Genel Sanat Üzerine Dersler

Estetik

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bu hem bireyin kendisinin hem de başkalarının bilincine göründüğü şekliyle dünyanın sıradanlıgıdır: bir sonluluk ve değişkenlik dünyası, göreli olana dolanma dünyası, bireyin hiçbir konumda kendisinden kaçamadığı zorunluluğun baskısına sahip bir dünya. Çünkü her yalıtılmış canlı şey, kendi gözünde bizzat kendi-içine- kapatılmış bir birim olma ve yine de başka bir şeye bağımlı olma çelişkisine yakalanmış kalır ve bu çelişkiyi çözme mücadelesi bir girişimden ve bu öncesiz-sonrasız savaşın sürdürülmesinden öteye geçmez " Hegel in Estetik i adeta felsefe adına çıkarılmış bir veraset ilamıdır. Burada tarihsel boyutlarıyla ortaya koydugu "sanatın ölümü " tezi, dünden bugüne Adotno dan Hedegger e, Lukacs tan Derrida ya birçok düşünürde yankı bularak bir tartışma odağı oluşturmuştur. Bu seçki Hegel in yıllara yayılan ciltler dolusu ders notları içindeki köşebentleri bir araya getiriyor. "Düşünce ve düşünüm, sanatın üzerinde kanatlarını açarlar". Akademik bir kitap. Okuması ve anlaması emek isteyen zor bir seçki. Düşündüren, zihin yoran bol bol terimsel cümleler ve paragraflarla dolu. Ben çok keyif aldım.İyi okumalar dilerim.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020191 okunma
Reklam
92 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Hegel’i bir felsefeci olarak okumadan da sevmiştim. Ama bu kitapta sanat hakkındaki görüşlerini ve özsel tarafsız eleştirilerini okuduktan sonra daha da çok sevdim. Felsefe hakkında hiç bir bilgisi olmayan bir kişi için ağır ve anlaması zor bir kitap olabilir. ‘Tin’ , ‘idea’ , ‘Töz’ kavramlarını kendi anlam bütünlüğüne göre yorumlayan Hegel, bu kavramları sanat içerisinde düzenli başlıklar altında inceliyor ve sanatın derinlerine kadar nüfuz ediyor. O kadar çok incelemesi var ki hangisinden başlayacağımı bilemiyorum. Sanatı, şiir, edebiyat, resim, heykel gibi sanatın bölümlerini kendi tözümüze indirgiyor. Tin kavramını ortaya çıkarmadığımız, içimizde kalan, yüzeye çıkmayan tehlikeli bir dürtü olarak görüyor. Ne zamanki o tin özselliğilini ortaya çıkarırız o zaman özgür ve kendini gerçekleştirmiş bir birey oluruz. Bu kavramı Shakespeare’in karakterlerini örnek vererek açıklıyor. Genelinde ortaya çıkan kaderci bireylerin olayların akışına ve başlarına gelen olayları sanki kendi eylemleri değilde kader çizgisi içerisinde kabullenerek yaşıyorlar bu da tin kavramını ortaya çıkarmadan, eylemlerimizin sonuçlarını kadere malederek yaşıyorlar. Çok yönlü bir ataştırma ve gözlemde bulunması Hegel’i daha çok sevmeme sebep oldu.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020191 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Aslında 4 ciltlik olan Hegel’in eserinden belli başlık ve konular hâlinde ayrılmış ve kısaltılmış bir kitap. Okuması çok zor hele hele Felsefe ile ilgili en ufacık bir ilginiz yoksa hiç okuyamazsınız. (Yani okursunuz ama çoğu şeyi anlamadan) Çünkü içinde çok fazla felsefi kavram var . Örnek: tin, pathos, töz .. vb . Benim Felsefe ile olan ilgim sayesinde yadırgamadan okudum ama bütün satırlar aklımda , her satırını anladım diyemem . O yüzden kolaylıkla tavsiye edebileceğim bir eser değil kaldı ki bir kez okunmayla anlaşılacak bir eser de olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada eseri okuyup okumayacağınıza siz karar vereceksiniz. :) İyi akşamlar .
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020191 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.