Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyalektik Materyalizm

Henri Lefebvre

Diyalektik Materyalizm Sözleri ve Alıntıları

Diyalektik Materyalizm sözleri ve alıntılarını, Diyalektik Materyalizm kitap alıntılarını, Diyalektik Materyalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marx şöyle ya­zıyordu: “işçi ne kadar emek harcayıp üretim yaparsa, kendi karşı­sında yarattığı yabancı şeyler dünyası o kadar güçlü ve kendi iç dün­yası o kadar yoksul hale gelir... Emek işçinin dışındadır; emeğiyle kendisini ortaya koymak yerine, kendisini yadsır ve mutsuz kılar...Yalnızca emek süreci dışında kendisi olur; dolayısıyla emeği bir ih­tiyacın tatmini değil, kendisi dışındaki ihtiyaçları tatmin etmenin aracıdır... İşçinin etkinliği öz-etkinlik olmaktan çıkar. Başkasına ait­tir, kendini kaybetme halidir. Sonuçta, çalışan insan kendisini ancak hayvani fonksiyonları içinde özgür hisseder: Yemek, içmek, üremek gibi. İnsani fonksiyonlannı gerçekleştirirken de kendisini hayvan gi­bi hisseder.Şüphesiz yemek, içmek ve üremek de gerçek birer insani İşlevdir. Ama onları etkinliğin diğer alanlanndan koparan ve bi­rer amaç haline getiren bir soyutlama içerisinde, hayvani hale gelir­ler... Söz konusu olan, işçiyle kendisine yabancı hale gelen etkinliği arasındaki ilişkidir.” (Ekonomi ve Felsefe Elyazmalan, s. 85 vd)
Sayfa 117Kitabı okudu
Fenomenolojiye göre, insanın kendiyle ve insan türüyle ilişki kurması, kendini gerçekleştirmesi, ancak bütün insanlığın faaliyeti sayesinde mümkün olabilir ve ancak insanlığın bütün tarihinin sonucu olabilir.
Reklam
Hiçlik düşüncesi, evrenin sonsuz üretkenliğinin soyut bir tasarımından ibarettir. Varlık veya hiçliği, nitelik veya niceliği, neden veya sonucu mutlaklaştırmak demek, hareketi inkar etmek demektir.
Tarih boyunca insan kendisini bir anlamda doğadan soyutlar, ama böylelikle doğayla daha derin bir ilişki, daha yüksek bir birlik kurar. İnsan doğaya ait sınırlı bir varlıktır; ama bir bütünmüş gibi davranır, etkin bir özne haline gelir, kendini konsolide etmeye ve yüceltmeye uğraşan kendiliğinden Yaşam olmaya girişir -kendisine sınırsız olanaklar açan sınırlı bir varlık olur- insan kendisini daha üst bir varoluş düzeyine taşımaya ve başlangıç noktasını aşmaya kadirdir. İnsan, durmadan başlangıç noktasına geri dönüp onu gittikçe daha yüksek bir düzeye çıkaran bir harekettir; kendi oluşunu içinde taşıyan ve adım adım hâkimiyet altına alan bir varlıktır. Sınırlılığı ve soyutluğu giderek bir güce dönüşür; insanın en sınırlı yönü -soyut anlak, yani nesneleri ve anları, araçları ve kavramları ayırarak sabitleme kapasitesi-, tam da bu artan gücün dayanağı haline gelir. İnsanın bilinci, hem insanın şeyler üzerindeki gücünü hem de sınırlılığını ifade eder; çünkü bu bilinç ancak ve ancak, soyutlama ve mantık dolayımıyla ve de doğaya yabancı olan teorik insanın zihninde ortaya çıkar. Dolayısıyla bilinç insanın hem sınırlılığının hem de sınırsızlığının ifadesidir. İşte insanın iç çelişkisi budur ve bu çelişki insanı sürekli derinleşmeye ve kendini aşmaya zorlar, insanın dramı ve ıstırabı kadar görkemi de buradadır. Sınırlılığın içinden insan, belirlenmiş, insani bir sınırsızlık çıkartır; bu sınırsızlık doğal varoluşun belirlenmemişliğini kuşatır, özgürleştirir ve aşar. Bu belirlenmiş sınırsızlığa, insan gücü, bilgi, eylem, aşk, Tin, ya da kısaca insani olan denebilir.
Hiçlik, göreli bir ölçüde bizzat varlığın içinde bulunur; her varlığın içinde ve varlığın her derecesinde; varlığın “kendi” ötekisi ve özgül olumsuzlanması olarak. Genel bir hiçlik düşüncesi, genel bir varlık düşüncesine benzer, aynen onun gibi yalıtılmış, “kendinde”, yetersizliği ve boşluğu derhal hissedilen bir düşüncedir.
Reklam
Marx tarihsel oluşumun diyalektik, karmaşık ve tesadüfi karakterini şu çarpıcı formülde özetlemişti: İnsan deneyiminin ilerleyişi genelde karanlık bir yol izlemiştir. Kölelik, büyük uygarlıkların çoğunda hâ­kimdir. Bu sınırlı uygarlıkların yıkılıp aşılması için devrimler ve savaşlar gerekti. Antik dünyanın toplumsal yapısındaki ve düşünce­sindeki sınırların kaybolması için antikitenin çökmesi gerekti. Bu “karanlık yol” varlığı kemirir ve yok eder, onun çürümesine ve kri­zine yol açar, yeni bir toplumsal gerçekliğin öğelerini ortaya çıkarır. Negatif olan, başta tesadüfi bir tezahürken, ardından yeni bir öz ha­line gelir. İlk başta mütevazı, dışsal ve dağınık bir biçim alır. Ancak başta yalıtılmış ve güçsüz olan bu öğelerin sayısı arttıkça, yavaş ya­vaş gerçekliğin yeni bir düzeyi olarak ortaya çıkar. Örneğin ortaçağ­daki ilk tüccarların içinden burjuvazi doğdu, ilk proleterler de, iflas etmiş zanaatkarların arasından çıktı; bunların XVI. yüzyıl başında oldukça düşük olan sayısı gittikçe arttı ve sonunda yeni bir sınıf, ye­ni bir toplumsal gerçeklik belirdi.
Sayfa 105Kitabı okudu
maddi üretim güçleri, geli­şimlerinin belirli bir aşamasında, mevcut üretim ilişkileriyle çelişki­ye girer... O ana dek üretici güçlerin gelişiminin aldığı biçimi temsil eden bu mülkiyet ilişkileri birer engel haline gelir. Bir toplumsal bi­çim, içerdiği bütün üretici güçler gelişmedikçe asla ortadan kaybol­maz; bu biçimin yerini daha üstün üretim ilişkileri almadan önce, bu yeni ilişkilerin varoluş koşulları eski toplumun bağrında yeşermiş olmalıdır. Bu nedenle, insanlık ancak ve ancak çözebileceği me­seleleri ele alır...”
Hiçlik düşüncesi, evrenin sonsuz üretkenliğinin soyut bir temsilinden ibarettir.
Sayfa 18 - Kanat KitapKitabı okudu
“Her tür üretim, belirli bir toplumsal biçim çerçevesinde doğanın insan tarafından sahiplenilmesinden oluşur.”
Reklam
Nasıl felsefe proletaryada maddi silahlarını bulursa, proletarya da felsefede düşünsel silahlarını bulur. Felsefe bu kurtuluşun kafasıysa, proletarya da yüreğidir.
Canlı birey, aslında kendi güçleri olan, kendi nesnel içeriği olan dış güçlerle karşı karşıya ge­lir. Bunların dışsallığını aşarak, bunlan entegre ederek, kendi tam gelişimini gerçekleştirir. Zenginlik ve yoksunluk -dinî bir bilinç ve kötü bir dünyevi bilinç, soyut kültür ve kültür yoksunluğu, devlet ve fiili baskı- geçmişte ve günümüzde insani gerçekliği parçalayan temel çelişkilerdir.
“iyi” şüphecilik, kaba dogmatizmi eleştirir ve yok eder.
Toplumsal determinizm, insanın içindeki insan olmayan, doğal mücadelelerin ve biyolojik gerçekliklerin insanın içindeki uzantısıdır. Henüz gerçekleşmemiş olan insandır: İnsanın içindeki doğadır.
"Bütün fikirlerde doğru olan bir şey vardır."
73 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.