Kapitalsiz Kapitalistler - Eğitim Üretim İçindir - Devrimcinin Sözlüğü

Emekçinin Kitaplığı

Harun Karadeniz

Emekçinin Kitaplığı Gönderileri

Emekçinin Kitaplığı kitaplarını, Emekçinin Kitaplığı sözleri ve alıntılarını, Emekçinin Kitaplığı yazarlarını, Emekçinin Kitaplığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanın bilgisi, geniş anlamda çevresinin veya ortamının bir ürünüdür. Ancak bu sözden, insan yalnızca gördüğü ve algıladığı şeyleri bilebilir, yeni hiç bir şey yaratamaz anlaşılmalıdır. İnsan bilgilerini geliştirebilir, yeni buluşlara varabilir, ancak bu gelişme ve buluşlar eski bilgilerinden tamamen kopuk olamaz. İnsanın bilgisi, dünyamızın yapısı ve dünyamızdaki olayların oluş kurallarıyla sımrlanmıştır. Evren içinde dünyamızın ne kadar küçük bir noktacık olduğunu düşünmek; evren içindeki insanın bilgisini henüz ne kadar sınırlı olduğu hakkında iyi bir fikir verir. İnsanın bilgisi, içinde yaşadığı ortamın insana yaptığı etkilerle sıkı sıkıya bağlıdır. O kadar bağlıdır ki; bir insanın bilgisini insanın içinde yaşadığı ortamdan ayrı olarak düşünürsek doğru bir değerlendirme yapamayız."
Belge Yayınları
"İnsan denilen varlığın beynine, tek yanlı bilgiler doldurarak onu robotlaşmak mümkün. Fakat insanı robotlaştırarak üretim yapan bir varlık haline getirmeye eğitim diyemeyiz."
Belge Yayınları
Reklam
Bilinemezcilere göre bilgi mümkün değildir. Bunlardan Protagoras (İ.Ö 485-411) "İnsan her şeyin ölçüsüdür" der ve insanın bilgisinin ancak kendisine göre olabileceğini söyler. Sokrat (İ. Ö. 468-400) "Bir şey bilmiyorum, hiç bir şey bilmediğimi" der. Arkesilaos (İ. Ö. 316-241) Sokrat'ın sözünü "hiç bir şey bilmediğimi de kesin olarak bilemiyorum" diye değiştirir. Yine, "Kant İdealizmi, Comte Pozitivizmi, Spencer Evrimciliği, Sartre ve Camus Egzistansiyalizmi" de gerçeğin insana yabancı olduğu ve hiçbir zaman bilinemeyeceği kanısındadır. Örneğin Camus "Evren, insan için uyumsuzdur ve hiç bir zaman bilinemez" der.
Belge Yayınları - Bilinmezciler (Agnostisizm)
"Günümüzde çocuğunu ilkokuldan üniversiteye kadar okutmak isteyen insanlarla, bir dağ köyünde yaşayıp çocuğunu kendi olanaklan ve bilgisi oranında avcı veya tarımcı yetiştirmek isteyen insanların amacı, bir noktada ortaktır: Çocuğun dünyayı bilmesi ve bu bilgiyle geçimini sağlayıp daha rahat bir hayat sürebilmesi. Bu amacın sağlanması için şehirdeki insan, çocuğunu üniversiteye gönderir. Çünkü şehirli insan için eğitim, üniversite bitirmedir. Okuma yazması olmayan ve köyünde okul bulunmayan bir köylü ise çocuğuna çobanlığı, ilkel tarımın nasıl yapıldığmı, karasabam ve kağnıyı öğretecektir. Çünkü o köylü için eğitim bunlardır ve kendi kültürü ancak karasaban ve kağnıyı kapsamaktadır."
Belge Yayınları
"Bütün tarih boyunca izledigimiz şudur ki, insanların bilgisi gittikçe gelişmiş ve her yeni bilgi bir üretim kapısı açmıştır. Bugün artık biliyoruz ki tabiattaki olayların oluş kurallarını bilmeden üretim yapmak mümkün değildir. Tarihi bu açıdan incelediğimizde şunu görürüz: Her bilgi yeni bir üretim olanağı demektir ve üretimin ilk şartı bilgidir."
Belge Yayınları
"Uçaklar füzeler geride kaldı. Aya çıkıldı artık. Merih'e dogru ilerliyor insan. Odun, kömür ve petrol eneiji kaynağı olmaktan çıktı. Atomu parçaladı insan. Atom reaktörleri, atom denizaltıları servise girdi. Sualtı tarımı başladı. Sanayi alabildiğine ilerledi. Fabrikalar harıl harıl çalışmakta. Her gün biraz daha ilerlemekte insan."
Belge Yayınları
Reklam
90 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.