Evlilik Aynasında

Derya Şahin

Evlilik Aynasında Gönderileri

Evlilik Aynasında kitaplarını, Evlilik Aynasında sözleri ve alıntılarını, Evlilik Aynasında yazarlarını, Evlilik Aynasında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cedelleşmenin ateşine kapılıp yıkıcı tavırlar sergilemek ne bize ne eşimize fayda sağlar. Sadece o anki öfkemizi boşaltmamıza neden olur ki bu da alevi harlamaktan başka bir işe yaramaz. Eşlerden birinin alttan alarak ateşi söndürecek itfaiye görevini üstlenmesi gerekebilir. Bunu bir kayıp yahut eksiklik, eziklik gibi görmemek gerekir. Tam tersine olgun insanlar ancak bu şekilde davranabilecek güce sahiptir.Cedelleşme anında susmamızı tavsiye eden İmam Gazâlî [kuddise sırruhū] olaya nasıl yaklaşmamız gerektiğini ise şöyle izah ediyor: "Böyle bir durumda kişiye gereken susmaktır ya da inat ve inkâr tarzında değil de âdeta yararlanmak gayesiyle soru sorarak meseleyi açıklığa kavuşturmak veya son derece nezaket üslubuyla açıklama istemek şeklinde olmalıdır."
Evlilik Aynasında
Evlilik Aynasında
Bir bakıma karakter savaşına döndürdüğümüz münakaşalarımız, yukarıda bahsettiğimiz gibi evliliğimize basa- mak atlatmak yerine yıkıcı bir etmene dönüşür. Eşimizin kişiliği veya zaafları üzerinden yürüttüğümüz her tartışma onunla aramızdaki köprüleri atmak için bir darbe gibidir. Mücadelenin yıkıcı etkilerini yine İmam Gazâlî'den [kuddise sırruhůj okuyalım: "Bu mücadele muhatabına eziyet verir, öfkeyi artırır, hak ya da bâtıl ayırt etmeden muhatabı konuştuğunu savunmaya sevk eder, söz sahibini her ne şekilde olursa olsun kötülemeyi hedefler, karşılıklı kavga ve sürtüşmeye sebep olur. Birbiriyle mücadele eden iki kişi karşıdakine düşmanlığın en ileri derecesindeki kötü sözlerle karşılık verir, arkadaşını susturmak ve engel olmak için kuvvetli çıkışlar yapar."
Evlilik Aynasında
Evlilik Aynasında
Reklam
Tartışma mı Mücadele mi? Tartışmalarımızın birbirimizi anlama yahut meseleyi çözme amacından çıkıp cedelleşmeye vardığında yaşadığımız ruh halini İmam Gazâlî [kuddise sırruhû] şöyle anlatıyor: "Mücadele başkasını susturmaktan ibarettir. Bu da konuşmasını kötüleyerek onun aciz ve noksan olduğunu ifade etmek, onu kusurlu ve o konuda cahil olarak tanıtarak küçük düşürmektir. Mücadelenin alameti bir yandan hakkı beyan eder gibi yapıp diğer yandan karşı çıktığı kimseyi küçük düşürmektir. Bu sayede kişi karşıdakinin noksanlığını açığa vurarak kendi nefsini üstün göstermek gayretindedir."
Evlilik Aynasında
Evlilik Aynasında
Birbirini çok sevdiği halde aynı dili konuşamayan insanların zamanla birbirini tüketmesine çok kez şahit oluruz. Bu tükenişler durup dururken yaşanmaz elbette. Tartışmanın en alevli yerinde, "Eşimi çok seviyorum aslında, biraz alttan alayım" diyebi- len insan sayısı çok azdır. Çünkü tartışma anında sevgi, yerini hak mücadelesine çoktan bırakmıştır ve kabul edelim, eşimizi kendimizden daha fazla sevdiğimiz o heyecanlı ci- cim ayları birkaç yıl geride kalmıştır. Evlilikte tartışmalar, düğüm noktalarının çözümü adı- na gereklidir. Usulünce yapılan münakaşalar evliliğe güç katar. Aşılan her sorun evliliği bir adım öteye taşımak demektir çünkü. Ancak pek çoğumuz için böyle fırtınalı dönemleri aklıselim değerlendirmek zordur. Zira işin bir ucunda biz varız, diğer ucunca eşimiz... Benliğimizin dahil olduğu meselelere objektif yaklaşmamız pek kolay olmaz. Bu nedenle nasıl tartışacağımızı bilmemiz önemlidir.
Evlilik Aynasında
Evlilik Aynasında
"Ben Seninle Mutlu Olmak İstiyorum" Konuyla ilgili tecrübesini aktaran Emine Hanım bir süreliğine geçmişe sünger çekmenin evliliğine nasıl taze kan etkisi yaptığını şöyle anlatıyor: "Bir süredir eşimle ciddi boyutta tartışmalarımız oluyordu. Küçük küçük sorunların birikintisi üzerine büyük problemler de gelince tam bir çıkmaza
Doyumsuz Eş ve Doyumsuz Kul Arasında Fark Var mı? Evlilikle ilgili doyumsuzluğumuz sadece mutsuzluğumuzla sonuçlansa yine iyi. Meselenin bir de ahirete bakan yüzü var. Gözden kaçırdığımız asıl nokta tam da burası. Kendimizi en iyilerine layık görüp hataya tahammül edemiyor oluşumuz egomuzun büyüklüğü hakkında önemli bir veridir. Evliliğin dinimizce yüceltilen bir kurum olması nedeniyle beklentilerimizde haklı olduğumuz hatta çok iyi bir şey yaptığımız hissi doğabilir içimizde. Ancak ifrat ve tefrit dengesini gözetmek zorundayız ve neyin iyi, neyin kötü olduğunu kendi isteklerimizle değil Allah'ın (celle celaluhů)emirlerine göre belirlemeliyiz. Her şeyin Allah'a (celle celâluhů) ulaşmada bir vesile olduğu düşüncesi aynı zamanda her şeyin bir sınav olabileceği ihtimalini getirir önümüze. Evliliğimizden de sınav olabileceğimizi hatırdan çıkarma- mak yaşanan sorunlara, gözlenen eksiklere daha aklıselim yaklaşmamızı sağlayacaktır
Reklam
73 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.