduğu şaşkınlığı mizahi bir dille çok eğlenceli bir şekilde ele alıyor. Devamında otobiyografik bir tarzda kendi şahsında Anadolu halkının ilk olarak; bisiklet, petrol lambası, gramafon, sinema, kibrit, otomobil vb. halkın ilginç tepkisini tarihe tanıklık yaparak, mizahi bir dille harika anlatıyor. Kitap; dil zenginliği, akıcı, mizahi ve eğlenceli olmasının yanında tarihi, sosyolojik, siyasi ve ekonomik yönden dolu dolu bir eser.Tanınmasında ve kıymetinin bilinmesinde Reşat Nuri Güntekin e göre çok daha şansız olan Refik Halit umarım bu platform sayesinde daha çok okuyucuyla buluşur. Kitaba puanım 10 üzerinden 10.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
Reklam
190 syf.
·
Puan vermedi
Deli
Çok çook eğlendim! Kendine has mizahıyla Refik Halid'i çok sevdim. Osmanlı son demlerinde koskoca maliye veznedarıdır babası. Abisi de darphane müdürü. Kendi deyimiyle altınların gümüşlerin içinde oyunlar oynayarak büyümüş. Ama para tutkusu hiç olmamış. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde muhalif kimliği sebebiyle sürgün yiyemiştir. Ankara yıllarından nefret eder, Anadolu sürgün yıllarını hep kötü anar. Bu kitabında Deli isimli bi tiyatro eseriyle güldürüp düşündürüyor. Osmanlı'nın son demlerini de Cumhuriyetin ilk yıllarını da görmüş biri olarak oldukça dramatik ama komik bi şekilde inkılapları aktarır. Ne hikmet ise onların muhalifi değilmiş :) Tiyatro eserinde 20 yıldır kendinde olmayan birinin döndüğünde neler yaşadığını anlatıyor. En son kaldığı devir ise Meşrutiyet yılları. Eh Cumhuriyet ilan edilmiş, üstüne şapka kanunları, yeni adetler, dans ve spor gelişmeleri eklenince adamcağızın ne yaşadığını az çok tahmin edebiliriz sanırım. Ya da edemeyiz... Zira başka hiçbir dönemde bu 20 yıldaki kadar değişim dönüşüm yaşanmamıştır diye düşünüyorum. Kitap daha sonra yine mizahın hep etkisini sürdüğünü şekilde anılarıyla devam ediyor, icatların kendi hayatındaki etkileriyle son buluyor. Tavsiye ederim okuyunuz. "Hacılıkla hafızlık insanı adından eden bir unvandı. O kadar yerleşirdi ki yüzde bir kişi bu Hacı Bey ve Hacı Efendi'nin isimlerini bilemezdi."
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Başta yer alan kısa tiyatro oyunu bana göre mizahi değildi. Yirmi yılın neticesinde bir insanın birden bire bıraktığı hayatın bambaşka haliyle karşılaşması, üstelik değişmenin haricinde onun bildiği hayatın da acımasızca bayağılık olarak görülüyor oluşu olsa olsa trajedidir. Üstelik çok haksız eleştiriler de yapılmış. Refik Halit Karay'ın gerçekten affedilme amacı gözeterek yazdığı çok açık. Diğer yazılarına gelince ufkumu açtı diyebilirim mesela 1916 Ankara yangınını bilmiyordum. Neden tarih kitaplarında o yıllar adım adım verilirken Ankara yangınını yazmamislar araştırıyorum. Yangın mıydı yoksa kundaklama mı? İyice araştırmak gerek. Bazı bazı icatların ülkede karşılanma şekillerinden bahsedilmiş. Anlatımı güzel olmasına rağmen aşırı bulduğum yergilerinin acımasızca olduğunu düşünüyorum . Okunabilir bir kitap en azından insanda başka bilgileri edinme zevki yaratıyor diyebilirim.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
9/10 puan verdi
İlk 36 Sayfası piyes. Tiyatro kavramını tam manasıyla idrak etmiş bir kalemle yazılmış. Muazzam bir kurgu ve muazzam bir tebarüz. Dipnot: Eleştiriye kapalı zihinler için üzerine "DANGER" yazılması gereken bir eser.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
Reklam
206 syf.
6/10 puan verdi
·
133 günde okudu
Refik Halid'in İronili Dili
Bu eserin başından sonuna kadar anlatılan bütün kıssalarda Refik Halid'in "Kirpi" mahlasını almasını almasını sağlayan dilinden esintiler görmek mümkün. İstibdat dönemine eleştirileri de eserde önemli bir yer tutuyor. Eserde yabancı kelimelerin fazlalığı ve her sayfada yer alan kelimelerin anlamlarının yer aldığı bölüme bakmak durumunda kalmak eserin okunmasını zorlaştırıyor.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
·
Puan vermedi
Hadiseler 1930 senesinde İstanbul’da geçiyor. Sultan Hamid devrinde bir hastalığa yakalanan Maruf Bey 1930 senesinde iyileşir. Aradaki bu 21 sene boyunca gerçekleşen hiçbir şeyi hatırlamaz. Bu yıllar arasında yaşanan büyük değişikliklerden habersiz olan Maruf Bey için doktor, aileyi ikaz ederek “Her şeyi birden söylemeyin, alıştıra alıştıra
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Yazarın 1939 yılında kaleme aldığı, affına da sebebiyet veren, ilk başta Tiyatro oyunuyla başlayıp daha sonradan mizah öykülerine dönüşen eseri. Af sebebi de Atatürk’ün bir mecliste otururken kitabı cebinden çıkarıp övmesidir. Modernleşme süreci ve değişen hayat şartlarının birbirleriyle kıyaslanıp insanları gülümsetmek adına yazdığı bu öyküleri beğendim. Baştaki tiyatro eserinin pek tadı olmasa da 1916’da Ankara’da yaşanan büyük yangını bir tarihçi olarak ilk kez öğrenmek beni üzdü. Farklı bir eser, ne bileyim iyi desem olmaz kötü desem hakaret gibi. Eskinin gördüğü yeniliklere karşı tepkisini görmek adına merakla birlikte okuduğum için, önerim de bu şekilde olacak. Keyifli okumalar, mutlu günler dilerim..
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
·
Puan vermedi
Bazen deli olmak ister insan özgör gibi uçmak hafifletmek çünkü insanın aklı yerinde oldumu sorumluluk sahipi hep nereye gitse ne yapsa hep pesinde sorumluluk ister ama deli öyle değil deli istediği her şeyi yapar hiçkimseye cevep vermeden yada sorumluluk sahibi olmadan keşfe deli olsaydım
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
Reklam
190 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Kirpi takma isimli
Refik Halid Karay
Refik Halid Karay
'ın tiyatro ve denemelerinden oluşan kitap... İlk bölüm
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
' ünde okuyup beğendiği hatta Kirpi'nin Kurtuluş Savaşı yıllarında muhalif yazılarından dolayı 'Yüzellikler" listesine girdiği için sürgün yıllarında yazdığı' Deli' piyesinden oluşuyor. İkinci bölümde kendisinin de bizzat gördüğü 1916 Büyük Ankara Yangını'nı anlatıyor. Diğer bölümlerde çeşitli konularda yazdığı denemelerden oluşuyor.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
7/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Bu kitabı okumadan evvel Refik Halid Karay hafızamda yalnızca 11.sınıf sözlü sınavlarında karşıma çıkan biri olarak yer ediniyordu. "Deli" kitabı sayesinde üslubuyla tanışma fırsatı buldum. " Üslup kişinin kimliği" derler. Hakikaten de öyle. Kitap kapağından ( Bütün eserleri yazıyor.)anlaşılacağı üzere farklı türlerde eserlerden oluşan bir derleme. İlk kısımda kitaba adını veren "Deli" başlığında bir tiyatroyla karşılaşıyorsunuz. Daha önce hiç tiyatro yazısı okumamış biri olarak kitabın bu bölümünü epey beğendim. Gerek kurgusu gerekse olaylara bakış açısı itibariyle gayet cezbedici buldum. İlk kısmı sırasıyla : Ankara, Karacaoğlan, Şemsiye, Kiraza/Çileğe dair, Şişeye ve insana dair adıyla eserler takip ediyor. Başlıklardan da anlaşılacağı üzere kısım kısım olan bu eserin konuları tamamı ile birbirinden bağımsız. Mizahi ve az buçuk da eleştirel olan bu kitabı okurken yer yer tebessüm etmeden duramıycaksınız:) İyi okumalar.
Refik Halid Karay
Refik Halid Karay
Deli
Deli
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Refik Halit... Türk edebiyatının en iyi kalemlerinden biri. Okumayı en sevdiğim ve tüm külliyatını okumak istediğim de bir isim. Bu eserinin methini ilk Yakup Kadri'nin hatırasında duydum. Atatürk'ün Refik Halit'i affetmesine vesile olan bu güzelim tiyatro oyununu gerçekten çok severek okudum. Çok uzun olmayan bu oyunda 2. Meşrutiyet öncesi hasta olup hayatla tüm bağını koparan Maruf Bey cumhuriyet döneminde, Allah'ın hikmeti, kendine gelir. Kendine gelir gelmesine ama çok şey değişmiştir. Maruf Bey değişen bu topluma ve olanlara akıl sır erdirmeye çalışırken eğlencenin en güzeli yaşanır. Atatürk bu metni akşam yemeğinde eğlenelim diye okurmuş. Hakikatten de çok eğlenceli, çok matrak. Insan hayret ediyor 25 yılda yaşananlara. Kitap sadece bu oyundan ibaret değil, içinde Ankara ve Karacaoğlan'a, ordan şemsiye telefon şişeye uzanan deneme yazıları yer alıyor. Hani o çok meşhur, insan hayatını şişeler üzerinden anlatan görsel var ya, bebekken biberon çocukken süt şişesi sonra bira ve en sonunda ilaç şişesi, onun Refik Halit'in başının altından çıktığını öğrendim. Gerçi böyle güzel bir remizi yapsa yapsa bizim Refik yapardı ya zaten. Okuduğuma pek memnun olduğum bu eseri öneririm, sizin de şenlenmeye ihtiyacınız vardır bence.
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
190 syf.
·
Puan vermedi
Eser, Refik Halit'in anılarından, denemelerinden ve bir de piyesinden müretteb bir eser. Eseri okurken yer yer kahkahalara boğulmak işten değil. Yazarın 'def'e p*ç demesi, Abdülhamit Han hakkındaki fikirleri, devrimlerle beraber cemiyet hayatındaki büyük değişikliklerden bahisleri akıllara kazınıyor. Piyes kısmına atıfta bulunmuyorum, o kısım bizzat okunmalı...
Deli
DeliRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011131 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.