Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri

Berna Moran

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri Sözleri ve Alıntıları

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri sözleri ve alıntılarını, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri kitap alıntılarını, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanatta toplumculuğu daha fazla sınırlamak ve elini kolunu bir ideolojiye bağlamak hatadır.
Reklam
İşte bunu anlatmaya çalışıyordum...
Tarihsel eleştiri yapanlar, bazen eserleri, değerlendirmeye gelince, yanlış bir ilkeye saplanırlar. Derler ki, eser çağındaki amaca ulaşabilmiş ve o çağın okurunun eserden beklediklerini yerine getirmişse başarılı bir eserdir. Biz bugünün açısından yargılamamalıyız eseri, o çağın açısından, o çağın zevkine göre yargılamalıyız. Oysa eseri kendi geleneği, kuralları içinde, aslında olduğu gibi görmek başka bir iş, aslında olduğu gibi görülen bir eserin iyi veya kötü olması başka bir iştir. Her çağın güzellik anlayışı başkadır, bundan ötürü eseri kendi alıştığımız ölçülere göre yargılamayalım, o çağın yargısını kabul edelim dersek tam bir göreciliğe düşeriz. Tersini yapmak, dar bir anlayışa kapılmak da yanlıştır, çünkü edebiyat eserlerinin çeşitleri zengindir. Herhalde bir edebiyat eserini hemkendi çağındaki hem de onu izleyen çağlardaki eserleri göz önünde tutarak, belli bir çizgi üzerinde aldığı yere göre değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Tarihsel Eleştiri
Olaylar rastlantılarla, mucizelerle açıklanamaz; psikolojik ve sosyal kanunlarla açıklanabilir.
Oysa dengeli insan, bilge kişi, aklını kullanarak duygularını dizginlemesini bilen kişidir.
Gerçi hayatta öyle olmuyordu; kötüler her zaman cezalarını bulmuyor, iyiler mutluluğa kavuşmuyorlardı.
Reklam
Edebiyat, dizginlememiz gereken duygusal yanımızı coşturur.
Bazı filozoflara sorarsanız, bir şeyi yaşamak onu bilmek değildir.
Sayfa 278 - İletişimKitabı okudu
1)     Her toplumcu eser ve ancak toplumcu eserler iyidir. 2)    Her iyi eser toplumcudur, ama her toplumcu eser iyi değildir. 3)       Bazı toplumcu eserler iyidir.
Marksist Eleştiri
Yazarı başkalarından ayıran nokta bir çeşit ruh hastası olması değil -çünkü hepimiz biraz öyleyiz-, bu nevrozu başarılı bir şekilde nesnelleştirilebilmesidir.
Sayfa 155
Reklam
Kısacası, hiçbir metnin tek ve kesin anlamı olamaz.
Sayfa 202 - İletişim Yayınları- 30.baskı, 2020- Rus BiçimciliğiKitabı okudu
“Yazar kendi görüşünü ne kadar saklarsa sanat eseri için o kadar iyidir”
Gerçek sanat bize ahlâksal, güzel duygular aşılamaz, kişiliğimizi tam bir kordinasyona kavuşturur ki asıl yararlı olan da budur. A Richards
Sanat, felsefe ve bilim gibi doğrudan doğruya kavramlarla çalışmaz, önermeler de sürmez ortaya.
20. yüzyılın başlarında Marcel Proust, James Joyce, V. Woolf ve daha başka yazarlar, ağırlığı olay örgüsüne, öykü yönüne vermeyen yeni bir roman getirmişlerdi. Bu romanlarda aksiyon azalır, onun yerine anlatım ,ritm, simge, örüntü ve bilinç akışı öğeleri ön plana geçer.
Sayfa 170 - iletişimKitabı okudu
1.358 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.