Büyük Sultanlar Serisi

Fatih Sultan Mehmet

Hasan Yiğit

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sultan, artık Fatih unvanını hak etmişti. Bundan böyle Fatih Sultan Mehmet olarak tarihe geçecekti. Ayasofya'nın derhal cami olarak düzenlenmesini emretti. Ayasofya, Bizanslılar döneminde İstanbul'un en büyük kilisesi idi. Osmanlılar döneminde ise 1934 yılına kadar, Ayasofya Şeyhi'nin yönetiminde Ulucami olarak, baş camilik
Sayfa 74 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
"Atalarımız nasıl gaza ve fetih peşinde koşmuşlarsa, bizim de arzumuz atalarımızın yaptığını yapmaktır. Bize düşmanlık eden veya zararı dokunanlarla elbette savaşırız. Bu yüzden Bizans la savaşmak, onu ortadan kaldırmak, İstanbul'u almak şarttır. Neden şarttır? Neden çünkü topraklarımız içinde bir kanayan yara gibi durmaktadır. El altından düşmanlarımızla işbirliği yapmaktadır. Devletimizin emniyetini sağlamak için bu fetih şarttır. Her birinizin reylerini ayrı ayrı öğrenmek isteriz."
Sayfa 33 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Reklam
Ecdadla Gurur Duyuyoruz
Boğazkesen ile ilgili Evliya Çelebi'nin yazdıkları büyük önem taşır. Çelebi'ye göre Sultan, Hisar'a "Mehmed" diye imza atmıştır: "Ta dağın tepesinde olan yedi tabaka büyük kubbe 'Mim' şeklindedir. Bekçi kapısı olan küçük hisar, 'H' yerindedir. Aşağıda deniz kenarında büyük şişhane kule ikinci 'Mim' yerindedir. Durmuş Dede Tekkesi tarafındaki dört köşe küçük hisar 'Dal' harfi yerine geçer. İşte bu şekle göre, Rumelihisarı Mehmed' ismi şeklinde ve ebced hesabı ile Mehmed kelimesi 92 olduğundan hisarın etrafında 92 dirsek ve hurç vardır." (Evliya Çelebi Seyahatnamesi)
Sayfa 27 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Sultan Murat, Edirne'de ünlü Hoca'ya bir sopa uzatmış: "Eti senin, kemiği benim." demişti; "Onu iyi yetiştir. Gerekirse bu sopayı kullanmaktan çekinme." Molla Gürâni, Mehmet'i en iyi şekilde yetiştirdi. Yedi dil bilen, devlet yönetiminden, ilim dallarının her birinden anlayan bir Mehmet ortaya çıktı. Şairdi. Şiirlerinde Avni mahlasını (imza) kullanıyordu. Felsefe, matematik, tarih, coğrafya gibi hemen her derste çok başarılıydı.
Sayfa 15 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Vezirlerin yarıdan çoğu fetihten yanaydı. Sultan Mehmet kararlılığını anlatmak için: "Vakti gelmiştir." dedi; "İstanbul'un fethi bize nasip olacaktır. Bunun şerefi de sevabı da hepinize bol bol yeter. Beylerim, paşalarım, lalalarım, biliniz ki ben ya İstanbul'u alacağım ya İstanbul beni alacak. Ortası yoktur. Tez kuşatma hazırlıklarına başlayınız."
Sayfa 34 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.