Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekolojik Bir Topluma Doğru

Murray Bookchin

Ekolojik Bir Topluma Doğru Sözleri ve Alıntıları

Ekolojik Bir Topluma Doğru sözleri ve alıntılarını, Ekolojik Bir Topluma Doğru kitap alıntılarını, Ekolojik Bir Topluma Doğru en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir biyolojik silah olarak Covid-19 örneği...
''Ekolojik krizin bir diğer boyutu ise önceki kuşağın ürettiği nükleer ve biyolojik silahların kullanılması durumunda yaşanabilecek bir yok oluştur. Hiyerarşi ve tahakkümle beslenen kapitalist ve otoriter güçlerin söz konusu barbarlığı, biyosferin topyekün çöküşüne yol açabilecektir. Ekolojik krizin bir diğer yönü de kapitalizmin söz konusu krizi daha da derinleştirmesidir.''
''Doğa, gittikçe farklılaşan ve karmaşıklaşan yaşam biçimlerinin birikimsel evrimidir.''
Reklam
Genetiği Değiştirilmiş İnsanlık
'"Günümüzdeki ekolojik bunalımın özü, bu toplumun, geçmiş bütün örneklerinden daha fazla olmak üzere, organik evrimin getirdiklerini kelimenin tam anlamıyla mahvetmesidir.''
Ekoloji, salt bir çevre hareketi değil, bir toplum ve bilim felsefesi, anti-hiyerarşik ve anti-otoriter bir toplum projesi, bir eylem ve yaşam tarzıdır.
Genelde artık neyin "haklı", "iyi" ya da adil olduğundan değil; sağladığımız faydaya göre, daha doğrusu maruz kaldığımız tehlikelere ya da yoksunluklara göre, neyin daha az ya da daha çok kötü olduğundan bahsediyoruz.
Sayfa 38 - pdfKitabı okudu
İnsan, çıkarlarının bir toplamı, sınıf bilinci de bu çıkarların bilinç düzeyinde genelleştirilmesi olarak ortaya çıkar.
Reklam
İdeolojiler kıskacında doğa...
Toplum ve doğa ikiliğinden yola çıkan mekanistik yaklaşımlar, bunun sonucu olarak doğayı bir tahakküm nesnesine dönüştürmektedirler.
Geleneksel kent, insan toplumsallığını nasıl kan bağlarından kurtarıyorsa, megaşehir de genelde toplumsallığı çözer ve onu sayısız bir çokluğa indirger. Kent planlaması bu çözme eylemini ideoloji olarak temsil eder. Dinamik tasarımda, insanlar "nüfus" olarak nitelenir ve insan ilişkileri de ihtiyaçlar ve mevcut sistemin kısıtlamaları tarafından yönlendirilen salt hareketler halini alır.
Sayfa 163 - pdfKitabı okudu
Yaşadığımız ekolojik krizin kökeni hakkında
''Geçmişten günümüze hiyerarşi ve tahakkümün İlk Çağ’da ticari formdan, Orta Çağ’da zanaatkar forma, günümüzdeyse endüstriyel forma ve nispeten enformasyon formuna evrilmesi, beşeri mekan ile doğal mekanın uyumunu güçleştirmiş ve sürekli ertelemiştir.''
şimdi, şu anda!
1968'de, Fransız öğrencileri Paris duvarlarına "Pratik ol, imkansızı iste" sloganını yazıyordu; bu slogana ben de "imkansızı yapmazsak, düşünülemeyenle yüzleşeceğiz" katkısını yaptım.
Sayfa 35 - pdfKitabı okudu
Reklam
İnsanın doğaya hükmetmeye yazgılı olduğu nosyonu insanın insan üzerindeki, daha erken bir döneme gidersek, belki erkeğin kadın üzerindeki ve yaşlının genç üzerindeki tahakkümünden kaynaklanır.
Sayfa 63 - pdfKitabı okudu
Şimdi "radikal" dediğimiz şey, üç asırlık devrimci muhalefet, toplumsal ajitasyon, entelektüel aydınlanma ve popüler başkaldırının tiksindirici bir taklididir. Zamanımızın radikal po­litikaları denince akla, seçim sandığının rehaveti, imza kampanyalarının ölümcül yavanlığı, arabalara yazılan sloganlar, manipülatif politikacıların çelişkilerle dolu retoriği, kamusal coşku yaratan gösteri sporları ve nihayet küçük reformlar için diz çöküp yalvaranlar geliyor (...)
Sayfa 18
Basit bir cinsel işbölümüne dayanan, devlet ve hiyerarşik kurumlar barındırmayan, "ilkel" denen toplumlar gerçekliği, bizim yaptığımız gibi, olguları "üstün", "aşağı" ya da "üst", "alt" terimlerine göre sınıflandıran bir filtre yardımıyla algılamazlar. Bu gerçek anlamda organik cemaatler, eşitsizliğin yokluğunda eşitlik anlamına gelen bir sözcüğe de sahip değildirler. (...) eşitlik uygulanacak bir ilke olarak değil; şeylerin bizzat doğasında, kültürün kendisinin demokratik yapısında bir yan ürün olarak vardır. Böylesi toplumlarda eşitlik hedefine ulaşmak gibi bir çaba yoktur. Çoğunlukla, kıyaslama yapmak için dilsel bir mekanizma bulunmaz. Onun yerine, yaşa ve cinsiyete bakmaksızın, insana ve tüm bireylere mutlak bir saygı vardır.
Sayfa 64 - pdfKitabı okudu
Bu toplumun tahrip gücü insanlık tarihinde eşi olmayan bir dü­zeye erişmiştir; ve bu güç, neredeyse sistematik olarak tüm canlı dünya ve onun maddi temelleri üzerinde duygusuz bir yıkım aracı olarak kullanılmaktadır.
''Kapitalizm, kendisinden önceki doğa toplum ayrımını onayladığı gibi, doğanın talanını da toplumun temel yasası haline dönüştürmüştür.''
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.