Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

21. Yüzyılda Dünya Düzeni ve Yönetişim

Devlet İnşası

Francis Fukuyama

Devlet İnşası Sözleri ve Alıntıları

Devlet İnşası sözleri ve alıntılarını, Devlet İnşası kitap alıntılarını, Devlet İnşası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birleşik Devletler, Fransa ve Japonya’dan daha az kapsamlı bir devlete sahiptir; Japonya’nın endüstriyel politikalar alanında 1960’lı ve 70’li yıllarda yaptı­ğı gibi, kredi paylaştırma yoluyla geniş sektörel değişiklikler­ de bulunmaya kalkışmamıştır; dahası Fransa’nın bürokrat ye­tiştiren okullarıyla övündüğü gibi, yüksek kaliteli ve birinci sı­nıf bürokrasisiyle de övünmez. Öte yandan, Birleşik Devletler bürokrasisinin kalitesi, çoğu gelişmekte olan ülkenin bürok­rasisinden çok daha yüksektir. Türkiye ve Brezilya ise, tersi­ne GSYH’nin önemli bir kısmını devlet sektörlerine akıttılar, millileştirilmiş endüstrileri işlettiler ve çok çeşitli ekonomik faaliyetleri hem kontrol ettiler hem koruma altına aldılar. Ülkeleri farklı çeyreklere kesin olarak yerleştirmek mümkün değildir. Bunun başlıca nedeni, devlet kapasitesinin aynı ülkenin idari kurumları arasında farklılık göstermesi­dir. Devletin boyutlarını doğrudan iç transferlere ve sos­yal programlara göre ölçecek olursak, Japonya, Fransa ya da Almanya’dan daha az kapsamlı bir refah devletine sahip­tir.
Sayfa 25 - 2. baskı - Mayıs 2005
Max W eber, devleti, ubelirli bir toprak par­ çası üzerinde, meşru fiziksel güç kullanma tekeline -başarıy­la- sahip çıkan bir insan cemaati" olarak tanırnlıyordu. Başka deyişle, devletin esası zorlamaydı: Birini bir ünifonna ve si­lahla donatıp, insanları devletin kanunlarına uyınaya zorla­ makla görevlendirme becerisi.
Reklam
ll. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeciliğin so­na ermesi, dünyanın gelişmekte olan bölgelerinin tamamın­da devlet inşa süreci fııryasını başlattı; bu süreç, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde başarıyla tamamlanırken, Afrika, Asya ve Ortadoğu'nun diğer pekçok ülkeleri için rafta kaldı. Çöken son Avrupa imparatorluğu -yani eski Sovyetler Birligi-farklı fark­lı çogunlukla da kötü sonuçlar doğuran aynı süreci tetikledi.
Pek çok ülkede ekonomik hedefler, adil bölüşüm ve etnik denge gibi diğer hedeflerle çekişme halinde olduğu için elverişli bir kurumsal bütünlük yoktur, söz konusu olan sadece elverişli bir konum için birbirleriyle çekişen kurumlardır.
Sayfa 38
Afrika'nın bu böl­gesindeki rejimleri "neopatrimonyal" olarak nitelendirmek yaygın bir eğilimdir. Bu terirn, siyasal erkin ülke liderlerinin destekçilerinden oluşan bir hısımlar ağı yararına kullanılma­sı anlamına gelir
Hukuk düzeninin, özelleştirmeden muhtemelen daha temel bir nokta olduğu ortaya çıktı
Reklam
Devlet olmanın eksik boyutları
Friedman, on yıl öncesine kadar, sosyalizmden dönüş yapan ülkeler için söyleyebileceği üç şey olduğunu belirtiyor: '' özelleştirme, özelleştirme, özelleştirme. '' "Fakat yanılıyordum," diye devam ediyor. "Hukuk düzeninin, özelleştirmeden muhtemelen daha temel bir nokta olduğu ortaya çıktı".
Sayfa 32
Zayıf devletler ve kamu idaresindeki delik
Nitekim "kurallara uygun çalışmak", sadece olağanüstü durumlarda başvurulan endüstriyel bir protesto şeklidir.
Sayfa 78
Birleşik Devletler, devlet yet­kesine karşı yapılan bir devrimle doğdu ve bunun sonucunda ortaya çıkan devlet karşıtı siyasal kültür, birey haklannın tar­tışmasız korunması yanında anayasal hükümet, güçler ayrılı­ğı, federalizm ve benzerleri gibi devlet erkini sınırlandıran il­kelerde ifade buldu.
Modern politikaların görevi devletin gücünü ehlileştirmek, devletin faaliyetlerini, ona hizmet eden insanlarca meşru görülen amaçlar doğrultusunda sürdürmek ve güç kullanımını yasal çerçeveye uydurmaktır.
Sayfa 24
Reklam
Amerikalılar ve Avrupalılar, uluslararası düzeydeki meşrui­yetin kaynağına ilişkin farklı görüşlere sahiptirler; Amerikalılar, bu kaynağın anayasal ulus-devlet içindeki demokratik çoğunlu­ğun iradesinden çıktığına inanırlar. Avrupalılarsa tek tek ulus dev­letlerin kanunlarından ya da iradelerinden daha çok, üstün adalet ülkelerine dayandığında inanmaya eğilimlidirler. Her iki taraf da, kendi ulusal tarihlerinde derinlere kök salmış nedenler yüzünden bu şekilde düşünür ve bu nedenleri anlamak çok da zor değildir.
Devletlerin Irak’a yaklaşımının doğru olup olmadığı tar­tışmaya açıktır ama zayıf ya da başarısız devletlerin dünyasında, güvenliğe duyulan ihtiyaçla, uluslararası kurumların bu ihtiyacı karşılama becerisi arasında ciddi, potansiyel bir uyumsuzluk var­dır ve bu duruma özgü şartların dikkatleri bu olgudan uzak tut­masına izin vermemeliyiz.
Devlet İnşası gündemdeki ulusal ve uluslararası politikalar hakkında düşünebilmek için okunması gereken bir kitap. Kitap devletin rolü, kamu idaresi ve uluslararası müdahale konusu da konularını tartışabilmek için iyi bir zemin hazırlıyor.
Kitapta, günümüzün en önemli meselelerinden birini ele alıyor: Devet İnşası. Ülkeler bir taraftan kendi devletlerinin nasıl yapılanması gerektiği konusunda düşünürken diğer taraftan da başka devletleri yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. Amerika’nın Irak’ı işgali ve sonrasında giriştiği Irak’ı demokratikleştirme denemesi de bu konuyu ayrıca önemli kılıyor.
Ekonomik verimlilik açısından bakıldığında, devlet sahasını küçültmek mi, devlet gücünü artırmak mı daha önemlidir?
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.