Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Toplu Eserleri-2

Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı

Immanuel Kant

Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı Gönderileri

Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı kitaplarını, Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı sözleri ve alıntılarını, Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı yazarlarını, Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
. Aklın kendisi içgüdüsel olarak çalışmaz, ancak bir içgörü düzeyinden diğerine yavaş yavaş ilerlemek için deneme, uygulama ve eğitim gerektirir. . . .
. İnsanlığın çarpık kerestesinden hiçbir zaman düz bir şey yapılmadı. . . .
Reklam
. İnsanlığın çarpık kerestesinden hiçbir zaman doğru bir şey yapılmadı. ...
. Bir yaratığın tüm doğal yetenekleri, tamamen doğal amaçlarına doğru gelişmeye mahkumdur. ...
Nuh Tufanı
Güçlükler Yeni Dünya'nın bulunmasıyla başlamıştı. Amerika Ağrı Dağı'ndan çok uzakta bir ülkeydi, ama yine de aradaki ülkelerin hiçbirinde görülmeyen birçok hayvanlar yaşıyordu orada.
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Göklerin Genel Doğal Tarihi ile Kuramı, ya da Newton İlkelerini Uygulayarak Evrenin Bütün Yapısının Kuruluşu ve Mekanik Kaynağı Üzerinde Araştırma adlı kitabıyla Kant olmuştur. Bu kitap, kimi yönleriyle modern gökbilimin sonuçlarını önceden gören çok önemli bir yapıttır. ...Maddesel evrenin sınırsızlığına inanır, bunun Yaratıcı'nın sınırsızlığına yaraşacak tek görüş olduğunu söyler. Kant'ın yapıtının önemli yönlerinden birincisi maddesel evreni bir bütün, Samanyolu'yla Nebula'nın da bu bütünün birimleri olarak düşünen görüş; ikincisi de uzaydaki hemen hemen anlaşılmaz bir madde dağılmasından doğan aşamalı gelişim fikridir. Bu, birden yaratılma düşüncesi yerine evrimi koyan ilk adımdır. Laplace aynı konuda daha yetkili bir kuram ortaya koyuncaya dek Kant’ın yapıtı hemen hemen göze çarpmamıştır bile.
Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Kuramı
Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler KuramıImmanuel Kant · Say Yayınları · 200786 okunma
Reklam
Doğa kaos içindeyken bile düzensiz ve düzene aykırı işlemediğinden,salt bu nedenle bir Tanrı vardır.
Sınırsızlığın merkezinde her an hazır ve etki alanının tümünde her an nazır olan Tanrı’nın,bu noktadan kendi gücüne bağlı nesnelerin tümünü bir anda gördüğünü ve yaşam veren etkisini aynı anda her yan,en uzak bölgelere kadar yaydığını düşünüyorum.
Evren hiç bir zaman tam ya da tamamlanmış değildir. Gerçi bir başlangıcı vardır, ama hiç bir zaman bu sürecin sonu gelmeyecektir. Evren, sürekli olarak yeni doğa olayları, yeni nesneler ve yeni dünyalar yaratmaktadır.
''Tüm dünyanın maddesini, başlangıçta bir genel dağınıklık olarak kabul ediyor ve bunu tam bir kaos biçiminde yorumluyorum. Bu maddenin, saptanmış çekim yasaları uyarınca kendini biçimlediğini ve itici güç etkisiyle hareketini değiştirdiğini görüyorum. Keyfi hipotezlere başvurmaksızın, sabit hareket yasalarının biçimlemesiyle iyi düzenlenmiş bir bütünün oluştuğunu görmenin sevincini duyuyorum ve bu bütün, gözlerimizin önündeki dünyanın sistemine öylesine benziyor ki, onunla özdeşleşmeyi reddedemiyorum. Bir yüce akıllı yaratıcının varlığını kabul ettirmek için, evrenin güzelliğinden ve kusursuz düzeninden çıkarsanan kanıtların büyük değerini kabul ediyor ve her tür inanca karşı koymayan herkesin bu tartışma götürmez kanıtları benimseyeceğini düşünüyorum.''
Reklam
Doğa sanat gibi göründüğünde, sanat da doğa gibi göründüğünde güzeldir.
Evrenin sonsuzluğu öylesine büyüktür ki, dünyanın yanında bir çiçek ya da böcek ne kadar kalırsa, bir dünya veya dünyalardan oluşmuş bir Samanyolu da evrenin sonsuzluğu yanında o kadar kalır.
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.