Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din Psikolojisi

Hüseyin Peker

Din Psikolojisi Gönderileri

Din Psikolojisi kitaplarını, Din Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Din Psikolojisi yazarlarını, Din Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din duygusunun insana verdiği mutluluğu, insanın kendini acz içinde hissettiği anda, dinin onun imdadına koşuşunu W. James şöyle if'ade etmektedir: "Kendimizi acz içinde, eksik hissettiğimiz bir anda din imdada koşmaktadır. Yalnız dindar olma halinde ona erişilebilen bir ruh hali vardır ki bu, bütün umutların kaybedildiği ve bizi çevreleyen hayatın adeta bizi terk ettiği bir anda ortaya çıkan dini duygu sayesinde bizi yeniden gençleştirmekte ve iç hayatımızı değiştirmektedir. Böylece bütün sıkıntılardan kurtulmuş, her türlü endişeden arınmış olarak kendimizi yepyeni bir dünyada buluruz. Böyle bir sevinç duygusuna ancak dinde rastlanılabilir. Aynı duyguyu başka yerde bulmak mümkün değildir.
Sayfa 113Kitabı okudu
İnsan Allah sevgisiyle olgun insan olma özelliğini kazanır. Çünkü Allah sevgisi insanı, Allah'ın yarattığı her şeyi sevmeye, hoşgörülü ve yardımsever olmaya iter.
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
Allah, insanı yaratan, insana nimetler veren, insanı koruyan, tüm kainatı insanın emrine veren bir varlık olarak ona inanan tarafından her şeyden daha çok sevilir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Şöyle ki, insan bir taraftan, teslim olduğu ve bağlılık gösterdiği kudretli bir varlık olduğuna inandığı Allah'ın emirlerine uymamanın korkusunu ve huzursuzluğunu yaşamakta, diğer taraftan bu korku onu tekrar Allah'a sığınmaya yöneltmektedir. Şüphesiz bu bilinçli bir korkudur ve Kur'an'a göre Allah'tan en fazla korkanlar, bilgin olanlardır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Din duygusundaki korkunun özelliği, kişiyi korktuğu ilahi varlığa yaklaştırması ve ona teslimiyete götürmesidir. Diğer korkulardan ayrılan en önemli yönü de budur. Çünkü korkuda uzaklaşmak, kaçmak, nefret etmek gibi eğilimler vardır. Din duygusundaki korkuda ise sığınmak, sokulmak, ümitlenmek gibi eğilimler bulunur. Yani Allah korkusundan yine Allah'a sığınılmakta, ona teslimiyet ve bağlılık gösterilmektedir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Vicdanı kuvvetli olanlar, az kötülük yapan, hatta hiç kötülük yapmamaya çalışanlardır. Bu nedenle eğer birey kötülükten ne kadar çekinir, başkalarına ne kadar yardımcı olmaya çalışırsa vicdanı o kadar kuvvetli olur. Bunun tam tersi olarak da sık sık suç işlerse vicdanı o kadar zayıflar.
Sayfa 109Kitabı okudu
Reklam
İnsanda vicdan denilen gücün muhakemeleri sonucu ahlaki duygular doğar.
Sayfa 108Kitabı okudu
Ahlaki Duygular
Hiç tanımadığımız iki insan arasında meydana gelen bir haksızlığa da içimizden tepki gösteririz. Haksıza kızar, haksızlığa uğrayana da acırız. Bizimle ilgisiz olaylar bile yerine göre bizde takdir, saygı, hayranlık, acıma, kızma, nefret ve küçümseme gibi duyguları harekete geçirir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Akli ve Mantıki Duygular - (Zihni ve Manevi Duygular)
... iyi anlaşılmayan bir kitabın okunması insanı sıkar ve üzer. İyi düzenlenmiş olan ve kolay anlaşılan bir kitabın okuması ise insana zevk verir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Sosyal Duygular
İnsan sevdikleri ile bir arada bulunmaktan, hatta sevdiği bir insanın iyi haberini almaktan mutluluk duyar. Buna karşılık, sevmediği kişinin yakınlarıyla bile bir arada bulunmaktan sıkılır. İşte bir insanın diğer kimselere karşı beslediği duygulara sosyal duygular denir.
Sayfa 107Kitabı okudu
332 öğeden 221 ile 230 arasındakiler gösteriliyor.