Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm

Ramazan Balcı

Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm Gönderileri

Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm kitaplarını, Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm sözleri ve alıntılarını, Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm yazarlarını, Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları: Saray Günlüğüm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı halkının, insanı ve dünyayı kavrayışı, eşyanın tabiatına uygundu. Varlığın temelinde sevgi ve aşk vardı. Savaşlar ve düşmanlıklar geçici durumlardı. Varlığın gayesi, savaşların üzerine bina edilemezdi.
Meclis, meşveret ve şura gibi kavramlar İslam âleminin neredeyse 500 senedir göz ardı ettiği işlerdi.
Reklam
Bütün mesele bu değil mi?!
Adı konulmayan asıl dert, ne yeniçerilerin serkeşliği ne de medrese talebelerinin yobazlığıdır. Olay, tamamen paşaların veya diğer adıyla İstanbul bürokrasisinin şahsî ikballerini, devletin bekasının önüne koymalarıdır.
İderdim murg-ı dille yâre irsal-i peyam amma Bu yerlerden kuş uçmaz neyleyim semt-i dilaraya Gönül kuşumla sevgiliye mektup gönderirdim, ama bu yerlerden sevgilimin bulunduğu semte kuş uçmaz neylersin!
Özellikle devlet işlerinde dua, öncelikle yapılması gereken maddi çalışmaları tamamlamak sonra güç yetmeyen konularda Allah’tan yardım istemek için yapılmalıydı. Allah’ın tabiata koyduğu kanunları uygulamak, dinî emirlere uymak gibi farzdı. Bu kanunlara itaatte bütün insanlar eşit fırsatlara sahipti. Başarının şartı her iki şeriata uymaktan geçiyordu. Her iki sahada birden hata eden Müminlerin yalnızca dua ile kurtulma şansları yoktu.
Bu söz bütün devletleri kurtuluşa erdirir, barış istiyorsan daima harbe hazırlıklı ol!
Reklam
Reklam
120 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.