Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi

Ehl-i Sünnet Akaidi

Ebubekir Sifil

Ehl-i Sünnet Akaidi Sözleri ve Alıntıları

Ehl-i Sünnet Akaidi sözleri ve alıntılarını, Ehl-i Sünnet Akaidi kitap alıntılarını, Ehl-i Sünnet Akaidi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Falanca veli zat falanca konuda bir şey söylediğinde bu sözü Kitab'a, Sünnete, İcma'ya uyuyorsa alırız, uymuyorsa "Kendisini bağlar, bizi bağlamaz" deriz.
Sayfa 250Kitabı okudu
"Sadakanın ömrü uzatması, ecel değişmiyorsa nasıl bir izaha kavuşturulabilir? Ömrün uzaması ecelin değişmesi anlamında değildir. Yani sadaka vermemesi halinde 70 sene yaşayacak bir insan sadaka verdiği için 150 sene yaşayacak değil. O insan yine 70 sene yaşayacak. Fakat Allah onun ömrüne öyle bir bereket verecek ki, o insan 150 sene içerisinde yapılacak işleri 70 sene içerisine sığdırabilecek. Yoksa 70 senenin sonunda öleceği, eceli takdir edilmiş bir kimse için "Sadaka verirse bunun ömrünü 100 sene daha uzatayım" şeklinde -haşa- bir kararsızlık, belirsizlik durumu Cenab-ı Hakk'ın ilmi ve takdiri için söz konusu değildir. "
Sayfa 96 - Rıhle Kitap, 1. Baskı, Haziran 2015Kitabı okudu
Reklam
"Ben başardım" demeyiz, "Allah muvaffak kıldı", " Allah yardım etti, bizde bu işi yapabildik" deriz.
"Günahlarımızdan dolayı ümitsizliğe düşmeyiz, "benim işim bitti ben de cehennemlik oldum" demeyiz yahut "ben artık paçayı kurtardım, köprüyü geçtim,ben artık cennetliğim" de demeyiz. Korku ile ümit arasında (havf ile reca) bir denge noktası var ki onu tutturmamız isteniyor bizden.Yani ümidimizi kaybetmeyeceğiz ama emin de olmayacağız.Kendimizi garantide görmeyeceğiz ama umutsuzluğa da düşmeyeceğiz. "
Sayfa 208 - Rıhle Kitap, 1. Baskı, Haziran 2015Kitabı okudu
" Mülk 𝙊'nundur dilediğine verir, dilediğinden alır. Dilediğini vezir eder,dilediğini rezil eder. 𝙊'nun iradesine teslim olmak ve bu teslimiyette 𝙊'nun rızasına ulaşmak; aslolan budur. "
Sayfa 40 - Rıhle Kitap, 1. Baskı, Haziran 2015Kitabı okudu
Dualarımızın sonu şudur: Elhamdü lillahi Rabbi'l-alem'in ..
Sayfa 256
Reklam
Murad-ı İlahi İle Rıza-i İlahi arasındaki fark
Bu kainatta olup biten her şey Cenabı Hakkın iradesiyle, muradıyla oluyor, O murad etmezse olmuyor, dedik. Buna karşılık Mutezile bize bir soru soruyor, bunu Mustafa İslamoğlu da soruyor : "Allah şerri murad eder mi?! Allah günahı diler mi?!, Allah çirkinliği, haramı murad eder mi?!" Biz de "Evet eder" diyoruz. Cenabı Hakkın muradı, dilemesi başka şeydir, rızası başka şeydir. Her şey Cenabı Hakkın dilemesiyle oluyor ama o murad ettiği şeylerin bir kısmından razıdır bir kısmına rızası yoktur. İmana rızası vardır, küfre rızası yoktur. Küfrü dileyen de O dur günahı dileyen de. Dilemezse olmaz.
Rıhle KitapKitabı okudu
" Biz Allah'a şirk koşmayız"
Sayfa 136 - Rıhle Kitap, 1. Baskı, Haziran 2015Kitabı okudu
Herhangi bir dini hükümle, herhangi bir dini sembol ile alay eder, dalga geçerse bu, o insanı dinden eder. Bizim fukahamız, ulemamız "Elfaz-ı küfür" yani, "İnsanı küfre düşürebilecek sözler ve haller" başlığı altında müstakil kitaplar yazmışlar. Burada insan ne yaparsa, ne söylerse, hangi konuda nasıl davranırsa imanından olur, tek tek maddeler halinde sıralamışlar. Yani bir adam dini bir sembolle alay ederse; mesela ezan okunurken "Ya bu nedir, günde beş vakit kafamızı şişiriyor" dese Allah korusun kafir olur. Veya bir Müslümanın kıyafetiyle alay etmek maksadıyla "Bu nedir ya, bu geçmişte kaldı, böyle bir şey olmaz" falan dese -Allah korusun dinden çıkar. Bu şiardır, semboldür, dine ait bir şeydir. Dolaysıyla dine ait bir şeyi alay konusu yapmak, istihza konusu yapmak kişiyi dinden eder.
Sayfa 205
Kader meselesini incelerken, Mustafa İslamoğlu bağlamında gündeme getirmiştik. Onun, "Allah insanlar için şerri murad etmez" gibi bir iddiası var. Mutezilenin iddiası bu malum. Biz de buna Kur'an ayetlerinden hareketle cevap vermiştik: Müşrikler diyorlar ki, başımıza iyi bir şey geldiği zaman bu Allah'tandır, kötü bir şey geldiği zaman sendendir ey Muhammed diyorlar. Ayet-i kerime de buyuruyor ki "Hepsi Allah indindendir." Dolayısıyla başımıza gelen iyi şeyler biz hak ettiğimiz için gelmiyor; Cenab-ı Hakk'ın fazl u keremi olduğu için geliyor. Başımıza gelen kötü şeyler yani dalalet, sapkınlık, küfür, isyan, şirk, masiyet... gibi şeyleri de Cenab-ı Hakk bize, biz hak edersek musallat kılıyor. Yani imandaki, hidayet yolundaki kimseyi Cenab-ı Hakk durup dururken küfre dalalete sevk etmez. O insan kendisi azar, kendisi yoldan çıkar Cenab-ı Hakk da onu istediği hedefe ulaştırır. Ama bir insan hidayetteyse, esenlik içindeyse bu Cenab-ı Hakk'ın lütfu keremidir, insanın hak etmesiyle olmuş değildir. Çünkü ayeti kerimede: "Allah Teâlâ dilerse kişiyle kalbi arasına girer." buyuruluyor.
Sayfa 101
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.