Eğitim ve Yaşamın Anlamı

Jiddu Krishnamurti

Eğitim ve Yaşamın Anlamı Gönderileri

Eğitim ve Yaşamın Anlamı kitaplarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı sözleri ve alıntılarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı yazarlarını, Eğitim ve Yaşamın Anlamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aklı duygudan ayırdık ve aklı duygu pahasına geliştirdik. Tek bacağı diğerinden çok daha uzun olan üç bacaklı nesne­lere benziyoruz ve hiç dengemiz yok. Entelektüel olmak için eğitiliyoruz; eğitimimiz aklı keskin, kurnaz, açgözlü olması için yetiştiriyor ve böylece akıl, hayatımızın en önemli rolünü oynuyor. Zekâ akıldan çok daha muhteşemdir, çünkü mantık ile sevginin bütünleşmesidir; ancak zekâ sadece kendini bil­me, kişinin toplam sürecini derinden anlama ile gelir.
Modem eğitim zekâyı geliştirirken, insan varlığının top­lam sürecine bir anlayış getirmeden, gitgide daha fazla teori ve veri sunuyor. Bizler oldukça entelektüeliz; kurnaz zihinler geliştirdik ve açıklamalara takıldık. Akıl teori ve açıklamalar­ la tatmin olsa da zekâ tatmin olmuyor ve varoluşun toplam sürecini anlamak için, zihin ile kalbin bütünleşmiş şekilde ha­reket etmesi gerekiyor. Zekâ sevgiden ayrı değildir.
Reklam
Varoluş ilişkidir ve ister organize bir dine ait olalım ya da olmayalım, ister sözlere veya ideallere takılalım, acılarımız sadece kendimizi ilişkilerde anlama yoluyla çözümlenebilir. Sadece kendini bilme insana sükûnet ve mutluluk getirir, çünkü kendini bilme zekâ ve bütünleşmenin başlangıcıdır. Zekâ yüzeysel bir tanzimden ibaret değildir; zihnin yetiştiril­mesi, bilginin elde edilmesi değildir. Zekâ yaşamın yöntem­lerini anlama kapasitesi, doğru değerleri algılamadır.
Kesinlik ve güvenlik açlığı benliğin en büyük aktivitelerinden biridir ve bu zorlayıcı dürtü sürekli izlenmelidir; salt başka bir tarafa yönlendirilmeden ve zorlanmadan ya da ar­zu edilen bir kalıba uydurulmadan. Benlik, "ben" ve "benim" çoğumuzun içinde son derece güçlüdür; uyurken ya da uya­nıkken hep tetiktedir, her zaman kendi kendini güçlendirir.
Otoriteye çeşitli biçimlerde tapınırız; bilgi, başarı, güç vs. Bizler bir gencin üstünde otoritemizi kullanırken, bir yandan üstün otoriteden korkarız. İnsan içsel görüşe sahip olmadı­ğında, dış güçler ve pozisyon çok fazla önem arz eder; o za­man birey otorite ve zorlamaya git gide daha çok maruz kalır, başkalarının enstrümanı haline gelir. Bu sürecin etrafımız­ da devam ettiğini görebiliriz.
Otoritenin peşinden gitmek zekânın inkârıdır.
Reklam
373 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.