Bir İnsanin Hemen Her Şeyi Anlatma Girişimi

Dünya'nın Tüm Dertleri

Marcus Chown
8/10
89 Kişi
270
Okunma
94
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme
"Dünya düzenden yoksun değildir. Güneş her sabah doğar. İnsanlar gençleşmez, yaşlanır. Bir sonuç her zaman bir sebebi izler. Dünyanın kumaşında bir düzen vardır." Neden nefes alıp veririz? Para neden var? Yaşam neden cinsiyeti icat etmiştir? Neden bir şey olması, hiçbir şey olmamasına baskındır? Beyin nasıl çalışır? Gelişkin bir maymun soyundan başka bir şey olmayan -ve DNA'sının üçte biri mantar DNA'sıyla ortak olan- bizler nasıl yeryüzünün hakimi olduk? Zemin katta yaşayan insanların üst kattakilere göre geç yaşlandığını ya da uygarlık tarihindeki temel kırılma noktasının gıdaları pişirmeye başladığımız an olduğunu duymak sizi şaşırtır mıydı? Peki ya bizi kuşatan evrenin dev bir hologramdan ibaret olması ihtimali? Karmaşık meseleleri biz sıradan insanlar için anlaşılır bir dille anlatmaktaki hüneriyle haklı bir şöhret edinen Marcus Chown bu kez büyük bir işe kalkışıyor: yaşama etki eden her şeyi anlamak ve anlatmak. Kapitalizmden görelilik teorisine, termodinamikten toplum dinamiklerine, seksten hayatın kökenine kadar her şeyi... Dünyanın Tüm Dertleri meraklı bir zihnin, dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için çıktığı galaksiler, uygarlıklar ve türler arası bir yolculuk. Ve yan koltuk sizin için ayrılmış.
Yazar:
Marcus Chown
Marcus Chown
Çevirmen:
Zeynep Arık Tozar
Zeynep Arık Tozar
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Basım Tarihi: 2015Yayınevi: Domingo YayıneviOrijinal Adı: What a Wonderful World: One Man's Attempt to Explain the Big Stuff
ISBN: 9786054729531Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Rönesans İnsanı
Neden Rönesans İnsanı dedim kısaca anlatayım. 17. Ve 18. Yüzyıllarda entelektüel insan profili, her bilgiye hakim olan insandı. Sebebi ise o dönem yüksek tahsil gören insanların üniversitede okuyabilecekleri sadece üç bölüm vardı; Felsefe, İlahiyat ve Hukuk. Durum böyle olunca hangi bölümde ilerlemek isterse kişi, o alanda çok geniş bir bilgi birikimine hakim oluyordu. Tabi daha sonra alanlar çok genişlediğinden tümü ayrı ayrı alt bölümlere ayrılmış. 20. Yüzyılın entelektüel insanı da latifeyle karışık, kuantum bilen ve Rus Edebiyatına hakim olan insanlar şeklinde nitelendirilmiş. Zaten maddi anlamda zenginlik ile entelijansya evlidir denir. Bu dönem için sanırım zenginlik arttıkça aptallığın da arttığını gözlemleyebiliyoruz. Kitapla üstteki paragrafın sandığınızın aksine çok alakası var. Benim gibi sosyal bilimlerle ilgiliyseniz ve pozitif bilimden de pek anlamıyorsanız, bu kitap biraz olsun bizi bu konuda aydınlatacak nitelikte. Ağırlıkla Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi ana bilim dallarının, en azından yüzeysel bilgilerini herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde anlatılmış. Benim için bu konularda okumak bir ilk oldu ama gayet zihin açıcı ve faydalı bir okuma olduğunu söyleyebilirim. Bir çok bilmediğim ama yaşamın temel taşları olan bilgileri öğrendim. Bana göre entelektüel insanın bir alt tanımı da şöyle ki; “her konu hakkında bilgi sahibi olan ama tek bir alanda en iyi olan” kişi şeklindedir. Bu şiardan hareketle kitabı okumaktan gayet zevk aldım ve özellikle sözel ekibe tavsiye ederim. İyi Okumalar…..
Dünya'nın Tüm Dertleri
Dünya'nın Tüm DertleriMarcus Chown · Domingo Yayınevi · 2015270 okunma
Reklam
%41 (160/384)
·
Puan vermedi
Bir kitaba başında adapte olabilmek önemli, ben olamadım :) Arkadaşıma verdim ilk günden yarıladı, çok güzelmiş, çok yararlı bilgiler varmış. Siz yine de bi okuyun :)
Dünya'nın Tüm Dertleri
Dünya'nın Tüm DertleriMarcus Chown · Domingo Yayınevi · 2015270 okunma
384 syf.
9/10 puan verdi
·
25 günde okudu
Big Bang'den başlayıp atomlardan hücrelere, hücrelerden çok hücreli canlılara, canlılardan makro evrene kadar akıldaki tüm sorular güzel bir sırayla değinilmiş; teoriler ve bilimsel çalışmaların sonuçlarıyla açıklanmaya çalışılmış. Kitabın içeriğini beğendim fakat "Mikrobiyota" kitabını da okuduğum "Domingo" yayın evinin notları sayfaların altına koymak yerine en arkaya koymasını hiç beğenmedim, beni okurken çok yordu.
Dünya'nın Tüm Dertleri
Dünya'nın Tüm DertleriMarcus Chown · Domingo Yayınevi · 2015270 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.