Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi

Ehl-i Sünnet Akaidi

Ebubekir Sifil

Ehl-i Sünnet Akaidi Sözleri ve Alıntıları

Ehl-i Sünnet Akaidi sözleri ve alıntılarını, Ehl-i Sünnet Akaidi kitap alıntılarını, Ehl-i Sünnet Akaidi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dualarımızın sonu şudur: Elhamdü lillahi Rabbi'l-alem'in ..
Sayfa 256
Efendimiz Mirac'ta Cenab-ı Hakk'ı gördü mü?
Bir iki nakil dışında Ehl-i Sünnet'in hemen hemen tamamı diyorlar ki "Hayır, görmedi". "Ya Rasulallah, Cenab-ı Hakk'ı gördün mü?" diye ona sorulduğunda buyurdu ki: "Bir nur vardı. Ben Cenab-ı Hakk'ı nasıl göreydim." Efendimiz (s.a.v)'in gördüğü bir nurdur, o nur Cenab-ı Hakk'ı perdeleyen bir nurdu. Cenab-ı Hakk'ı görmedi, bir nur gördü. Ehl-i Sünnet'in hemen tamamının itikadı budur.
Sayfa 161
Reklam
Cenab-ı Hakk'ın bize lütfettiği şey tamamen O'nun fazl u keremiyle idrak ettiğimiz şeydir. "Biz hak ettik", "ben başardım" demiyoruz. Bu mümin edebine de hakikate de aykırıdır. "Ben başardım" demeyiz, "Allah muvaffak kıldı", "Allah yardım etti, biz de bu işi yapabildik" deriz. Onun için kitapların önsöz veya sonlarında şu yazıya rastlarsınız: ''Tevfik Allah'tandır." Dolayısıyla Cenab-ı Hakk'ın dilediği kimseye afiyet ve hidayet vermesi, onu küfür ve dalaletten koruması tamamen Cenab-ı Hakk'ın fazl u keremidir.
Sayfa 100
lمl
Sadakanın ömrü uzatması, ecel değişmiyorsa nasıl bir izaha kavuşturulabilir? Ömrün uzaması ecelin değişmesi anlamında değildir. Yani sadaka vermemesi halinde 70 sene yaşayacak bir insan sadaka verdiği için 150 sene yaşayacak değil. O insan yine 70 sene yaşayacak. Fakat Allah onun ömrüne öyle bir bereket verecek ki, o insan 150 sene içerisinde yapılacak işleri 70 sene içerisine sığdırabilecek. Yoksa 70 senenin sonunda öleceği, eceli takdir edilmiş bir kimse için "Sadaka verirse bunun ömrünü 100 sene daha uzatayım" şeklinde -haşa- bir kararsızlık, belirsizlik durumu Cenab-ı Hakk'ın ilmi ve takdiri için söz konusu değildir.
Sayfa 96
Allah ortağı olmayan tektir. Doğru olan "tek" diye tercüme etmektir. Türkçede birdir diye ifade ediyoruz ama rakamsal "bir (1)"lik değil, "tek"lik anlamında birlik. Rakamsal birlik nedir? Diyelim ki bir tane bardak, yanına bir bardak daha koyarsak iki tane olur. Yani O'nun benzeri vardır. Bir şey bir taneyse aynısından eklendiğinde iki olur, üç olur. Dolayısıyla Tek olmaktan çıkar. Bir olan şey yanına bir ikinciyi almaya, iki olmaya, üç olmaya yatkındır ama tek olan şey yanına ikinciyi alamaz. Dolayısıyla tektir demek daha doğru olur.
Sayfa 13
Cenab-ı Hakk'ı zihnimizde canlandırmaya çalışmayacağız. O nasıldır? Aklımıza bu konuda gelen her ne varsa Cenab-ı Hakk ondan başkadır, farklıdır. Bunu hafızamıza yerleştirince tenzih konusunda temel bir problemi aşmış oluruz. Cenab-ı Hakk'ın zatı konusunda aklımıza gelen her ne varsa Cenab-ı Hakk ondan başkadır. Çünkü aklımıza gelen şeyler gördüğümüz şeylerin yansımasıdır, suretleri, biçimleridir. Görmediğimiz bir varlığı tasavvur edemeyiz. Size desem ki mesela, ben dün sokakta giderken bir adam gördüm kafasının üstünden çıkmış bir el vardı, tepetakla o elinin üzerinde geziyordu. Ayaklarının yerinde iki tane kol vardı kollarının yerinde kulakları vardı. Siz böyle bir şeyi tasavvur edemezsiniz, daha önce görmediniz çünkü. "Yahu nasıl bir şey bu?" dersiniz. İnsanın zihninde tasavvur ettiği her şey daha evvel görüp de zihnine nakşettiği şeylerdir. Cenab-ı Hakk'ı görmediğimize göre O'nun zatı hakkında aklımıza gelen her ne varsa Cenab-ı Hakk ondan başkadır diyeceğiz. Bunu tasavvurumuzun temeline yerleştireceğiz.
Sayfa 59
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.